Hoeveel kost een gevelreiniging?

Omdat de warmte binnenin het huis met geïsoleerde gevels blijft, drogen de buitenmuren slechts langzaam. Vuil en ook algen hebben de mogelijkheid om zich te vestigen op het vochtige oppervlak. Om het huis weer een schoon gezicht te geven, is schoonmaken aan de orde van de dag. Dit kost minder dan een laagje verf. Lees ook: Gevelreiniging: Tips, Methodes & Prijzen

prijs gevelreiniging
Een gevelreiniging kost minder dan een nieuwe verflaag.

De kosten van een gevelreiniging in detail

De kosten voor het reinigen van de gevel zijn afhankelijk van het individuele geval. Het hangt af van het materiaal, het soort vuil, het ontwerp van het oppervlak en de hoogte van het huis.

Gevelreiniging: Prijs in een oogopslag

WerkPrijs
Reinigingsmiddelen150 – 250 €
Impregnering100 – 1.000 €
3 behandelingen 50m²300 - 450 €
2 behandelingen 50m²200 - 300 €
Totale kosten850 – 2.000 €

Voorbeeld tabel: Voor het reinigen van een 100 m² gevel is geen steiger of hefplatform nodig. De eigenaar van het huis heeft 50 m² afgedicht, omdat er op twee muren een algenplaag heeft plaatsgevonden.

Dit zijn de te verwachten kosten voor het reinigingsmiddel

Serieuze bedrijven maken de gevel eerst schoon met een speciaal middel en spoelen deze vervolgens af. Daarnaast is impregnatie vaak noodzakelijk.

Schoonmaakmiddelen kosten tussen de 1,50 en 2,50 euro. Een impregnering kost tussen de 2 en 20 euro.

De gegevens hebben betrekking op één vierkante meter. De kosten zijn afhankelijk van het materiaal van de gevel. Hoe poreuzer het is, hoe meer reiniging en impregnatie nodig is.

Arbeidskosten voor gevelreiniging

Twee tot drie euro per bestelling zijn te begroten. De minimale kosten voor het schoonmaken per vierkante zee zijn vier euro, maar er kunnen ook negen euro's mee gemoeid zijn. Voor gebouwen hoger dan tien meter kan een hefplatform nodig zijn. Meestal is dit te berekenen met een forfaitair bedrag van 100 tot 200 euro.

Steigers zijn nodig voor gebouwen boven de 20 meter. Dit kost tussen de vijf en tien euro per vierkante meter.

Punten om op te merken bij het schoonmaken van een gevel

Verhuurders zullen zeker veel aanbiedingen tegenkomen die beduidend goedkoper zijn. Hiermee is echter in het algemeen de nodige voorzichtigheid geboden. Hetzelfde geldt voor hobbyisten die graag een hogedrukreiniger gebruiken.

Schoonmaken hoort bij een gespecialiseerd bedrijf

Veel huiseigenaren wordt geadviseerd om hun huizen zelf schoon te maken met hoge waterdruk. Met de druk die de tuinslang bereikt, kan er geen vuil van de gevels worden verwijderd. Een hogedrukreiniger verwijdert niet alleen vuil, maar ook delen van de verf. Zelfs een klinkergevel heeft veel te lijden onder hoge druk. De voegen worden dieper en de steen ruwer.

Officiële voorschriften maken het schoonmaken voor doe-het-zelvers toch al problematisch, omdat ze het vuile water moeten opvangen. Het mag niet zomaar in de riolering of zelfs in de grond sijpelen. Dit geldt met name bij gebruik van reinigingsmiddelen. Hoge boetes dreigen.

Problematische goedkope aanbiedingen

Sommige bedrijven bieden zandstralen of reiniging met hogedrukreinigers aan. Dit wordt over het algemeen niet aanbevolen voor gevels met thermische isolatie. Dit alternatief is alleen nuttig als voorbereiding op een gevelrenovatie.

Sommige bedrijven gebruiken 2-in-1 middelen die tegelijkertijd reinigen en impregneren. Ze doen alles in één keer. Dit is alleen nuttig voor gevels die bijna nooit vervuild zijn.

Veel bedrijven bieden aan om een proefruimte gratis te reinigen. Dit heeft alleen zin als de huiseigenaar een paar weken later mag wachten voordat hij de rest van het huis laat schoonmaken. Of het resultaat al dan niet bevredigend is, is niet in een paar uur te zien.

Checklist voor het reinigen van een gevel

Eerste maatregelen voor het reinigen van de gevel:

  • Bepaal de grootte en de hoogte van het huis.
  • Bepaal het type gevelconstructie.
  • Beoordeel de toestand van het gebouw (algen of vuil).

Zoek een gespecialiseerd bedrijf:

  • Aanbestedingswerk met exacte specificaties.
  • Vergelijk aanbiedingen precies: welke procedures gebruikt het bedrijf?
  • Plaats de bestelling na grondig onderzoek.

Laat het werk uitvoeren en accepteer het:

  • Maak een afspraak.
  • Sluit alle luiken, ramen en deuren tijdig voor het begin van de werkzaamheden.
  • Controleer ten slotte de gevel op schade.

Wist je dat al?

  • Graffitiverwijdering: Weg met de...

Dat is hoeveel het kost...