Waterdicht maken van een ondergrondse muur

Oorzaken van vocht in kelders

Wanneer er vocht is in een kelder of souterrain, is het de begraven muur die rechtstreeks te lijden heeft onder de schadelijke gevolgen van het water. De poreusheid van de bouwmaterialen en de afwezigheid van waterdichtingsmembranen in de funderingen (dit is vaak het geval in oude huizen) werken namelijk problemen met de waterdichtheid van een ingegraven muur in de hand.

Het proces is als volgt. Water, onder druk in de aarde en geladen met minerale zouten, sijpelt in de dikte van de ingegraven muur en veroorzaakt vochtigheid, schimmelvorming en waterafvoer. Dit staat bekend als zijdelingse vochtinfiltratie. Deze structurele schade kan aanzienlijke schade veroorzaken, waardoor professioneel ingrijpen vereist is.

Dit water kan afkomstig zijn van een stijgende grondwaterspiegel, een ontspringende bron of gewoon van de regen.

Vocht in een ingegraven muur


Waarom een ondergrondse muur waterdicht maken?

Het is belangrijk om problemen met de waterdichting in een ondergrondse muur ernstig te nemen, want de gevolgen van dergelijke problemen kunnen rampzalig zijn.

Door de aanwezigheid van water en soms modder in de keldervloer is de kelderruimte niet meer in te richten en wordt het zeer moeilijk om in deze omstandigheden persoonlijke bezittingen op te bergen. Ook kan men de aantasting van de begraven muur waarnemen, door de aantasting van het pleisterwerk, de schilderingen of de voegen.

Een hoge luchtvochtigheid bevordert tevens de ontwikkeling van schimmels, zwammen, corrosie van metalen voorwerpen en nare geurtjes die vervolgens het hele huis kunnen binnendringen.

Hoe maak je een ingegraven muur waterdicht?

Er zijn twee manieren om problemen met de waterdichting in een ondergrondse muur aan te pakken: van buitenaf of van binnenuit de kelder.

Van de buitenkant van het gebouw.

Hoewel het de voorkeur verdient het probleem direct daar aan te pakken waar de vochtbron zich bevindt (d.w.z. buiten), is dit vaak zeer gecompliceerd. Deze complexe methode vereist een grote bouwplaats om alle grond rond het huis te verwijderen. Deze techniek is tijdrovend, kostbaar en vooral onhaalbaar als het huis in een stedelijk gebied ligt. In dit geval wordt het waterdicht maken van de ingegraven muur vaak van binnenuit de kelder gedaan.

Waterdicht maken van een ondergrondse muur

Van binnenuit de kelder

Met deze techniek, die eenvoudiger en economischer is dan de vorige, kunt u uw vochtproblemen in de kelder snel en duurzaam oplossen.

De ondergrondse muur wordt afgedicht door middel van een zogenaamde "casing", een gegarandeerd 100% waterdichte oplossing.

Hoe werkt het? Na het strippen van het pleisterwerk en het afdichten ervan om waterinfiltratie te voorkomen, wordt de muur in zijn natuurlijke staat teruggebracht. Na deze fase brengt de technicus een waterdichte coating aan op basis van epoxyhars met hydrofobische werking. Over het algemeen zijn drie lagen nodig om het waterdichtingsresultaat te garanderen. Dit product is niet alleen zeer doeltreffend, maar ook reukloos en milieuvriendelijk.

De laatste stap bestaat uit het afvoeren van het water onder druk uit de dikte van de muren. Immers, zelfs indien de begraven muur aan de oppervlakte droog is, moet voor decompressie worden gezorgd omdat de dikte ervan waterig blijft. Hiervoor zijn een perifere afwatering en een pomp nodig om het water af te voeren en de bouwstructuur stabiel en gezond te houden.

U hebt waterdichtheidsproblemen opgemerkt in een muur in uw kelder en u weet niet hoe u die moet behandelen?

Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis vochtdiagnose die u zal helpen de bron van het probleem in uw huis te begrijpen. Vervolgens wordt u begeleid naar concrete oplossingen voor een langdurige en gegarandeerde waterdichting.