Gevelwerken: mogelijkheden en kosten

Professionele gevelwerken in uw regio - Essentiële informatie voor uw huis

Wanneer het aankomt op werkzaamheden aan de gevel van je woning zijn er veel verschillende opties. Welke maatregelen kun je allemaal treffen wanneer je de gevel eens goed aan wilt pakken? Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de gevel grondig te laten reinigen, maar zijn ook allerlei herstelwerkzaamheden nodig. Daarnaast kun je de gevel ook laten isoleren en bekleden. Welke opties heb je bij deze verschillende gevelwerken en wat zijn hier de kosten van? Op deze pagina krijg je op al deze vragen een antwoord.

Waarom zijn gevelwerken belangrijk?

Een goed onderhouden en aantrekkelijke gevel kan de waarde van uw huis verhogen en een positieve indruk maken op bezoekers en potentiële kopers. Daarnaast biedt een sterke en duurzame gevel bescherming tegen weersinvloeden en voorkomt het schade aan het interieur van uw woning.

Belangrijke factoren

Er zijn verschillende cruciale factoren om te overwegen:

  1. Materiaalkeuze en duurzaamheid: Kies een materiaal dat bestand is tegen weersinvloeden zoals regen, wind en UV-straling.
  2. Esthetiek en ontwerp: Zorg ervoor dat het ontwerp past bij de architectuur van uw woning en voeg visuele interesse toe met kleuren, texturen en patronen.
  3. Kosten en onderhoud: Houd rekening met het budget, de kosten per vierkante meter en de onderhoudsbehoeften van het gekozen materiaal.

Denk goed na over deze factoren voordat u een definitieve beslissing neemt. Raadpleeg een professional voor advies op maat.

De beste gevelwerken voor uw huis

Hier zijn enkele aanbevelingen op basis van het type woning:

  • Moderne huizen: Gebruik materialen zoals glas, aluminium en beton voor een eigentijdse uitstraling.
  • Traditionele huizen: Kies voor baksteen of natuursteen om de klassieke charme te behouden.
  • Energiezuinige huizen: Voeg isolerend materiaal toe om de energie-efficiëntie te verbeteren.

Onthoud dat dit algemene suggesties zijn en dat professioneel advies altijd aan te raden is.

De gevel reinigen

Een van de meest voorkomende gevelwerken is gevelreiniging en gevelrenovatie. Dit is een maatregel die in sommige gevallen hard nodig is. Wanneer er sprake is van een milde tot hardnekkige vervuiling op de gevel kan dit vervelende gevolgen hebben. Om problemen met onder andere vocht of schimmels te voorkomen kun je kiezen uit een van de vele methoden.

Stoomreiniging

gevelwerken stoomreinigen

Stoomreiniging is een prima optie op het moment dat er sprake is van milde bevuiling. Het grote voordeel van deze methode is dat het een goedkope optie is en tegelijkertijd milieuvriendelijk. Er wordt bij deze techniek geen gebruik gemaakt van chemicaliën, maar alleen water. Onder een hoge druk wordt dit water op de muur gespoten, waardoor het vuil zal oplossen. Het is echter wel alleen geschikt voor oppervlakkig vuil: met stoomreiniging vindt er geen diepe reiniging plaats.
Lees hier meer over het stoomreinigen van gevels.

Zandstralen/nevelstralen/vochtstralen

zandstralen oude gevel

Een andere optie voor het reinigen van de gevel is door gebruik te maken van een straalmiddel. Zowel bij zandstralen als nevelstralen en vochtstralen wordt er gebruik gemaakt van een mengeling van water en een zandsoort dat onder hoge druk tegen de muur wordt gespoten. Hoe hardnekkiger het vuil, hoe hoger de druk en hoe dichter de spuitmond bij de muur staat. Dit wordt van te voren getest en indien nodig aangepast. Deze methode is echter niet geschikt voor iedere ondergrond.
Lees hier meer over gevels zandstralen.

Chemisch reinigen

gevels reinigen chemisch product

Een andere optie voor het reinigen van de gevel is een chemische reiniging. Hierbij wordt wel gebruik gemaakt van chemische middelen. Deze middelen worden uitgekozen op basis van de ondergrond. Het middel wordt als een soort pasta op de muur aangebracht zodat dit kan intrekken. Door contact met het chemisch middel zal het vuil oplossen. Nadat het vuil is opgelost wordt de gevel nog afgespoten met water. Deze methode is minder milieuvriendelijk, maar er is wel een milieuvriendelijk alternatief, waarbij gebruik wordt gemaakt van biochemische en afbreekbare reinigingsmiddelen.
Lees hier meer over chemische reiniging van gevels.

De gevel beschermen of herstellen

Een andere vorm van gevelwerken is het beschermen of herstellen van de gevel. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd wanneer de voegen los zitten of als het metselwerk vervangen moet worden. Ook na het reinigen wordt vaak aangeraden om de gevel te impregneren met een hiervoor bestemd middel, zodat er een extra beschermlaag ontstaat.

Impregnatie/hydrofuge

gevels impregneren

Het aanbrengen van een beschermlaag over de gevel wordt impregneren of hydrofoberen genoemd. Deze twee termen betekenen in principe hetzelfde. In beide gevallen wordt er een impregneermiddel aangebracht op de gereinigde gevel. Het gaat hierbij om een waterafstotende vloeistof die niet alleen op het oppervlak van de gevel blijft zitten, maar ook dieper in de voegen dringt. Op deze manier kunnen schimmels en ander vuil zich niet goed hechten aan de stenen, maar maakt ook vocht geen kans. Op deze manier is de muur voor zo’n 10 jaar uitstekend beschermd.
Lees hier meer over het impregneren van buitenmuren.

Voegen herstellen

gevelrenovatie voegwerk

Er zijn twee situaties waarbij de voegen van een gevel hersteld moeten worden. In het eerste geval kan het voorkomen dat er meerdere voegen in de gevel los zitten. Losse voegen betekent dat vocht gemakkelijker binnen kan dringen. Op deze manier ontstaat er doorslaand vocht, een veel voorkomend probleem dat alleen door een specialist opgelost kan worden. Om deze kosten te voorkomen is het aan te raden om de voegen te laten herstellen. Ook wanneer de gevel gereinigd gaat worden of wanneer er andere gevelwerken plaatsvinden moeten de voegen op voorhand worden hersteld.
Lees hier meer over het renoveren van voegwerk.

De gevel isoleren

gevelwerken isolatie

Je kunt er ook voor kiezen om een energiebesparende maatregel aan je woning te treffen. De isolatie van de gevel is hier een voorbeeld van. Bij een gevelisolatie kun je in de eerste plaats kiezen uit een gevelisolatie aan de buitenkant, een isolatie aan de binnenkant of een spouwmuurisolatie. Bij een isolatie aan de buitenkant wordt het isolatiemateriaal aan de buitenkant aangebracht en afgewerkt met een zelfgekozen vorm van gevelafwerking. Isolatie aan de binnenkant vindt plaats wanneer het aan de buitenkant niet mogelijk is. Een spouwmuurisolatie is een effectieve en goedkope vorm van isolatie waarbij gaten in de gevel worden geboord. Hierin wordt het isolatiemateriaal gespoten. Zeker wanneer je de premies voor gevelisolatie meetelt, is dit aantrekkelijk.

Gevel langs buiten isoleren

Dit is de meest effectieve maar ook duurste manier van isoleren waarbij het isolatiemateriaal aan de buitenkant van de gevel wordt aangebracht. Deze kan vervolgens afgewerkt worden met steenstrips, crepi, hout of andere vorm van gevelafwerking.

Spouwmuur isoleren

Spouwmuurisolatie is relatief goedkoop en heeft een geringe terugverdientijd. Bij spouwmuurisolatie boort men een aantal gaten in de gevel en vult men vervolgens de spouw met een isolatiemateriaal, bijvoorbeeld: glaswol, pur of polystyreen parels. Het is een kleine ingreep die erg effectief is en waarmee je gemiddeld 30% op de energiekosten kunt besparen.

Gevel langs binnen isoleren

Wanneer spouwmuurisolatie of buitengevelisolatie geen aangewezen optie is, kun je ervoor kiezen om de binnenmuren te isoleren. Hiervoor kan isolatie met voorzetwanden worden gebruikt maar er zijn ook nog andere mogelijkheden. Binnenmuurisolatie is minder effectief als buitengevelisolatie maar je kunt er zeker energie mee besparen.

De gevel bekleden

Tot slot kun je er ook voor kiezen voor gevelbekleding. Hierdoor kun je de woning een authentieke uitstraling geven. Je hebt de keuze uit verschillende materialen, waarvan crepi, hout en steenstrips de meest voorkomende zijn. De reden dat deze materialen zo vaak gebruikt worden is omdat ze goed gecombineerd kunnen worden met isolatie. Zo kun je vaak twee vliegen in één klap slaan.

Optie 1: Crepi

crepi gevelwerken

Een van de meest gekozen opties voor gevelbekleding is crepi. Crepi is een soort gevelpleister die eenvoudig op de gevel kan worden aangebracht. Dit is vooral goed te combineren met een isolatie aan de buitenkant van de gevel. Op deze manier kun je de energiebesparing van je woning optimaliseren. Verder is crepi verkrijgbaar in verschillende kleuren, waardoor je jouw woning een unieke uitstraling kunt geven. Je kunt contact opnemen met een erkend bedrijf dat gespecialiseerd is in gevels en isolatie. Zo ben je verzekerd van het beste resultaat.
Lees hier meer over crepi als gevelbekleding.

Optie 2: Hout

gevelwerken hout

Een andere vorm van gevelbekleding is hout. Hout is geen onbekend materiaal als het gaat om gevelbekleding. Je kunt veel bereiken met dit veelzijdige materiaal. Tropische hardhoutsoorten zijn met name zeer geschikt als gevelbekleding, omdat ze vochtbestendig zijn. De grote voordelen van hout als bekleding voor de gevel is dat het een authentieke look aan je woning geeft en dat het een natuurlijk en veelzijdig materiaal is.
Lees hier meer over een houten gevelbekleding

Optie 3: Steenstrips

gevelwerken steenstrips

Vooral bij een renovatie kun je gebruik maken van steenstrips als bekleding voor de gevel. Deze gevelbekleding vervangt de oude bakstenen. Wanneer deze door een professional worden aangebracht is het bijna niet van een echte bakstenen muur te onderscheiden. De steenstrips maken het mogelijk om voor veel minder geld toch een strakke betonlook te creëren. Het voordeel van dit materiaal is ook dat het goed te combineren is met isolatie. Daarnaast is het eenvoudig om aan te brengen op de gevel.
Lees hier meer over steenstrips bij gevelrenovatie.

De kosten van gevelwerken

Hoeveel kost het nu precies om gebruik te maken van deze diensten? Je kunt bij sommige werkzaamheden zelf aan de slag, maar toch is het aan te raden om hiervoor een professional bij in te schakelen. Dit verzekerd je ervan dat de werkzaamheden correct worden uitgevoerd en je kunt jarenlang profiteren van een strak resultaat. De kosten van de gevelwerken vind je hieronder: (het gaat hierbij om een gemiddelde prijsindicatie. Voor een prijs op maat neem je contact op met een erkend en gespecialiseerd bedrijf.

Soort gevelwerk Prijs
stoomreiniging €5 per m2
Gevel reinigen: zand/nevel/vocht Zandstralen: €12 - €15 per m2
Nevelstralen: €15 - €20 per m2
Vochtstralen: €15 - 18 per m2
chemisch reinigen €15 per m2
Gevel impregneren €8 - €12 per m2
Voegen van de gevel ± ‹€35
Gevelbekleding: crepi/hout/strips Crepi: €40 - €80
Hout: €100 - €150
Steenstrips: €150 - €200

U kunt offertes aanvragen van specialisten uit heel Vlaanderen zoals Limburg, Antwerpen, West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Brussel.

Veelgestelde vragen

Informatie over gevelwerken:

  • Welke gevel werken zijn geschikt voor mijn huis? Het hangt af van het type huis dat u heeft. Moderne huizen kunnen profiteren van materialen zoals glas en aluminium, terwijl traditionele huizen baat hebben bij baksteen of natuursteen.
  • Hoe kies ik de beste aannemer? Kies een aannemer met ervaring, goede klantbeoordelingen en de juiste vergunningen en verzekeringen.

Als u nog meer vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.

Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest