Alles over gevelrenovatie

De buitenmuren van je woning zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor het woongenot. Een goed onderhouden gevel geeft je woning ten eerste een mooie uitstraling. Maar veel belangrijker is dat de muren je beschermen tegen de schadelijke invloeden van regen, wind, zon en sneeuw. De gevel zorgt ervoor dat er binnen een aangenaam klimaat heerst. In de winter is het lekker warm en in de zomer blijft het aangenaam koel. Het is dus belangrijk om de gevel in goede conditie te houden. Er bestaan veel methoden van gevelrenovatie die je woning in topvorm houden. Een aantal daarvan bekijken we nader. Voor ene gratis offerte kan je contact opnemen. Door je gevel te renoveren kan je de woning er weer als nieuw laten uitzien en hou je ook vocht tegen.

Gevelrenovatie door middel van gevelreiniging

Gevelrenovatie is misschien een wat zware term als je praat over gevelreiniging. Maar gevelreiniging legt wel de basis voor een gevel die in goede conditie is. Welke vorm van gevelreiniging voor jouw woning geschikt is heeft te maken met de mate waarin de muren vuil zijn. Een lichte vervuiling kun je zelf verwijderen met een hogedrukspuit. Voor zwaardere vervuiling moet je je toevlucht nemen tot nevelstralen, stoomreinigen of chemisch reinigen. Elk van reinigingsmethoden heeft zijn eigen voor- en nadelen. Je kunt hier lezen welke voor de gevelrenovatie van jouw woning geschikt is.

Zandstralen

zandstralen van gevel

Gevels waar in de loop der jaren een hardnekkige vuile laag op is gaan zitten kunnen worden gereinigd door ze te zandstralen. Gevelrenovatie door zandstralen wil zeggen dat de gevel helemaal wordt behandeld met hele fijne korreltjes zand. Die worden onder zeer hoge druk tegen de gevel aan gespoten. Het zand werkt als een krachtig schuurmiddel en zorgt ervoor dat al het vuil loslaat. Een gezandstraalde gevel ziet er meteen weer als nieuw uit. Niet elke gevel is geschikt hem te laten zandstralen. Bij muren van poreuze materialen kan door de krachtige stralen schade ontstaan. Kies dan een andere methode.
Ontdek hier meer over het zandstralen van gevels.

Nevelstralen

nevelstralen van gevel

Als de gevel van je woning wat minder zwaar vervuild is kun je gevelrenovatie door middel van nevelstralen toepassen. Het principe van nevelstralen lijkt erg op zandstralen. Ook hier wordt er een krachtige straal onder druk tegen de gevel aan gespoten. In plaats van zandkorreltjes wordt er bij nevelstralen gebruik gemaakt van een mengsel van water en zand. Er wordt ook met minder druk gewerkt dan bij zandstralen. Nevelstralen is een minder heftige methode om gevels te reinigen en de kans op schade is minder groot. Deze methode mag op elke gevel worden gebruikt en is geschikt om mos en verfresten te verwijderen.
Ontdek hier meer over het nevelstralen van gevels.

Gevelreiniging met stoom

stoomreinigen van gevel

Bij licht vervuilde gevels is stoomreinigen een goede methode van gevelrenovatie. Bij de ze methode wordt water op hoge temperatuur met grote kracht tegen de muur gespoten. Vuil lost op in het hete water en spoelt vervolgens weg. Aan het water zijn geen chemicaliën toegevoegd. Stoomreinigen is dus een milieuvriendelijke reinigingsmethode. Desondanks mag stoom niet worden gebruikt op oude poreuze gevels. Door de hoge temperaturen kunnen er barsten en scheuren ontstaan. Ook kunnen zouten in de gevels oplossen en dat zorgt voor witte uitslag, die op de muur blijft zitten. Stoomreinigen is een goede methode om licht vervuilde gevels te reinigen.
Ontdek hier meer over het stoomreinigen van buitenmuur.

Gevels chemisch reinigen

buitenmuur chemisch reinigen

Met gevelrenovatie door middel van het chemisch schoonmaken van de buitengevel kan zware vervuiling worden verwijderd bij het vernieuwen ervan. Bij chemisch reinigen wordt er een biologische of chemische stof op de gevel verneveld. Door die stof lost het vuil op en na een relatief korte tijd kan het met een hogedrukreiniger van de muur worden verwijderd. Met chemisch reinigen kunnen grote oppervlakken in korte tijd worden schoongemaakt. Er bestaan diverse stoffen die als reinigingsmiddel op de gevels worden gespoten. Het materiaal van de gevel en van het soort vervuiling zijn bepalend voor de keus van het reinigingsmiddel. Let op: niet alle gevels kunnen chemisch worden gereinigd.
Ontdek hier meer over het chemisch schoonmaken van gevels.

De kosten van gevelreiniging bij gevelrenovatie

Het schoonmaken van gevels moet door een gespecialiseerd bedrijf worden uitgevoerd. Zij beschikken over voldoende deskundigheid en hebben alle gereedschappen en hulpmiddelen om dat op een veilige manier te doen. De prijzen van de verschillende soorten gevelreiniging worden per vierkante meter aangegeven. Bij gevelrenovatie van grote oppervlakken wordt er korting gegeven. De gemiddelde vierkante meterprijs van zandstralen voor hardnekkige vervuiling is 12-15 euro. Nevelstralen voor een middelzwaar vervuilde gevels kost 15-20 euro. Stoomreinigen voor licht vervuilde gevels kost 5 euro per vierkante meter. Chemisch schoonmaken en beschermen voor zwaar vervuilde gevels kost 15 euro per vierkante meter.

gevelrenovatie laten uitvoeren

Langer plezier van een gevelreiniging met gevel impregneren

Gevelreiniging als onderdeel van een gevelrenovatie is een vrij kostbare aangelegenheid. Om langer plezier te hebben van die mooie schone gevel kun je een nabehandeling laten doen, waardoor de gevel minder snel vervuilt. Dat gebeurt met behulp van een impregneermiddel. Deze middelen trekken in de muur en zorgen ervoor dat vuile aanslag zich minder snel op de muur kan hechten. Een bijkomend voordeel van het impregneren van de gevel is dat het middel de muur ook goed beschermt tegen vocht. Impregneren leidt ertoe dat het minder snel nodig is om de gevel opnieuw te laten schoonmaken of gevelrenovatie te laten uitvoeren of in gebruik te nemen.
Een vakman kan goed inschatten welke reinigingsmethode het meest geschikt is voor jouw gevel. Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen voor een gevelreiniging bij specialisten in gevelwerken
Ontdek hier meer over het impregneren van de gevel.

reinigen gevel

Een kleine gevelrenovatie

De gevel van je woning zal in de loop van jaren langzamerhand achteruit gaan. Voegen raken los en de gevel wordt vuil, met als gevolg dat het er allemaal niet meer zo fraai en verzorgd uitziet. Er zijn methoden om je gevel op een vrij eenvoudige manier een upgrade te geven. Zo’n kleine gevelrenovatie is niet zo heel ingrijpend, terwijl het resultaat soms spectaculair is. Bekende methoden zijn het schilderen van de gevel en het repareren van kapot voegwerk. Minder bekend zijn het aanbrengen van spuitkurk, voegwerken en het kaleien van de muren. Bij die laatste methode wordt de muur bedekt met een laagje kalkpleister.

Schilderen van de gevel

buitenmuren verven

Een kleine gevelrenovatie of gevelbepleistering door het laten schilderen van de gevel vraagt enige voorbereiding. Het heeft weinig zin om de gevel te schilderen als deze nog vuil of beschadigd is. Daarom kan het nodig zijn om de gevel eerst te laten repareren en reinigen. Voor het schilderen van de gevel is het belangrijk om de juiste verfsoort te kiezen. Welke dat is hangt af van de structuur van de muren. Kies in elk geval voor een dampopen verf. Die beschermt de gevels tegen vuil en is vocht doorlatend. Eventueel vocht dat in de muren doordringt zal zich daar niet gaan ophopen.
Ontdek hier meer over het schilderen van gevels.

Buitenmuur kaleien

gekaleide buitenmuur

Een speciale manier van schilderen is kaleien (gevelbepleistering). Je woning krijgt daardoor een landelijke uitstraling. Bij kaleien wordt de gevel bedekt met een dun laagje kalkpleister. Het is al een oude techniek, waarbij de laag kalkpleister wordt aangebracht met een blokkwast. Bij een gevelrenovatie waarbij de muren worden gekaleid is verfraaiing van de gevel het voornaamste doel. Het dunne laagje lakpleister zorgt er tevens voor dat kleine beschadigingen en oneffenheden worden gecamoufleerd. De kalkpleister zorgt daarnaast voor een goede bescherming tegen de weersinvloeden. Net als gewone buitenmuurverf is kalkpleister ook dampopen. Daardoor blijft de vochthuishouding in de gevels op peil. Ontdek hier meer over het kaleien van gevels.

Gevelwerken: Voegen herstellen en renoveren

herstellen van voegen

Door kapotte voegen ziet je gevel er onverzorgd uit, maar op zich is dat niet zo heel erg. Kapotte voegen kunnen op termijn ook veel schade aan je woning veroorzaken. In de gaten waar het cement is weggesprongen kan zich namelijk water ophopen. Dat trekt gedeeltelijk in de muur. Bij vorst kan dat vocht bevriezen, waardoor de muur gaat barsten. Het is dus zaak om tijdig actie te ondernemen en de voegen te laten repareren. Dat gebeurt in een aantal stappen. Eerst worden de voegen uitgehakt. Daarna wordt de gevel schoongespoten om cementresten te verwijderen. Tenslotte wordt de gevel opnieuw gevoegd. Een permanente en verzorgde oplossing is dan het herstellen en renoveren van de voegen.
Ontdek hier meer over het herstellen van voegwerk beter bekend als voegwerken.

Spuitkurk als gevelwerken

gevelrenovatie spuitkurk

Je kunt de gevel van je woning een mooie uitstraling geven met een gevelbedekking / gevelwerken van spuitkurk. Dat wordt rechtstreeks op de muur aangebracht en is geschikt voor verschillende ondergronden. Spuitkurk is een milieuvriendelijk product, dat bestaat uit kleine snippers kurk en acrylhars. Het wordt in enkele lagen op de gevel aangebracht. Spuitkurk vormt een dampopen laag, zodat de vochthuishouding in de muur in balans blijft. Het heeft een redelijk goede thermische en akoestische isolatie. Spuitkurk is verkrijgbaar in meerdere kleuren. De snipper zijn er in verschillende groottes. Een nadeel is dat de gevel voor het aanbrengen schoon moet zijn en geen beschadigingen mag hebben.
Ontdek hier meer over het aanbrengen van spuitkurk op gevels.

De prijzen van een kleine gevelrenovatie

De kosten van de vier genoemde methoden om de gevel te renoveren worden per vierkante meter berekend. Houd er rekening mee dat het in de meeste gevallen nodig is om de gevel voorafgaand aan de behandeling te laten reinigen. Die reinigingskosten moeten nog bij de kosten voor gevelrenovatie worden opgeteld. Hier volgen de gemiddelde prijzen. De gevel schilderen kost 20-40 euro, kaleien kost 2540 euro, voegwerk repareren kost 35-50 euro en spuitkurk aanbrengen kost 40-60 euro. Bij een gevelrenovatie met grote oppervlakken wordt in de meeste gevallen korting gegeven.

Type gevelrenovatieGemiddelde prijs per m2
Gevel schilderen20-40 euro*
Gevel kaleien25-40 euro*
Voegen uitslijpen/-hakken + nieuw (standaard)voegwerk35-50 euro
Spuitkurk40-60 euro*
*Hou er rekening mee dat een voorafgaande gevelreiniging extra kosten met zich kan meebrengen. Voor een juiste prijs neem even contact op.
gevelrenovatie voegwerk

Gevelrenovatie met volledig nieuwe bekleding

Als je bent uitgekeken op de gevel van je woning kun je bij gevelrenovatie kiezen voor een drastische oplossing: nieuwe gevelbekleding. Je gevel krijgt dan een totaal nieuwe look. Er zijn drie methoden om nieuwe gevelbekleding aan te brengen: met steenstrips, hout of crepi. Crepi is een bepleistering met kunsthars of een minerale sierpleister. De kosten van nieuwe gevelbekleding worden per vierkante meter berekend. Steenstrips kosten 150-200 euro, houten gevelbekleding kost 100-150 euro en crepi kost 40-80 euro. Nieuwe gevelbekleding wordt vaak toegepast als onderdeel van een ingrijpende renovatie in combinatie met het isoleren van de woning.

Gevelrenovatie met steenstrips

plaatsing steenstrips gevelrenovatie

Het zijn dunne lagen baksteen. Die worden bij een gevelrenovatie tegen de oude gevel aan gelijmd. De steenstrips zijn 2 centimeter dik. Daardoor nemen ze vrij weinig ruimte in, terwijl wel de authentieke uitstraling van een bakstenen muur wordt behouden. De keuze in verschillende soorten is erg groot. Het is wel een vereiste dat beschadigingen aan de gevel waarop de strips worden geplakt eerst worden hersteld. Bij een gevelrenovatie met steenstrips wordt vaak van de gelegenheid gebruik gemaakt om extra te isoleren. Dat kan met isolatieplaten, waar de strips vervolgens op worden geplakt.
Ontdek hier meer over steenstrips.

Houten gevelbekleding

gevelbekleding in hout

Met een houten gevelbekleding krijgt je woning een warme oorspronkelijke uitstraling. De houtsoort die je kiest bepaalt het uiteindelijke resultaat van de gevelrenovatie. Je kunt kiezen voor hardhout, thermowood of multiplex. Deze houtsoorten zijn allemaal goed bestand tegen de weersomstandigheden, al hebben sommige soorten hout wel wat onderhoud nodig. Doordat hout gemakkelijk te bewerken is, is het als gevelbekleding gemakkelijk te plaatsen. Dat is gunstig voor de arbeidskosten bij het aanbrengen. Een houten gevelbekleding is prima geschikt om in combinatie met isolatiemateriaal te worden gebruikt.
Ontdek hier meer over het bekleden van de gevel met hout.

Crepi

gevelrenovatie met crepi

Door een gevelrenovatie met crepi ziet je woning er weer als nieuw uit. Crepi is een minerale of kunsthars muurpleister. Het is uitstekend geschikt om in combinatie met isolatiemateriaal te worden aangebracht (gevelisolatie). Bij het aanbrengen van crepi worden oneffenheden in de gevel uitstekend gecamoufleerd. Crepi heeft vele voordelen, zoals de grote verscheidenheid aan beschikbare kleuren. Een nadeel van zo’n gevelrenovatie is dat gevels met crepi wat gevoeliger zijn voor vuil. Je zult een gevel met crepi muurpleister dus af en toe wel moeten reinigen.
Ontdek hier meer over het bepleisteren van de gevel met crepi.

Soort gevelbekledingGemiddelde prijs/m2 zonder isolatieGemiddelde prijs/m2 met isolatie** (gevelisolatie)
Steenstrips150-200 euro200-250 euro
Houten gevelbekleding*100-150 euro120-250 euro
Crepi gevel40-80 euro100-140 euro
*Prijs sterk afhankelijk van de gekozen houtsoort
**De prijs inclusief isolatie is sterk afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal en de dikte van de isolatielaag (gevelisolatie).
Op zoek naar een prijs op maat van jouw woning? Neem contact met ons op.

Offertes voor gevelwerken ontvangen

Neem contact op voor een vrijblijvende offerte voor al uw gevelrenovaties door een gevelspecialist.

Vergelijk en bespaar door een offerte aan te vragen bij erkende gevelwerkers/p>

Welke werken kun je laten uitvoeren?

  • gevel bekleden of bepleisteren
  • gevel renoveren en/of herstellen
  • gevel reinigen
  • gevel isoleren
  • gevel schilderen
  • gevel impregneren

We zijn actief over heel vlaanderen voor gevelrenovatie zoals Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Brussel, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen.