Gevelbekleding

In de afgelopen jaren is er op het gebied van gevelbekleding veel veranderd. Onder invloed van de klimaatdiscussie is het steeds belangrijker geworden dat gebouwen goed geïsoleerd worden. Behalve dat er veel nieuwe materialen zijn ontwikkeld als gevelbekleding, is ook de constructie van de verschillende soorten bekleding aan vernieuwing onderhevig. Dat heeft ertoe geleid dat de kwaliteit door materiaal technische en constructie technische innovaties sterk is verbeterd. Maar ook in cosmetisch opzicht is er veel innovatie. Door deze ontwikkelingen is het nu mogelijk om nieuwe gevelbekleding te plaatsen die mooi is, snel kan worden geplaatst en geïntegreerd kan worden met isolatiematerialen.

Gevelbekleding prijs

De keuze van een gevelbekleding hangt af van esthetische en technische (ventilatie, vocht) elementen. De kosten voor het plaatsen van gevelbekleding hangen voornamelijk samen met het type gevelbekleding, het aantal vierkante meters en de moeilijkheidsgraad van het project. Ook de kosten voor het eventuele isoleren spelen een rol. Isolatie is overigens niet per se noodzakelijk maar in veel gevallen wel aan te raden omdat je de werken dan kan combineren. De extra kosten die hiervoor gemaakt moeten worden, kunnen dan beperkt blijven.

Crepi gevel

Crepi gevel

Wie de gevel laat bepleisteren met crepi loopt het risico dat hij zijn woning naderhand niet meer terug kent. Met crepi bepleistering ziet een woning er zo goed als nieuw uit en je kunt hem bekleden in elke gewenste kleur. Toch is dat fraaie uiterlijk niet de belangrijkste reden dat crepi veel wordt toegepast. Het meest aantrekkelijke aan crepi bepleistering is dat het een goede isolatie is. Daardoor kunnen de kosten van het aanbrengen van crepi bepleistering in een aantal jaren worden terugverdiend vanuit een lagere energierekening. Crepi is bovendien goed bestand tegen alle weersomstandigheden. Het enige nadeel is dat het vrij gemakkelijk vuil wordt.
Lees hier meer over crepi.

Gevel kaleien

Gevel kaleien

Kaleien, ofwel het schilderen met kalkpleister, is een oude techniek. Die wordt vooral gebruikt om gevels er weer netjes uit te laten zien. De kalkpleister of kalkverf heeft als belangrijkste eigenschap dat het oneffenheden op de gevel en kleine beschadigingen goed kan camoufleren. De kalkpleister is tevens goed bestand tegen de weersomstandigheden. Desondanks moet de kalkpleister elke vijf à tien jaar worden vervangen door een nieuwe laag. Wat dat betreft is kalkverf als gevelbekleding niet zo’n goede keus. Het kaleien, het aanbrengen van een nieuwe laag kalkpleister, is bovendien tamelijk arbeidsintensief, omdat er een aantal lagen over elkaar moeten worden aangebracht.
Lees hier meer over kaleien.

Steenstrips als gevelbekleding

Een relatief nieuwe ontwikkeling is gevelbekleding met behulp van steenstrips. Deze strips worden over de oude gevelbekleding heen gelegd. Ze worden bevestigd met lijm. Steenstrips zijn platen van baksteen van ongeveer vier centimeter dikte. Ze zijn vrij licht van gewicht en nemen weinig ruimte in. Het is heel goed mogelijk om steenstrips te combineren met isolatieplaten. Doordat steenstrips gezaagd worden uit echte bakstenen is het na een renovatie niet te zien dat de gevel geen echte gemetselde muur is. Vanwege de populariteit van steenstrips zijn ze in allerlei soorten en kleuren verkrijgbaar. Inclusief isolatie kosten ze 200-250 euro per vierkante meter.
Lees hier mee over steenstrips.

Houten gevelbekleding

Houten gevelbekleding

Vooral vanwege de warme uitstraling is houten gevelbekleding erg populair. Deze gevelbekleding is in drie soorten verkrijgbaar: tropisch hardhout, multiplex en thermohout. Thermohout is Europees hout, dat door verhitting een betere kwaliteit krijgt. Thermohout en hardhout zijn uitstekend bestand tegen vocht. Als je het gaat aanschaffen is het zaak goed op te letten dat het hout op een duurzame manier is geproduceerd. De goedkopere multiplex panelen voldoen ook wel, mits ze goed worden geschilderd met een geschikte buitenverf. Houten gevelpanelen moeten wel regelmatig een onderhoudsbeurt hebben. De panelen zijn gemakkelijk en snel te monteren. Ook kunnen ze uitstekend worden gecombineerd met isolerende platen.
Lees hier meer over hout als gevelbekleding.

Houtcomposiet

De basis voor gevelpanelen van houtcomposiet is een mengsel van houtvezels, kunststof en bamboevezels. Het materiaal lijkt sterk op de bekendere PVC panelen. Ook de eigenschappen van het materiaal doen daar sterk aan denken. Houtcomposiet is bijzonder sterk en gaat lang mee. Gevelpanelen van houtcomposiet lijken erg op de echte houten gevelbekleding. Ze worden vaak gekozen vanwege de sterkte en de natuurgetrouwe houten uitstraling. Houtcomposiet gevelpanelen kunnen worden opgevuld met kunststof schuim, waardoor de isolatiewaarde van de panelen verbetert. De prijs van deze panelen is iets hoger dan die van gewone PVC panelen.

Gevelbekleding in metaal

Dunne metalen platen zijn vooral bij architecten erg populair als gevelbekleding. Doordat de platen dun en licht zijn, zijn ze bijzonder plooibaar. Daardoor zijn ze heel geschikt voor de bekleding van glooiende en ronde oppervlakken. Metalen gevelbekleding is uitstekend te combineren met andere materialen. Metalen gevelbekleding wordt vooral gemaakt van koper, aluminium, zink en roestvrij staal. Het is een duurzame dakbedekking die vrijwel geen onderhoud nodig heeft. Nadelen van metalen gevelbekleding zijn de relatief hoge prijs van 100-180 euro per vierkante meter, en de productiemethoden. Die kosten erg veel energie en zijn niet allemaal even goed voor het milieu.
Lees hier meer over een metalen gevelbekleding.

Gevelbepleistering

Gevelbepleistering

Voor gevelbepleistering zijn twee materialen beschikbaar: een sierpleister op basis van kunsthars en een minerale pleister. De gevel wordt door beide materialen goed beschermd tegen de weersinvloeden, maar ze hebben ook elk een aantal specifieke nadelen. Deze sierpleisters worden in de meeste gevallen aangebracht op isolerende platen, die eerst op de gevel worden gemonteerd. Deze isolatie zorgt ervoor dat er aanzienlijk minder warmte verloren gaat. Daardoor valt de energierekening een stuk lager uit. Gevelbepleistering zal zich daardoor na verloop van tijd zelf terugverdienen. Het aanbrengen van gevelbepleistering kost 80-120 euro per vierkante meter.

Kunststof

Kunststof gevelpanelen hebben een aanzicht dat sterk lijkt op dat van kunststof kozijnen. De panelen kunnen glad worden geleverd, maar er zijn ook mogelijkheden om er een houtstructuur in aan te laten brengen. De basis van kunststof panelen bestaat uit kunststof schuim, dat omhuld wordt door een dun PVC omhulsel. Ze lijken sterk op houtcomposiet panelen. Het aantrekkelijke van kunststof gevelpanelen is dat ze weinig wegen, lang meegaan en bijna geen onderhoud nodig hebben. Af en toe een keer schoonmaken met een vloeibaar schuurmiddel is voldoende. Kunststof gevelpanelen kosten 75-125 euro per vierkante meter.

Leien

Leien zijn vooral bekend als dakbedekking, maar kunnen ook uitstekend worden gebruikt als gevelbekleding. Er bestaan twee soorten leien: natuurlijke leien en kunstmatig geproduceerde leien. Van die twee zijn natuurlijke leien het duurst, maar die gaan meestal ook langer mee. Leien worden op de gevel gemonteerd met behulp van een rasterwerk. Dat wordt voorzien van spijkers of haakjes, waar de leien aan worden opgehangen. Leien op de gevel worden vaak toegepast vanwege de bijzondere architectonische mogelijkheden. Vooral in combinatie met een leien dak krijg je een heel aantrekkelijk uitziende woning. De levensduur van een leien gevelbekleding is afhankelijk van de kwaliteit van de leien.

Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest