Crepi reinigen: methodes & prijs

Wanneer je al een aantal jaar geniet van je crepi gevel, zal het op een gegeven moment tijd worden om deze eens te reinigen. Je woning staat dagelijks bloot aan allerlei invloeden van buitenaf en dit kan voor vervuiling zorgen. In sommige gevallen is de natuur te wijten: er zitten vlekken op of er is sprake van een bepaalde vorm van vervuiling zoals mos of algen. Maar er zijn ook andere redenen waardoor een crepi gevel vervuild kan raken. Wanneer je zelf tegen de muur aan bent gekomen kan dit strepen achterlaten. Hoe de crepi reinigen werkt, lees je hier.

gevel reinigen crepi

Wanneer moet een crepi gevel gereinigd worden?

Het is in principe belangrijk om het schoonmaken van een crepi gevel goed bij te houden. Het ligt hier ook aan waar je woont en in hoeverre er sprake is van weersinvloeden. Woon je in een bosrijke omgeving? Dan zal het zeker regelmatig nodig zijn om de crepi gevel schoon te maken, omdat er hier veel sprake is van mos, algen en andere vervuiling. Ook wanneer je in het hart van de stad woont is het belangrijk om de gevel regelmatig te controleren op roetuitstoot en andere vlekken die hier kunnen ontstaan.

Crepi reinigen: de methodes

In de meeste gevallen is er bij het plaatsen gebruik gemaakt van een van de volgende crepi soorten: minerale of siliconen gebonden crepi. Beide soorten hebben hun eigen kenmerken en kunnen niet zomaar schoongemaakt worden. Bij een minerale crepi is het belangrijk dat je geen hogedrukspuit gebruikt omdat de pleisterlaag redelijk dun is en daardoor gemakkelijk kan beschadigen onder hoge druk. Een siliconen gebonden crepi is sterker en kan dan ook wel met een hogedrukspuit gereinigd worden. Let er hierbij wel op dat de druk van het water niet te hoog staat.

Zelf crepi reinigen

Bij het reinigen van de crepi gevel heb je twee opties: je doet het zelf of je huurt een gevelreiniger in. Als je het zelf gaat doen kun je natuurlijk de kosten besparen. Ook wanneer je al een hogedrukspuit in huis hebt is het makkelijk om zelf aan te slag te gaan. Het is echter wel belangrijk om goed te weten wat je doet. Niet iedere crepi soort kan dus tegen het reinigen met een hogedrukspuit. Daarnaast is het belangrijk om zelf ook de nodige kennis te hebben van crepi en de aan te raden reinigingstechnieken.

Zelf crepi reinigen? Tips!

Heb je de nodige kennis van crepi en weet je hoe je dit het beste moet reinigen? Dan kun je goed zelf aan de slag gaan met het schoonmaken van de gevel. Zet in ieder geval de druk van de hogedrukspuit niet te hoog, zodat je beschadigingen kunt voorkomen. Ook belangrijk: crepi is een kalkproduct dat niet goed samengaat met zuren. Kijk daarom dus uit met het kiezen van schoonmaakmiddelen. Azijn, maar ook bleekwater kun je beter vermijden wanneer je de crepi gevel gaat reinigen.

Waarom een vakman inhuren?

Wanneer je ook maar enige twijfels hebt over het reinigen van de crepi gevel is het aan te raden om een professionele gevelreiniger in te schakelen. Deze vakman heeft verstand van zaken en zal precies weten welke methode het best gebruikt kan worden voor de gevel. Daarnaast kun je verzekerd zijn van een goed resultaat waar je weer jarenlang van kunt profiteren. Ook heeft de vakman de juiste schoonmaakmiddelen om alle vervuiling tegen te gaan. Doe je het zelf? Dan is de kans aanwezig dat het fout gaat en dat je alsnog de hulp van een professional nodig hebt.

De kosten

Prijs reinigen crepi

Wanneer je zelf de benodigdheden in huis hebt en verstand van zaken kun je er dus voor kiezen om zelf aan te slag te gaan met het reinigen van de crepi gevel. Twijfel je echter, dan kun je het voor de zekerheid beter overlaten aan een vakman. De kosten van een crepi gevel reinigen liggen gemiddeld op €5 tot €10 per m2. Een nauwkeurige prijs geven is niet goed mogelijk, omdat deze prijs afhankelijk is van een aantal factoren, zoals de hardnekkigheid van de vervuiling, het aantal vierkante meters en de bereikbaarheid van de gevel. Dit speelt allemaal mee in de uiteindelijke totale kosten van een crepi gevel reinigen. Lees ook meer over crepi gevel prijs

Vervuiling aan de crepi gevel voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, en daarom is het aan te raden om de nodige maatregelen te treffen om zo vervuiling aan de gevel te voorkomen. Hier vind je een aantal tips voor het voorkomen van hardnekkige vervuiling:

  • Dakranden moeten minimaal 5 cm uitsteken zodat regenwater de muur niet raakt wanneer het naar beneden sijpelt.
  • Zorg ervoor dat raam- en deurdorpels tot 5 cm uitsteken en worden voorzien van een afdruipsleuf zodat regenwater niet langs de gevel stroomt.
  • Plaats een plint om de onderkant van de gevel extra te beschermen tegen optrekkend water.
  • Kies voor een donkerkleurige gevelpleister, waardoor vervuiling minder goed te zien is.

Een niet te reinigen crepi gevel

Het kan echter voorkomen dat er zich al grote vervuiling heeft verzameld op de crepi gevel en dat dit niet meer gereinigd kan worden, ook niet door een professionele gevelreiniger. Dit wordt vaak niet meer gereinigd omdat de kwaliteit van de crepi aangetast is en daardoor sneller beschadigingen ontstaan. In het geval van een crepi gevel die niet meer te reinigen is, is opnieuw pleisteren of schilderen de enige oplossing. Het hangt af van de ernst van de situatie of de complete oude pleisterlaag verwijderd moet worden. In sommige gevallen vallen deze herstelwerkzaamheden nog onder de garantie. Dit kun je navragen bij de aannemer die de crepi gevel geplaatst heeft.

Extra behandeling na het reinigen

Na het reinigen van de crepi gevel is het mogelijk om nog een extra behandeling toe te passen: hydrofuge. Hierbij wordt een waterafstotend middel in de muur gespoten. Dit middel zal zich in het materiaal dringen maar ook op de oppervlak werkzaam zijn tegen vocht. Met hydrofuge is de gevel minstens vijf jaar beschermd tegen indringen van vocht. Ook kun je kiezen voor een sokkelpleister of gevelplint als extra bescherming van de onderzijde van de gevel.

crepi verf