Gevel kaleien: prijs per vierkante meter voor moderne en klassieke woningen

Wanneer je kiest voor gevel kaleien kun je jouw woning voorzien van een totaal nieuwe uitstraling. Door gevelwerken te laten uitvoeren op je buitenmuren zal het beter beschermt worden tegen weersomstandigheden. Lees in ons artikele alles over kaleien, van de prijs per viekante meter tot de voor- en nadelen voor je gevel.

huis kaleien voorbeeld

Wat is kaleien

Goed, laten we maar eens beginnen bij het begin, wat is kaleien nu eigenlijk? Kaleien is een oude techniek die al voor een lange tijd wordt gebruikt binnen de wereld van het schilderen. Bij deze techniek wordt een dunne kalkpleister met een blokkwast op de muur aangebracht en uitgestreken. Deze techniek wordt zowel gebruikt bij de gevels als bij de binnenmuren, het is mogelijk bij zowel nieuwbouw als bij e oudere woningen. Het kaleien van de gevel is de beste manier om de woning te behandelen en om zo de afwerking laag te beschermen. Door het kalk zal de gevel beter beschermd zijn tegen vocht en andere invloeden van buitenaf, dit is dan ook precies wat je wilt bereiken. Daar komt ook nog eens bij dat de kalk ervoor zorgt dat oneffenheden niet meer te zien zullen zijn. Dit in combinatie met de nieuwe uitstraling maakt het een van de beste investeringen die je maar kunt maken.

De voordelen van jouw gevel laten kaleien

Er zitten verschillende voordelen aan het laten kaleien van jouw gevel. Om het je net even wat makkelijker te maken hebben we deze voor jou op een rijtje gezet, hierdoor weet je precies wat je kunt verwachten bij jouw woning: gekaleide gevel voor en na

Een geheel nieuwe uitstraling

De eerste reden waarom het van de gevel een verstandige keuze is, is het feit dat het de uitstraling van de woning aanzienlijk zal verbeteren. Er zijn een hele hoop woningen in ons land waarbij de gevel er niet bepaald mooi meer uitziet. Zo kunnen er bijvoorbeeld bepaalde beschadigingen zijn ontstaan over de jaren heen, dit is erg zonde. Door te kiezen voor kaleien kan je deze beschadigingen op de meest eenvoudige manier verhullen. Het is dan ook niet zo raar dat er zoveel mensen kiezen voor het kaleien wanneer zij hun gevel onder handen laten nemen. De witte uitstraling geeft de woning een authentieke uitstraling mee, dit ziet er erg mooi uit. Er zijn natuurlijk nog meer verschillende soorten kaleien waar je uit kunt kiezen, je kunt dit altijd aan het schilderbedrijf vragen.

Een betere bescherming

Zoals je waarschijnlijk al wel gemerkt hebt regent het nogal vaak bij ons in het land. Deze weersomstandigheden zorgen ervoor dat de gevel van jouw woning sneller beschadigd zal raken, zo kunnen er bepaalde vochtplekken ontstaan. Dit is dan ook de reden dat het kaleien van de gevel zo gek nog niet is. Door de kaleien laag zal je jouw woning op een duurzame manier voorzien van de juiste bescherming.

Kaleien prijs per m²

muur kaleien prijs per vierkante meter

Voordat je jouw gevel laat kaleien wil je natuurlijk wel weten aan wat voor prijs je moet denken. Kies je ervoor om jouw gevel te kaleien dan zal je vaak te maken krijgen met een gemiddelde prijs van €6 à €8 per m² voor de aanschaf van de materialen. Nu is het belangrijk dat je in gedachten houdt dat je ook nog extra kosten kwijt bent voor de nodige materialen zoals bijvoorbeeld de borstels.

Het proces van het kaleien van de woning is vrij intensief, er komt dan ook echt wel wat werk bij kijken. Hierdoor zullen de kosten oplopen, je bent nu eenmaal ook geld kwijt voor de uren die er gewerkt worden door de schilders.

Kies je ervoor om een vakman in te schakelen dan ben je totaal ongeveer een prijs van €25 à €40 per m² kwijt, dit valt dus op zich nog wel mee.

Het makkelijkste is om even een offerte aan te vragen voor je de juiste kostprijs.

Tabel wat kaleien kost per m2

Soort gevelbekledingGemiddelde prijs per vierkante meter
Kaleien gevel€30 per m²
Aanschaf van de materialen€25 à €40 per m²

De verschillende afwerkingen bij kaleien

We hebben het al even heel kort benoemd, wanneer je ervoor kiest om jouw gevel te laten bewerken dan zijn er verschillende soorten afwerkingen waar je voor kunt gaan. Het is mogelijk om bepaalde kleurstoffen toe te voegen aan het mengsel voor het kaleien, hierdoor krijgt het een andere uitstraling. Houdt er wel rekening mee dat de kaleien gevel na verloop altijd zal gaan verkleuren, dit kun je niet voorkomen. Het is mogelijk om een streperige afwerking te krijgen, echter kan een moderne uitstraling ook worden aangebracht. Door de kalei laag te polieren met een droge borstel of een spons zal je een bepaald effect mee kunnen geven aan het oppervlak. Dit zorgt voor een andere uitstraling.

kalei gevel

Het proces van een gevel kaleien

Het proces van een gevel kaleien zal er vrijwel altijd hetzelfde uitzien, er zullen altijd drie stappen worden doorlopen.

het voorbereiden van de gevel

voorbereiden kaleien gevel

Het is belangrijk dat de gevel schoon is, dit is de enige manier waarop de nieuwe laag kalk kan blijven liggen. Alle loszitten stukjes en plantjes moeten dus worden verwijderd. Dit is ook het geval voor de oude verflagen, deze zullen moeten worden verwijderd.

Het maken van een kaleimengsel

Om het mengsel te blussen wordt er water aan toegevoegd, dit stelt de vaklui in staat om het aan te brengen op de betreffende woning. Tijdens deze stap kunnen eventueel ook kleuren worden toegevoegd.

afwerking kaleien

Het aanbrengen van de kalei

kalei aanbrengen met blokkwast

Dit zal altijd moeten gebeuren door iemand die weet wat hij doet. Vraag vandaag nog een offerte aan als je jouw gevel ook wilt laten kaleien, zo weet je aan wat voor prijs je kunt denken. Wij staan altijd voor je klaar voor het verrichten van de meest professionele klussen voor jouw woning!

Veel gestelde vragen

Kaleien om de hoeveel jaar

Wanneer je ervoor kiest om jouw gevel te laten bewerken dan is het belangrijk dat je in gedachten houdt dat je om de zoveel jaar een nieuwe laag kalei zal moeten laten aanbrengen. Na verloop van tijd zal de laag op de gevel zijn afgesleten, hierdoor is deze aan vervanging toe. Door deze laag te vervangen zal jouw gevel weer geheel beschermd zijn tegen alle mogelijke soorten weersomstandigheden, op die manier kan je er weer even tegen aan. Wij laten je in dit artikel het antwoord zien op de vraag: om de hoeveel jaar moet je de gevel laten kaleien? De levensduur van het kaleien van een gevel is ongeveer 10 jaar.

Afhankelijk van de situatie

Het is nog niet zo eenvoudig om een antwoord te geven op deze vraag, de levensduur van het kalei zal namelijk afhangen van de situatie. Zoals we hierboven al even hebben benoemd spelen de weersomstandigheden een belangrijke rol bij de bescherming van de laag kalei. Als jouw woning of gevel niet nat wordt, wanneer de woning dus niet aan de regenzijde ligt, zal je een stuk langer kunnen doen met jouw kalei laag. In dit geval kan je met een beetje goed onderhouden tot wel 10 jaar vooruit met jouw kaleien gevel. Dit is niet het geval wanneer je te maken krijgt met ernstige weersomstandigheden of bij andere externe factoren. Woon je in een druk gebied en krijg je vaak te maken met wind en regen dan zal de laag kalei minder lang mee gaan. Voor deze woningen ligt de gemiddelde levensduur rond de 10 jaar.

Het handigste is om even contact op te nemen met een professioneel klusbedrijf, zij kunnen je namelijk verder helpen met alle mogelijke vragen die je maar hebt op het gebied van het kaleien. Door de lage prijs is het vervangen van de laag kalei gelukkig niet zo duur, hierdoor zal je nooit voor een heel hoge rekening komen te staan.

Hoe kalei zelf maken

De meeste mensen die ervoor kiezen om hun gevel te laten bewerken zullen een professioneel klusbedrijf in te schakelen, echter zijn er ook nog altijd mensen die zelf aan de slag willen gaan. Dit zijn de mensen die het niet erg vinden om de handen uit de mouwen te steken en die wel enige ervaring hebben met het klussen. In dit artikel zullen wij je laten zien hoe je zelf kalei kunt maken. Het is niet heel ingewikkeld, echter is het wel belangrijk dat je weet wat je doet. Tijd om hier wat dieper op in te duiken!

Het maken van het middel

Bij het kaleien is het belangrijk dat je beschikt over de juiste materialen. Bij de meeste bouwmarkten of speciaalzaken kan je zakken kalei kopen. Deze zakken zijn ervoor om je eigen mengsel te maken. Wil je zelf aan de slag gaan dan moet je toch wel denken aan een gemiddelde prijs van €6 à €8 per m² voor de aanschaf van de materialen. Heb je de zak met kalei gekocht dan zal je aan de slag moeten om het mengsel te maken. Het handigste is om en handstaafmixer te gebruiken om alles zo klontvrij te maken, je wilt nu eenmaal niet hebben dat er stukjes in komen.

Bij het aanlengen is het belangrijk dat je schoon water gebruikt, er mogen geen zand of kleine steentjes in zitten. Gooi alles bij elkaar en meng net zolang tot alles geheel klontvrij is. Op de zak kan je vrijwel altijd vinden hoeveel water je nodig hebt. Kijk wel even goed op internet hoe je het aan moet brengen op de gevel, het is namelijk belangrijk dat je de juiste stappen onderneemt. Mocht je dit niet willen doen dan kan je er altijd nog voor kiezen om een professional in te schakelen voor de klus.

Hoe oude kalei verwijderen

Er zijn steeds meer woningen in ons land voorzien van een laag kalei. De reden dat mensen hier massaal voor kiezen is logisch, de laag kalei zorgt namelijk voor een hoge mate van bescherming. Daarnaast geeft het ook nog eens een unieke uitstraling mee aan de gevel. Nu is de kans alleen groot dat je het bestaande kalei bij jou op de gevel wilt verwijderen, je bent nu eenmaal niet voor niets hier terecht gekomen. Om er achter te komen hoe jij thuis het kalei kunt verwijderen raden we aan snel verder te lezen, we laten het je vandaag namelijk zien!

Diverse mogelijkheden

Als het aankomt op het verwijderen van het kalei zijn verschillende mogelijkheden waar je voor kunt gaan. De meest toegankelijke manier is om zelf een hamer en een bijtel te pakken. Door het los te tikken zal je het kalei op een vrij eenvoudige manier kunnen verwijderen. Houdt er rekening mee dat deze manier wel schade aan kan brengen aan de woning als je niet oplet, ga dan ook echt voorzichtig te werk.

Een alternatief is om een bedrijf in te schakelen voor het zandstralen. Door het zandstralen van de gevel zal de laag kalei loskomen, zonder dat er ook maar enige vorm van schade zal ontstaan. Kies je voor deze methode dan zal je wel een professioneel bedrijf moeten inschakelen, je kunt nu eenmaal niet zomaar beschikken over een zandstraalmachine. Wil je deze huren dan is dit ook mogelijk, echter is het wel belangrijk dat je weet wat je doet. Je zal voor jezelf dan ook deze afweging moeten maken. Wij raden aan om een professional te zoeken, op die manier weet je zeker dat al het kalei op een goede manier verwijderd zal zijn. Door de lage tarieven voor het verwijderen is het voor iedereen mogelijk om hulp in te schakelen.

Hoe binnenmuur kaleien

binnenmuur kaleien

De grootste groep mensen die besluit om hun woning te kaleien zal ervoor kiezen om een professioneel bedrijf in te schakelen. Nu zijn er nog altijd een handjevol met klussers die zelf wel aan de slag wilt gaan met het kaleien. Door zelf het huis te kaleien kan je aanzienlijk veel geld besparen, je bent nu eenmaal geen geld kwijt aan de arbeidskosten. Wij zullen je in dit artikel laten zien hoe jij op een vrij eenvoudige manier een binnenmuur moet kaleien. Mocht je er nu toch niet uitkomen dan raden wij aan om toch een vakman in te schakelen, anders is het vragen om problemen.

Doe het zelf

Het eerste wat je zal moeten doen is het voorbereiden van de binnenmuur. Het is belangrijk dat de binnenmuur geheel vlak en schoon is, er mogen geen scherpe randjes op de muur zitten. Check dus even of alles schoon is en of de oude verflagen echt goed verwijderd zijn. Nadat je de muur hebt schoongemaakt is het van belang om aan de slag te gaan met het maken van het kaleimengsel. Je kunt grote zakken kalei kopen bij de bouwmarkt, hiermee kan je zelf het mengsel maken. Door het mengsel te blussen met water krijg je kalk in poedervorm, dit kan je vervolgens aanlengen met zuiver water. Kijk altijd even goed op de verpakking zelf wat je moet doen, de verhoudingen kunnen nog wel eens per merk verschillen. Is ook dit gedaan dan kan je de kalei aanbrengen. Test het eerst even op een klein oppervlak uit om te zien of de kleur klopt. Bij het aanbrengen is het belangrijk om het in vloeiende bewegingen te doen, hierdoor ziet het er een stuk netter uit. Zorg ervoor dat de kalei niet uitdroogt, dit kan scheurtjes veroorzaken.

Is het waterdicht

Veel mensen denken dat het kaleien van een woning ervoor zorgt dat de gehele woning van buiten waterdicht zal worden. Dit klinkt misschien mooi, maar de waarheid ligt toch iets anders. Het is inderdaad een goede keuze om jouw woning te laten kaleien, echter betekent dit niet dat je nooit meer te maken krijgt met watervlekken of schade. Wij zullen je in dit artikel wat meer laten zien over de waterbestendigheid van kaleien laag, op die manier zal er nooit meer onduidelijkheid hoeven te bestaan op dit gebied.

Van de woning

Kaleien is een oude techniek die al voor een lange tijd wordt gebruikt voor zowel oude as nieuwe woningen. Bij deze techniek wordt een dunne kalkpleister op de muur aangebracht en verder glad uitgestreken. Deze techniek kan zowel worden gebruikt voor buiten als voor binnenmuren, dit maakt het dan ook zo universeel. Het kaleien van de gevel is een uitstekende manier om de woning te behandelen en om de woning te beschermen tegen vocht. Door het kalk zal de gevel beter beschermd zijn tegen invloeden van buitenaf, echter is het niet zo dat de kaleien laag geheel waterdicht is. Het is namelijk zo dat je altijd vatbaar zal zijn voor regen en voor vocht, hier kom je nu eenmaal niet onder uit. Je moet het eerder zien als een soort extra beschermlaag, een laag die na de zoveel jaar weer opnieuw moet worden aangebracht. Het draagt dus bij aan een langere levensduur, echter is het niet helemaal waterdicht. Laat je geen kalei op je woning aanbrengen dan is de kans vele malen hoger dat je na verloop van tijd wel last zal krijgen van schade door vocht. Het is dus een uitstekende investering, maar 100% waterdicht is het helaas niet.

Wat kost het per m2

Wellicht denk jij er ook over na om je woning te laten kaleien. Het is ene uitstekende investering om te maken, het geeft je woning immers een authentieke uitstraling mee. Daarnaast ben je in staat om jouw woning van de vereiste bescherming te voorzien, hierdoor zal je gevel of muur voor een langere tijd meegaan. Nu wil je wel weten aan wat voor prijzen je moet denken voor het laten kaleien van jouw woning of van jouw muur. Wij zullen je vandaag antwoord geven op deze vraag, lees dus snel verder!

De prijzen

Kies je ervoor om jouw gevel te kaleien dan betaal je standaard een prijs van €6 à €8 per m² voor de aanschaf van de materialen. Mocht je zelf aan de slag gaan dan zal je ook extra kosten moeten maken, zo ben je bijvoorbeeld geld kwijt voor de borstels en voor de mixers. Om dit te voorkomen is het belangrijk om een professioneel bedrijf in te schakelen, de prijzen hiervoor vallen namelijk relatief mee. Het proces van het kaleien van de woning zal een lange tijd in beslag nemen, het is nu eenmaal een vrij intensieve klus om te verrichten. Dit zorgt er dan ook voor dat de kosten op kunnen lopen, de hogere prijs die je terug in de tarieven van de arbeidsuren. Bij het inschakelen van een professioneel bedrijf zal je rekening moeten houden met een gemiddelde prijs van €25 à €40 per m². Het is verstandig om altijd even een offerte aan te vragen, de prijzen verschillen namelijk aan de hand van de materiaalsoort en van de soort afwerking die je graag wilt hebben voor jouw muur of woning. Over het algemeen is het een relatief goedkope investering om te maken.

Voor- en nadelen Kaleien

Het kaleien van een woning kan een goede investering zijn om te maken, dit hangt af van jouw persoonlijke situatie. Iedereen zal dan ook een afweging moeten maken of het kaleien voor hen een goede keuze is om te maken. Bij het maken van een afweging is het verstandig om te bekijken wat de voordelen en nadelen zijn. Om het je wat makkelijker te maken hebben bij de grootste voor en nadelen op een rijtje gezet, zo is het wat eenvoudiger om een daadwerkelijke keuze te maken.

Voordeel: een nieuwe uitstraling

Het grootste voordeel van het kaleien van jouw muren of van jouw gevel is dat je op een vrij eenvoudige manier de uitstraling van het oppervlak kunt verbeteren. Na verloop van tijd zal jouw muur of gevel er niet meer zo mooi uitzien, dit krijg je nu eenmaal. Echter is het door middel van het kaleien mogelijk om een iets oudere muur weer helemaal op te frissen. Mocht een bepaalde muur oneffenheden vertonen dan is het mogelijk om deze weg te werken. Door de ruime keuze aan verschillende soorten kleuren en afwerkingen zal er voor iedereen wel een vorm van kalei mogelijk zijn om te kiezen. Voor je het weet is jouw woning voorzien van een authentieke uitstraling die precies aansluit bij wat je al die tijd al zocht.

Voordeel: meer bescherming

Een tweede voordeel van het laten kaleien van jouw woning is dat je de muur of de gevel voorziet van een betere bescherming. Je kunt de laag met kalei ook wel zien als een soort beschermlaag, deze laag zorgt ervoor dat jouw muur minder snel te maken krijgt met beschadigingen die ontstaan door weersomstandigheden. Dit zorgt er dan ook voor dat de muur of gevel in kwestie voor een langere tijd de uitstraling kan behouden. Mocht jouw buitenmuur aan de regenzijde liggen dan is het kaleien nog niet zo’n verkeerd idee.

Nadeel: het kalei verkleurt

Er zitten ook enkele nadelen aan het kaleien van een woning. Het eerste nadeel is dat het kalei kan gaan verkleuren. Dit zorgt ervoor dat de uitstraling aangetast zal worden, toch een beetje zonde als het aankomt op jouw buitenmuur. Nu is het wel zo dat sommige mensen deze verkleuring mooi vinden, het brengt namelijk toch een bepaalde charme mee. Mocht jij de verkleuring niet lelijk vinden dan hoef je met dit nadeel geen rekening te houden.

Nadeel: je moet het opnieuw aanbrengen

Een ander nadeel is dat je na verloop van tijd een nieuwe laag kalei zal moeten aanbrengen op de betreffende woning. De levensduur van de kalei zal een beetje afhangen van de omstandigheden van het geval, echter ligt de gemiddelde levensduur rond de 10 jaar. Houdt hier dus rekening mee als je ervoor kiest om jouw woning te laten kaleien, deze extra lagen brengen na zoveel jaar extra kosten met zich mee. Niet een heel groot nadeel, maar toch iets om te overwegen.

Met cement

Er zijn diverse manieren waarop je jouw woning kunt voorzien van een authentieke sfeer, maar er zijn maar weinig methodes die zo toegankelijk zijn als het kaleien van de gevel of de muur. Door jouw woning te laten kaleien zal je in staat zijn om jouw woning te voorzien van een unieke uitstraling. De buitenmuren krijgen zo een warm en gezellig karakter mee, precies wat je wilt bereiken. Daar komt ook nog eens bij dat de laag met kalei zorgt voor een betere bescherming. Wij laten je in dit artikel alles zien wat je maar moet weten als het aankomt op het kaleien met cement.

Hoe wordt de cement aangebracht

Kies je ervoor om jouw woning te laten kaleien met cement dan zal je vrijwel altijd hetzelfde proces moeten doorlopen, dit zijn ook wel de drie stappen. De eerste stap is de voorbereiding van het oppervlak. Het is belangrijk dat er geen vuil op het oppervlak zit, de laag moet nu eenmaal wel kunnen pakken. Alle loszitten stukjes zullen dan ook moeten weggehaald voordat je begint. Voordeel van het cement is dat dit eenvoudig aan te brengen is dan de kalei met kalk. Tweede stap is het maken van het mengsel, voor het cement zal er dus cement worden gebruikt in plaats van kalk. Straks krijg je de verschillen te zien. Tijdens het maken van het mengsel kunnen mogelijk ook kleuren worden toegevoegd. De laatste stap is het aanbrengen, dit zal het professionele klusbedrijf voor je uit handen nemen. Ga niet zomaar zelf aan de slag, er komt namelijk aardig wat werk bij kijken.

Cement vs. kalk

Zoals we hierboven al even hebben laten zien zit er een verschil tussen het kaleien met cement en met kalk. De kalei met kalk is de oorspronkelijke vorm, deze wordt dan ook het meeste gekozen. Het grootste voordeel van kalk is dat het een ademend vermogen heeft. Mocht er toch vocht in de onderste lagen terecht komen dan kan dit altijd nog opdrogen, bij cement gaat dit wat minder makkelijk. De kalei met cement heeft namelijk geen ademend vermogen. In zeer extremen gevallen is het mogelijk dat de onderlaag kan stuk vriezen bij zeer extreme weersomstandigheden, gelukkig komt dit niet zo vaak voor. Als we kijken naar de prijs zien we dat de cement kalei iets goedkoper is dan de kalei met kalk, al is dit verschil niet noemenswaardig.

Qua uitstraling zitten er wel enkele grote verschillen tussen beide vormen. Bij een kalei laag met klei is het makkelijker om een groot scala aan afwerkingsmethodes toe te passen, dit is bij de cement laag wat minder makkelijk. Het handigste is om even contact op te nemen met een professioneel klusbedrijf. Zij kunnen je namelijk helpen met je vragen, zo weten zij precies wat voor soort kalei er het beste aansluit bij wat je zoekt. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om de juiste keuzes te maken.

Copyright © 2016-2017 Gevelreinigingen. Alle Rechten Voorbehouden