Gevelisolatie: Voordelen, Mogelijkheden, & Prijs

Als je denkt aan het isoleren van je woning, is de kans groot dat je meteen aan dakisolatie of vloerisolatie denkt. Toch is gevelisolatie minstens zo belangrijk, als het gaat om het behouden van een aangenaam binnenklimaat en het besparen op energiekosten. Want hoewel je misschien denkt dat je gevel wel voldoende geïsoleerd is, kan dat in de praktijk vaak toch anders uitpakken. Er zijn diverse oorzaken waarom een gevel slecht geïsoleerd kan zijn, zoals ouderdom van het gebouw, slechte oorspronkelijke isolatie of gebrekkig onderhoud. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van mogelijkheden om je gevel te isoleren, van buitenmuurisolatie met spouwmuurisolatie of gevelbekleding, tot binnenmuurisolatie met vloerisolatie of dakisolatie. In dit artikel geven we je meer informatie over de voordelen van gevelisolatie, de verschillende soorten isolatiematerialen en hoe je financiering kunt regelen.

Gevelmuren zijn onderhevig aan de weersomstandigheden en de grillen des tijds. Een goede gevelisolatie is dus belangrijk om uw comfort te optimaliseren, maar ook om uw energiefactuur te verlagen. Ook wordt ervan uitgegaan dat isolatie van buitenaf u tot 30% op uw elektriciteitsrekening kan doen besparen. Hoe werkt het? Welke techniek wordt er gebruikt? Wat zijn de voordelen van thermische isolatie van gevelwanden? Ontdek het in het artikel.

Bespaar drastisch op je energierekening en voorkom vervelende problemen zoals vocht en geluidsoverlast met een goede gevelisolatie. Het goed isoleren van je woonruimte biedt tal van mogelijkheden en brengt vele voordelen voor je huis en gezondheid. Zo zorgt het bijvoorbeeld voor een aangenamer leefklimaat binnenshuis en wordt je vooraanzicht van je huis goed beschermd tegen hevige weersinvloeden.

Leer meer over de mogelijkheden, de waarde en de prijzen van gevel bescherming en ga voor een optimale gevelisolatie van de buitenmuren, spouwmuren of bekleding van je gevel aan de binnenkant van je woning. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan bij gevelreinigingen.be
Vraag vandaag nog gratis en vrijblijvend een offerte aan voor gevel isoleren.

Gerelateerd: Premies gevelisolatie 2023: Voorwaarden & Overzicht

Oorzaken van slechte gevelisolatie

Goede gevelisolatie houdt het energieverbruik van uw woning onder controle. Slechte isolatie kan leiden tot verspilling en hogere energierekeningen, maar ook tot het ongemak van een ongezonde woning. Als u de symptomen van slechte woningisolatie tijdig herkent, kunt u veel van onze rampen voorkomen.

Om te bepalen of er een gebrek is aan de isolatie van uw huis, zijn er bepaalde tekenen waarop u moet letten.

  • Ouderdom van het gebouw
  • Slechte oorspronkelijke isolatie
  • Gebrekkige onderhoud

Voordelen van geïsoleerde gevels?

Slecht geïsoleerde muren zijn verantwoordelijk voor bijna 20% van het warmteverlies in een huis. Om deze verspilling tegen te gaan, moeten de muren van het huis worden geïsoleerd. Zo wordt er minder uitgegeven aan verwarming omdat de warmte gelijkmatig in huis wordt gehouden, en wordt er bespaard op de rekening. In de zomer helpt het isoleren van de muren ook om de koelte binnen te houden en te voorkomen dat de warmte van buitenaf de woonvertrekken binnendringt. Hoewel thermische isolatie van buitenaf aanzienlijk duurder is dan van binnenuit - 150 euro per m² tegen ongeveer 100 euro per m² - heeft ETI aanzienlijke voordelen.

Op lange termijn zijn de energiebesparingen groter. Het huis is afgesloten tegen temperatuurschommelingen. De verwarming en de lucht in het huis worden zowel in de zomer als in de winter zeer comfortabel. Bovendien vermindert doeltreffende isolatie het geluid van buitenaf, wat geluidsisolatie wordt genoemd. Dit wordt geluidsisolatie genoemd en is nog effectiever als de isolatie van buitenaf gebeurt. Ten slotte is ETI minder omslachtig om uit te voeren omdat het werk buiten het huis plaatsvindt, in tegenstelling tot ITI, dat uiterst vervelend kan zijn voor de bewoners. Nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd, wordt ook geconstateerd dat de omvang van de woonruimten niet is afgenomen, omdat de externe isolatie betekent dat de ruimte in huis niet wordt beperkt door dikke isolatie.

  • Energiebesparing
  • Comfortverbetering
  • Waardevermeerdering van het gebouw

Gevelisolatie biedt tal van waarde. Zo is een goed geïsoleerde gevel duurzaam en goed voor het milieu. De bescherming zorgt voor een flinke energiebesparing en beschermt je woonruimte tegen warmteverlies. Je hoeft dus minder hard te stoken tijdens de koudere winter dagen. Daarnaast helpt het vooraanzicht beschermen ook om geluidsoverlast te beperken en draagt het bij aan een prettig en comfortabel leefklimaat. Met de juiste bescherming kun je zomaar zorgen voor een flinke waardevermeerdering van je woonruimte.

energiebesparende gevelisolatie

Met de juiste buitengevelisolatie, spouwmuur of binnenisolatie, levert een goede bescherming van je gevel ongeveer 20 tot 25% energiebesparing op. Met een goede gevelisolatie verhoog je dus eenvoudig de waarde van je huis en ziet je huis er weer zo goed als nieuw uit.

Buitengevelisolatie zorgt daarnaast voor een afname aan nattigheid binnenshuis, wat schade en afbrokkeling aan wanden veroorzaakt. Een goede isolatie verminderd lelijke vochtplekken en schimmels op de buiten- en binnenmuur. Vochtplekken zijn daarnaast slecht voor de gezondheid en kunnen problemen zoals longklachten of ademhalingsklachten veroorzaken.

buitengevelisolatie

Met de juiste isolering zullen de binnenmuren voelen warmer aanvoelen en zal warmte of kou buiten blijven. Het heeft dus zowel baat in de winter, op koudere dagen, als op warme dagen in de zomer.

Manieren van gevelisolatie

Je kunt je wanden zowel isoleren tijdens het bouwen van je nieuwe huis, of tijdens het renoveren. Echter zijn bepaalde wanden gemakkelijker aan te brengen wanneer je de ruimte volledig afbreekt.

Er zijn tal van manieren om je voorgevel te goed te beschermen, zowel aan de buitenzijde en binnenzijde. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor een muurisolatie aan de muur aan de buitenkant of voor bescherming langs de binnenmuur.

Voor de meeste vormen van isoleren, is het aan te raden om een professional in te schakelen. Vakmannen weten vaak werk geschikt materiaal te gebruiken en kunnen het materiaal vakkundig en zorgvuldig plaatsen.

Gevelisolatie buitenkant

gevelisolatie langs buitenkant

Buitengevelisolatie is het langs de buitenkant afschermen van de buitengevel. Met deze manier van bekleding geef je de buitengevel muren een nieuwe look. Vaak wordt gekozen voor een buitengevelisolatie wanneer andere isolatiemethoden niet mogelijk zijn, bijvoorbeeld wanneer je spouwwanden te nauw zijn voor een goede beschermingslaag.

Door gevel langs buiten te bedekken met isolatiemateriaal maak je de voorgevel goed beschermd tegen weersinvloeden en vochtproblemen.

Het afschermen en beschermen van de buitenmuren heeft tal van belangrijke waarde. Zo is het de meest efficiënte vorm van bescherming en werkt het tevens geluidsisolerend. De waarde van je huis zal eer mee stijgen en de voorgevel ziet er weer als nieuw uit. Deze vorm van isoleren is echter duurder dan andere manieren. Ook is er een vergunning vereist en is niet altijd mogelijk of toegestaan. Kijk dus eerst na of je in aanmerking kunt komen voor een vergunning voordat je aan verbouwplannen voor isolatie begint.
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan voor gevel langs buiten te isoleren.

Spouwmuurisolatie

spouwmuurisolatie eps parels

Een andere manier van bescherming is het aanbrengen van een spouwmuurisolatie. De spouwen zijn holle ruimtes die zich tussen de buiten- en de binnenmuur van een huis bevinden. Het afscheiden van spouwmuren is eenvoudig, effectief, en biedt veel gewin. Zo is het beschermen van een spouwmuur ideaal ter geluidsisolatie, en biedt het een goed alternatief voor isolatie en na-isolatie. De wanden blijven intact en er is geen volledige verbouwing vereist.

De spouwmuur kan verschillend worden geïsoleerd, namelijk doormiddel van het inspuiten van vlokken of korrels in de muur. De meest gebruikte materialen hiervoor zijn cellulose, glaswolvlokken of piepschuim (eps, geëxpandeerd polystyreen).

Het werken met piepschuim is ideaal voor een naadloze finishing zonder vervelende koudebruggen. Ook is het materiaal vaak goedkoop en ongevoelig voor vocht. De piepschuimplaten zijn schimmel- en rotvrij en zorgen daarnaast ook nog voor extra brandveiligheid.

Wanneer je ervoor kiest je met glaswolplaten je gevel isoleren, is het van belang dat je spouwruimte aan bepaalde eisen voldoet. Voor spouwmuurisolatie geldt dat het glaswol voor een zorgvuldige aansluiting zorgt aan de binnenkant, waardoor ongewenste luchtstromen kunnen worden voorkomen. Afhankelijk van de beschikbare spouwruimte zijn er verschillende producten voor spouwmuurisolatie beschikbaar. Werken met glaswolplaten en spouwmuurisolatie producten, is energie besparend en voorkomt warmteverlies.

Het nadeel van een spouwmuurisolatie is dat het niet mogelijk is om het in elk huis aan te brengen. Vaak zijn de spouwen van een nieuwbouw huis al voldoende beschermd.

Gevelisolatie binnenkant

gevelisolatie langs binnenkant

De meeste mensen kiezen ervoor om de gevel te isoleren langs de buitenkant. Echter is bescherming aan de binnenkant ook een optie, bijvoorbeeld wanneer er geen spouw aanwezig is of je geen vergunning hebt voor het verbouwen van je voorgevel.

Het afscheiden van de binnengevel gebeurt via het installeren van een voorzetwand. Met deze wand zorg je voor een nieuwe muur in de kamer. De voorzetwand wordt doormiddel van isolatiemateriaal aan de bestaande muur bevestigd en kan vervolgens worden afgewerkt met gipsplaten.

Het plaatsen van isolatie aan de binnenkant werkt geluidsisolerend en kan in elke woning worden aangebracht. Het nadeel van deze manier van gevel isoleren is echter dat de woonruimte kleiner wordt en dat de methode minder efficiënt is dan buitengevelisolatie.
Vraag gratis offerte aan voor muren isoleren langs de binnenzijde bij gevelreinigingen.be

Soorten gevelisolatie

Buitenmuurisolatie

Bij buitenmuurisolatie wordt de buitenmuur van je gebouw aan de buitenkant geïsoleerd, meestal door middel van spouwmuurisolatie. Bij spouwmuurisolatie wordt een speciale isolatievulling aangebracht in de spouw tussen de binnen- en buitenmuur, die ervoor zorgt dat warmte niet naar buiten kan ontsnappen. Naast spouwmuurisolatie zijn er ook andere manieren om de buitenmuur te isoleren, zoals gevelbekleding of gevelpanelen. Bij gevelbekleding wordt de buitenmuur bekleed met bijvoorbeeld hout, stenen of kunststof, terwijl bij gevelpanelen speciale isolatiepanelen tegen de buitenmuur worden bevestigd.

Binnenmuurisolatie

Als je geen mogelijkheid hebt om de buitenmuur te isoleren, bijvoorbeeld omdat je in een appartement woont, kun je ook kiezen voor binnenmuurisolatie. Bij binnenmuurisolatie worden de muren aan de binnenkant geïsoleerd, meestal door middel van vloerisolatie of dakisolatie. Bij vloerisolatie wordt de vloer van je gebouw geïsoleerd, terwijl bij dakisolatie het dak wordt geïsoleerd. Door deze manieren van gevelisolatie toe te passen, kun je ook in een appartement de warmteverliezen van je gebouw aanzienlijk verminderen.

  • Vloerisolatie
  • Dakisolatie

Thermische isolatie van gevels: welke techniek kiezen?

We hebben allemaal wel eens de onaangename sensatie ervaren van het aanraken van een koude muur. Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door een slechte isolatie van de muren, die de buitentemperatuur zal absorberen en binnen een temperatuurdaling zal veroorzaken. Er is maar één oplossing voor dit probleem: thermische isolatie van de gevelwanden.

Wanneer u beslist om uw gevelmuren thermisch te laten isoleren, kunt u kiezen tussen twee isolatietechnieken:

  • Isolatie van binnenuit of ITI: deze techniek is doeltreffend en zorgt voor een uitstekend thermisch comfort. Het grootste nadeel is echter dat de installatie van de isolatie enigszins inbreuk maakt op uw woonruimte (u moet rekenen op een ruimteverlies van ongeveer 5 vierkante meter). Bovendien vereist deze techniek dat de ruimte waarin de werkzaamheden worden uitgevoerd, niet bezet is.
  • Externe isolatie of IHO: deze techniek is een uitstekend "alles-in-één" alternatief. Naast een aanzienlijke verbetering van uw thermisch comfort kunt u met buitenisolatie ook uw gevel een facelift geven. U moet ook weten dat isolatie van buitenaf een betere bescherming biedt tegen structurele koudebruggen. Ten slotte is er, in tegenstelling tot isolatie van binnenuit, geen verlies van ruimte in uw huis.

Gevel isoleren: Zelf doen of laten doen?

Als je toch graag zelf bescherming aan wilt brengen aan je gevel, is het aan te raden om voor afschermen aan de binnenzijde te kiezen. Hiervoor is geen flinke renovatie nodig en kost relatief minder tijd en moeite. Echter is het van belang om je goed te laten informeren over de materiaal soorten en aanbreng technieken.

Soorten afwerkingen na buitengevelisolatie

Er zijn verschillende manieren om je voorgevel mee te isoleren. Zo zijn er bijvoorbeeld bekleding voor je voorgevel in diverse materiaalsoorten, en kun je ervoor kiezen om je voorgevel te bepleisteren. Ook kun je ervoor kiezen om je gehele buitenmuur opnieuw te plaatsten en gebruik te maken van verschillende materialen. De meest gebruikte methode van isoleren zijn bepleisteren, steenstrips en het plaatsen van een gehele nieuwe bekleding van hout, metaal of kunststof.

Bepleisteren (crepi

buitengevelisolatie crepi

Door middel van crepi (een veel gebruikt bepleistermateriaal) kun je eenvoudig verschillende soorten wanden isoleren. Het is een goedkope en eenvoudige manier van isoleren en biedt vele mogelijkheden. Er zijn verschillende crepi soorten, en afhankelijk van het type kun je ervoor kiezen om een enkele laag of meerdere lagen aan te brengen.

Crepi biedt een dunne en efficiënte afwerking, waardoor het ideaal is bij het renoveren van stadswoningen.

Steenstrips

isolatie buitengevel steenstrips

Een andere gebruikte isolatiemethode is het plaatsen van dunne steenstrips, gemaakt van gezaagde bakstenen. Met deze gevelisolatie geef je je gevels een nieuwe authentieke bakstenen look.

Het voordeel van deze methode is dat er geen gemetsel bij komt kijken. Als je de strips op de juiste manier aanbrengt, is deze manier van bekleding niet van een echte bakstenen muur te onderscheiden.

Gevelbekleding hout, metaal of kunststof

Afhankelijk van je stijlvoorkeuren, kun je kiezen uit diverse materialen als bekleding voor je gevel. Zo kun je bijvoorbeeld je gevels bekleden met isolatieplaten van hout, of met metalen of kunststof platen.

houten gevelbekleding

Met deze methode van separeren en beschermen kun je jouw woning geheel naar jouw voorkeuren stijlen en zorg je daarnaast ook voor een efficiënte vorm van scheiding en bescherming tegen geluid en weersomstandigheden.

buitengevelisolatie met gevelpanelen

Relatief gezien is deze manier van bekleding vrij tijdsintensief en prijzig. Er komt namelijk secuur vakmanschap aan te pas. De tijd en tarief scheelt echter erg per materiaalsoort en afwerking. Vaak wordt deze manier van beschermen toegepast wanneer de woning in zijn geheel gerenoveerd wordt. Een professionele aanpak is van uiterst belang om koudebruggen, zoals bij de ramen of deuren te voorkomen.

Prijs gevelisolatie

De prijs om isolatie aan te brengen aan je voorgevel verschilt per materiaal soort en per grootte van je oppervlakken. Gemiddeld liggen de tarieven voor een buitengevelisolatie hoger dan een binnengevel bescherming. Voor een professionele gevelisolatie aan de buitenkant kun je rekenen op ongeveer € 115 – € 135 euro m². Deze kosten zijn echter sterk afhankelijk van de gewenste voltooiing en de gekozen materiaalsoort. Het materiaal voor buitenisolatie kost ongeveer € 95 per m². De prijs voor spouwmuurisolatie ligt een stuk lager. Voor spouw materiaal betaal je ongeveer € 20 per m². Daarnaast is er nog de gevelisolatie voor de binnenkant. Het materiaal voor gevelisolatie binnen kost € 40 per m².

GevelisolatiePrijs per m² 
Spouwmuurisolatie€ 20
Buitengevelisolatie€ 95
Gevelisolatie binnen€ 40

Premies buitengevelisolatie

gevel en isoleren

Voor het aanbrengen van isolatielaag, kun je in aanmerking komen voor een premie. Zo zijn er speciale premies voor muur- en vloerisolatie en kun je eenvoudig op je energiefactuur besparen. Raadpleeg de regelgeving omtrent premies bij je gemeente en of kijk voor een eventuele provinciale premie. Vaak liggen de vergoedingen voor het aanbrengen van nieuwe muren, en bekleding hoger wanneer je dit laat uitvoeren door een professional.

Subsidies en financiering

Natuurlijk kost gevelisolatie wel geld, maar gelukkig zijn er diverse manieren om financiering te regelen of gebruik te maken van subsidiemogelijkheden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een energiebesparingslening af te sluiten, die speciaal is bedoeld om energiebesparende maatregelen te financieren. Ook kun je in aanmerking komen voor een isolatiepremie, die wordt uitgekeerd door de overheid of een energieleverancier. Bovendien kan het nemen van gevelisolatie ook leiden tot belastingvoordelen, zoals de energie-investeringsaftrek (EIA). Al met al zijn er dus tal van manieren om de kosten van gevelisolatie te verminderen.

  • Energiebesparingslening
  • Isolatiepremie
  • Belastingvoordeel

Aannemers en professioneel advies

Als je overweegt om je gevel te laten isoleren, is het verstandig om professioneel advies in te winnen. Zo kun je bijvoorbeeld een aannemer raadplegen, die je kan helpen om de juiste isolatiemethode te kiezen en de werkzaamheden uit te voeren. Bij het kiezen van een aannemer is het wel belangrijk om rekening te houden met kosten, kwaliteit en garanties, en eventuele vergunningen en regelgeving. Door professioneel advies in te winnen en de werkzaamheden uit te laten voeren door een aannemer, weet je zeker dat je gevelisolatie op de juiste manier wordt uitgevoerd.

In samenvatting biedt gevelisolatie tal van voordelen, zoals energiebesparing, comfortverbetering en waardevermeerdering van het gebouw. Er zijn verschillende manieren om je gevel te isoleren, zoals buitenmuurisolatie, binnenmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. Om de kosten van gevelisolatie te verminderen, kun je gebruikmaken van financiering of subsidiemogel

  • Kosten en offerteaanvraag
  • Kwaliteit en garanties
  • Vergunningen en regelgeving

Offertes voor muurisolatie ontvangen?

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor een kostenoverzicht van je gevelbekleding en isolatiemateriaal.

Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Copyright © 2020 Gevelreinigingen. Alle Rechten Voorbehouden