De beste manier om vochtproblemen in huis op te lossen?

Hoewel je misschien denkt dat wat vocht in je huis niet erg is, is het eigenlijk iets dat je niet licht moet opvatten. Vochtproblemen in huis leiden tot de opbouw van schimmel en meeldauw, wat schade aan uw huis en uw gezondheid kan veroorzaken.

Wanneer de luchtvochtigheid zich ophoopt, kan dit de structuur van uw huis aantasten. Houten vloeren die buigen, verf die schilt en natte vlekken op de muur zijn allemaal rode vlaggen dat het vochtgehalte in uw huis te hoog is.

Zoals reeds vermeld, is een warme en vochtige omgeving een broedplaats voor schimmel en meeldauw. Beide kunnen zeer giftig zijn als ze in uw systeem terechtkomen, wat kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen.

Het hoeft niet moeilijk te zijn om van vochtproblemen in huis af te komen. Vochtigheidscontrole is eigenlijk eenvoudiger en goedkoper dan het herstellen van schade veroorzaakt door overtollig vocht. Er zijn een paar zeer eenvoudige dingen die u kunt doen die een wereld van verschil zullen maken in uw huis.

vochtproblemen in uw huis

Waar komt de vochtigheid vandaan?

De eerste stap is om te bepalen waar het vocht vandaan komt. Als u weet waar het vocht vandaan komt, is het makkelijker om het probleem onder controle te krijgen.

Vochtproblemen in huis kunnen zich voordoen in gebieden met slechte ventilatie, zoals de badkamer, keuken of zelfs kasten. Zelfs slecht of niet goed functionerend sanitair kan een boosdoener zijn. Het vochtgehalte in deze gebieden kan worden gecompenseerd.

Aan de andere kant is vocht op sommige plaatsen in huis onvermijdelijk. De kelder en de zolder zijn twee plaatsen waar het moeilijk is om zich volledig te ontdoen van vocht. Je hoeft alleen maar te leren om die gebieden van het huis zo goed mogelijk te beheren.

Uw huis opknappen

De beste manier om vochtproblemen in huis te voorkomen is om te voorkomen dat ze zich in de eerste plaats voordoen. Slecht sanitair is iets om op te letten.

Lekkende leidingen, kranen en toiletten zorgen niet alleen voor afvalwater (wat een heel ander probleem is), maar dragen ook bij aan de vochtigheid in uw huis. Dit zittende water verdampt uiteindelijk en komt als vocht in de lucht terecht. Repareer of vervang defecte leidingen zo snel mogelijk.

U kunt zelfs zweetpijpen omwikkelen met schuimrubberen isolatiebuizen. Dit voorkomt dat ze vocht in de lucht van uw huis laten ontsnappen.

Negeer niet de lekken in het dak en de muren. Ze brengen ook overtollig vocht in uw huis dat ernstige schade kan veroorzaken aan de fundering van uw huis. Het repareren van de lekken zal nu uw vochtigheidsgraad verlagen en voorkomen dat er rotting optreedt.

lekkende leidingen

Ontvochtigers werken om een reden

Het gebruik van een luchtontvochtiger vermindert onmiddellijk het risico op vochtproblemen in huis. Simpel gezegd, de enige taak van een luchtontvochtiger is het verwijderen van overtollig vocht in de lucht. Het gevolg hiervan is dat de luchtvochtigheid in huis daalt.

Als het gaat om ontvochtigers, zijn er veel verschillende maten en vormen beschikbaar. Er zijn kleine modellen voor een kleiner gedeelte van het huis, zoals de zolder. Grotere modellen zijn het meest geschikt voor een grotere ruimte zoals de kelder. Er zijn zelfs hele huis modellen beschikbaar om de luchtvochtigheid door het hele huis te helpen.

Het beste deel is dat de meeste ontvochtigers niet storend zijn voor het dagelijks leven, omdat ze rustig werken. U kunt er gewoon een aanzetten en uw dag op de achtergrond voortzetten.

Ventilatie is uw beste vriend

Een goede ventilatie zorgt automatisch voor een lagere luchtvochtigheid in uw huis. Dit is een snelle oplossing die het merendeel van de vochtproblemen in uw huis zal oplossen.

Vocht kan het gevolg zijn van vrijwel al uw dagelijkse activiteiten. Veel vocht komt vrij in de lucht tijdens het douchen, tijdens het koken of het maken van een kopje thee. Zelfs je adem geeft vocht af aan het milieu!

Daarom is het belangrijk om ventilatoren te hebben die naar buiten ventileren. Ze helpen warme, vochtige lucht uit je huis te laten circuleren en frisse, gezonde lucht in je huis te brengen.

Zelfs het openen van ramen zal de lucht in beweging brengen en de kans op vochtproblemen in huis verminderen. Als uw ramen niet meer te bedienen zijn of als ze dichtgeschilderd zijn, overweeg dan om ze te vervangen door een energiezuinigere optie.

De meeste ramen zijn tegenwoordig standaard voorzien van kleine openingen, huilgaten genaamd, die in de bodem van het frame zijn ingebouwd om waterafvoer mogelijk te maken.

ventilatie

Natuurlijke ontvochtigers

Hoewel er geen natuurlijke manieren zijn om permanent van vocht af te komen, zijn er wel manieren om het vochtgehalte in uw huis op een natuurlijke manier te verminderen. Een van deze manieren is om planten in uw huis te introduceren die vocht uit de lucht opnemen.

In tegenstelling tot de meeste planten zijn epifyten planten die hun water uit de lucht halen in plaats van via hun wortels. Daarom werken ze goed in het verminderen van het vochtgehalte in je huis in vergelijking met andere planten.

Houd er echter rekening mee dat alle planten, van welke soort dan ook, nog steeds water in de atmosfeer laten stromen. Dus als je er echt niet tegen kan dat je geen groen in je huis hebt (wat de aanbevolen optie is), dan zijn deze planten de juiste voor jou. Ze zullen je vochtproblemen niet volledig wegwerken, maar ze zullen wel helpen.

Vochtigheidsniveaus kunnen te laag zijn

Het is belangrijk om niet te overdrijven bij het beheersen van het vochtgehalte in uw huis. Een lage vochtigheidsgraad is ook niet goed voor het huis of de gezondheid van iemand die er woont.

Een lage luchtvochtigheid kan een droge huid en haar veroorzaken, u vatbaarder maken voor verkoudheid en ziekten en een over het algemeen ongemakkelijke omgeving creëren. Houten vloeren en meubels kunnen ook splijten en barsten wanneer de lucht te droog is.

Daarom is het belangrijk om de luchtvochtigheid in uw huis tussen de 30-50% te houden. Alles wat hoger of lager is dan dat kan schadelijke effecten hebben.

temperatuur en vochtigheidsgraad meten

Beheren van vochtigheidsniveaus voor een gezond huis

Het beheersen van de ideale luchtvochtigheid binnenshuis zou voor elke huiseigenaar een prioriteit moeten zijn. Als het vochtgehalte niet goed wordt gehandhaafd, zal uw huis niet alleen ongemakkelijk aanvoelen, maar kunnen er nog veel meer problemen uit voortvloeien.

Een te hoge of te lage luchtvochtigheid kan gezondheidsproblemen veroorzaken voor wie in huis woont. Niet alleen dat, maar ook schade aan zowel de interne als externe structuren van uw huis kan optreden.

Het nemen van de nodige maatregelen om de vochtigheidsgraad van uw huis onder controle te houden zal uw huis en uw gezin veilig en gezond houden.