Klimop professioneel verwijderen: welke kosten kunnen we verwachten?

Klimop op een huismuur is vrij mooi om naar te kijken - en volgens sommigen dient het ook als warmte- en weersbescherming voor de gevel. Echter, als je van de koppige en volhardende klimmer af wilt, kan dit behoorlijk kostbaar zijn. Wat een professionele verhuizing kan kosten, legt de kostencontrole-expert uit in ons interview.

klimop verwijderen gevel kosten

Vraag: Welke kosten kunnen worden verwacht voor professionele klimopverwijdering?

Kostencontrole-expert: Dit is natuurlijk altijd afhankelijk van de dikte van de vegetatie en de grootte van het getroffen gebied.

zelf klimop inkorten
Je kunt ook zelf de klimop inkorten.

In principe moet men onderscheid maken tussen het "snijden" van de klimop of het volledig verwijderen van de "resten" (de zogenaamde kleefwortels). Hoewel het vrij eenvoudig is om de klimop zelf te knippen met een tuinschaar, is het verwijderen van de kleefwortels het echte probleem - en het dure deel van het werk.

De kosten zijn afhankelijk van de grondsoort waaruit de lijmwortels moeten worden verwijderd. Er zijn verschillende opties beschikbaar voor professionele verwijdering:

 • mechanische verwijdering (krassen of slijpen van de lijmwortels)
 • Scorching (niet mogelijk bij houten wanden of brandbare materialen zoals bij de WDVS)
 • Verwijdering met behulp van een hogedrukreiniger (vaak niet voldoende, risico op schade door te hoge waterdruk)
 • chemische verwijdering (niet altijd voldoende)

Welke methode wordt gebruikt is altijd afhankelijk van de situatie en de gebruikte bouwmaterialen voor de betreffende huismuur. In veel gevallen zult u vervolgens de muur moeten renoveren. Harde oppervlakken zoals leisteen, maar ook hout maken het vaak gemakkelijker om ze mechanisch te verwijderen.

De kosten voor de verhuizing door een gespecialiseerd bedrijf zijn altijd gebaseerd op de gekozen methode en de hoeveelheid werk, die voor elk geval afzonderlijk moet worden berekend. In ieder geval moet u rekening houden met de kosten van de steigers voor de verhuizing - bereken ongeveer 6 EUR per m² tot 12 EUR per m² geveloppervlak.

Verwijderen van klimop uit gipsen gevels

klimop verwijderen gipsen gevel
Het type afstand is altijd afhankelijk van de muur van het huis.

Bij bepleisterde en geschilderde gevels is het uiterst tijdrovend om de na het afdekken van de gevel achtergebleven lijmwortels te verwijderen. Ze hechten zich aan de kleinste scheuren en uitsteeksels en zijn daar uiterst moeilijk te verwijderen.

Bij het verwijderen is het vaak nodig om de gevel opnieuw te bepleisteren of zelfs helemaal opnieuw te bepleisteren, omdat er al schade aan het pleisterwerk is ontstaan. Bij omvangrijke noodzakelijke reparaties wordt vaak 30 tot 60 EUR per m² geveloppervlak uitgegeven. Als er echter al structurele schade aan een warmte-isolatie-composietsysteem (ETICS) is ontstaan of als er vochtschade is ontstaan, moet u meestal veel hogere kosten berekenen, tot twee keer deze prijs.

Klimop-verwijdering voor klinkergevels

De klinkerverbindingen worden vaak beschadigd door de verwijderingswerkzaamheden. Voor een later noodzakelijke nieuwe voegen moet u ook ongeveer 40 EUR per m² berekenen tot 50 EUR per m².

Voor een iets hogere prijs kunnen de bestaande lijmresten ook in de loop van een volledige voegverwijdering worden verwijderd. Dit moet echter van tevoren worden opgehelderd met het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

In de loop der jaren heeft klimop zich massaal over onze klinkergevel verspreid en de hele muur bedekt. We hebben een steiger laten oprichten en eerst de klimop zelf verwijderd. Omdat onze klinkerverbindingen ernstig beschadigd zijn, hebben we ze volledig laten vernieuwen en tegelijkertijd de resterende wortelresten door een gespecialiseerd bedrijf laten verwijderen. Onze gevel heeft een afmeting van 110 m².

De hier getoonde kosten hebben alleen betrekking op een reparatiemaatregel in een specifiek geval. De kosten voor de nodige herstelling of de vorige verwijdering van de klimop kunnen ook in andere gevallen totaal verschillend zijn.

WerkPrijs
Stelling kosten920 EUR
Verwijder bestaande voegen volledig, meer inspanning3.850 EUR
30 Stenen vervangen255 EUR
Reiniging en herpositionering van de gevel1.452 EUR
Totale kosten6.477 EUR

Het verwijderen van de klimop zelf (d.w.z. de bladeren en de stammen) is door ons al van tevoren geregeld. In andere gevallen zouden hiervoor mogelijk ook kosten voor het werk van een gespecialiseerd bedrijf worden gemaakt, waarmee in ons geval geen rekening is gehouden.

Vraag: Wat bepaalt de kosten van de verwijdering van klimop?

verwijdering van klimop prijs
De prijzen voor de afstand zijn meestal afhankelijk van hoeveel vegetatie er is.

Kostencontrole-expert: De doorslaggevende factoren zijn hier

 • de omvang van het getroffen gebied
 • de dikte van de vegetatie
 • de omvang van de bestaande schade die de klimop al aan het metselwerk of de gevel heeft toegebracht
 • de kosten voor het verwijderen van stelen en bladeren (indien uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf)
 • de gekozen verwijderingsmethode voor het verwijderen van de lijmwortels
 • de tijd die nodig is om de lijmwortels te verwijderen
 • de nodige latere renovatiemaatregelen aan de gevel en de kosten daarvan

In geval van twijfel is het essentieel om meerdere offertes te verkrijgen en, indien nodig, de kosten van de verschillende methoden te vergelijken. Een vergelijking van verschillende kostenramingen is ook nuttig voor de renovatiekosten.