Gevelbekleding prijs : hier moet u rekening mee houden

gevelbekleding prijs
Wat een gevelbekleding kost, hangt vooral af van het materiaal van de bekleding.

In plaats van een gevel steeds opnieuw te schilderen en een of twee keer te bepleisteren, kiezen veel mensen ervoor om hem te bekleden. Of dit de moeite waard is, en welke prijzen men voor een gevelbekleding moet betalen, vragen we in een interview aan de kostencontrole expert.

Vraag: Is het wel de moeite waard om een gevel te bekleden?

Kostencontrole expert: In principe loont het op de lange termijn, ja. Kijk naar de kosten van het reguliere schilderwerk en de kosten van het bepleisteren van de gevel: deze kosten kunnen meerdere malen oplopen. Bovendien beschermen beklede gevels het metselwerk vaak veel beter dan elke (verouderde) pleister.

Als u een gevel tegelijkertijd bekleedt - of zelfs later in het geval van een oud gebouw - hoeft u meestal vele tientallen jaren geen verdere kosten te betalen. Je hoeft niet na te denken over het repareren van de gevel - tenzij je alleen maar schade opmerkt. In de regel is schade aan de gevelbekleding echter uiterst zeldzaam.

Vraag: Welke mogelijkheden zijn er voor gevelbekleding?

Kostencontrole expert: In de meeste gevallen heeft u een zogenaamde geventileerde gordijngevel nodig. De combinatie van isolatie en gordijngevel heeft altijd een luchtspleet achter deze tweede, extra gevel nodig. Er zijn veel verschillende bouwmethoden.

Indien isolatie overbodig is, kan de gevelbekleding ook worden bevestigd met behulp van balken die direct op het metselwerk worden geplaatst.

Voor de gevelbekleding kan een grote verscheidenheid aan materialen worden gebruikt:

 • Klinkersteen(s)
 • Kunststofplaten van verschillende kunststoffen
 • Houten elementen
 • Vezelcementplaten (waartoe ook de bekende "Eternit" behoort)
 • bekledingen van steen (in de meeste gevallen wordt hier echter gebruik gemaakt van zogenaamde kunststeen)
 • verschillende metalen (plaatstaal, aluminium, enz.), maar in particuliere huizen wordt dit om kostenredenen praktisch nooit gebruikt

Natuurlijk hebben al deze materialen zeer verschillende prijzen - van vrij goedkoop (zoals klinkerstenen slipjes) tot extreem duur (zoals aluminium of stenen bekleding). Het bereik is hier enorm.

Vraag: Hoeveel kosten gevelbekledingen in het algemeen?

Kostencontrole expert: Zoals ik al zei, verschillen de prijzen aanzienlijk van materiaal tot materiaal. De bouwwijze van een geventileerde gevel speelt hier natuurlijk ook een rol.

Gevelpanelen gemonteerd op een kozijn
Gevelpanelen worden meestal gemonteerd op een kozijn

Voor zeer eenvoudige bekledingen, die rechtstreeks aan de gevel worden bevestigd, beginnen de prijzen bij ongeveer 60 EUR per m² - in de meeste andere gevallen moet u echter rekening houden met ten minste 170 EUR per m².

De duurste bekleding kan meer dan 200 EUR per m² kosten als deze op de juiste manier wordt geïnstalleerd, en vaak komen daar nog de kosten van het isolatiemateriaal bij.

Hieronder vindt u enkele praktische voorbeelden van kosten om u een vergelijking te geven.

In ons voorbeeld willen we een 120 m² grote gevel bekleden met verschillende materialen en rekening houden met de totale kosten. Het geveloppervlak heeft geen bijzondere kenmerken (zoals een ongebruikelijk aantal ramen of erkers/uitsteeksels).

Type bekledingPreis
Klinkerstenen slippen (zonder isolatie, verlijmd aan de gevel)ca. 9.000 EUR
Klinker bakstenen slipjes, zelfklevendca. 3.600 EUR
Isolerende klinker, isolatie 160 mmca. 21.600 EUR
Isolerende klinker, isolatie 160 mm, zelfgelaagdca. 14.500 EUR
Kunststof gevelpanelen zonder isolatieca. 7.500 EUR
Gevelpanelen kunststof zonder isolatie zelfgelaagdca. 3.000 EUR
Kunststof gevelpanelen - Resopal zonder isolatieca. 14.000 EUR
Gevelpanelen Eternit zonder isolatieca. 13.000 EUR
Gevelbekleding met hout (gemiddelde prijsklasse voor hout)ca. 15.000 EUR
Gevelbekleding aluminiumca. 27.000 EUR
Natuurstenen gevel (leisteen)ca. 9.600 EUR tot 19.200 EUR (afhankelijk van het type dekking)

Dit zijn natuurlijk slechts ruwe richtlijnen. In individuele gevallen kunnen de kosten voor dezelfde materialen aanzienlijk hoger of lager uitvallen als gevolg van de verschillende omstandigheden ter plaatse. Het overzicht laat echter goed zien hoe groot de prijsverschillen kunnen zijn voor individuele gevelbekledingen.

Vraag: Waarvan zijn de totale kosten van een gevelbekleding afhankelijk?

Kostencontrole expert: Als u bezig bent met een beslissing over een gevelbekleding, kan worden aangenomen dat de volgende factoren van invloed zijn op de totale prijs:

 • het gekozen materiaal
 • de gekozen bouwmethode
 • de gekozen isolatie (als er tegelijkertijd isolatie wordt aangebracht)
 • of u de bekleding zelf installeert (kan installeren) of laat installeren
 • de kosten van steigers

Deze factoren hebben de grootste invloed op de prijs, sommige factoren zijn duidelijker dan andere (bijvoorbeeld het gebruikte materiaal en of u het zelf installeert of laat installeren).

Vraag: Hoe ver liggen de materiaalprijzen van de afzonderlijke materialen uit elkaar?

Kostencontrole expert: In ons kostenvoorbeeld hierboven hebben we alleen gekeken naar de totale prijzen voor de gehele gevel inclusief installatie.

Maar ook de individuele prijzen van de respectievelijke materialen liggen soms al ver uit elkaar.

MateriaalPrijs
Klinker bakstenen slipjes, eenvoudigongeveer 20 EUR per m²
Klinker bakstenen slipjes, speciaal ontwerp (bijv. antiek, bijzonder hard, enz.)ongeveer 35 EUR per m²
Isoklinkerca. 80 EUR per m² - 120 EUR per m² (met legsysteem en toebehoren)
Kunststof gevelpanelen, kosteneffectiefca. 15 EUR per m²
Gevelpanelen kunststof, gemiddeldca. 25 EUR per m² - 28 EUR per m²
Gevelpanelen Speciale kunststoffenca. 35 EUR per m² - 40 EUR per m²
Kunststof gevelpanelen - Resopal (duurste kunststofmateriaal dat beschikbaar is)ca. 55 EUR per m² - 65 EUR per m²
Gevelpanelen Eternit goedkoopca. 50 EUR per m² - 80 EUR per m²
Eternit hoogwaardige gevelpanelenca. 80 EUR per m² - 150 EUR per m²
Gevelbekleding houtca. 20 EUR per m² tot 120 EUR per m², afhankelijk van de gebruikte houtsoort en de prijs van het hout
Leienca. 25 EUR per m² - 50 EUR per m², afhankelijk van de dekking van de verschillende gebieden
kunststof-gevel
Kunststof gevels zijn niet noodzakelijkerwijs goedkoper dan klinker of leisteen gevels

Wat u al kunt zien aan deze tabel is dat niet alle kunststoffen hetzelfde zijn. Kunststofbekleding, die meestal als bijzonder "goedkoop" wordt geadverteerd, kan ook een aanzienlijke prijs per vierkante meter voor het materiaal hebben - in het geval van Resopal zijn deze kunststofplaten aanzienlijk duurder dan bijvoorbeeld klinkerstenen slippers of zelfs leisteen.

Beide zijn echter kwalitatief hoogwaardige natuurlijke materialen - die er ook nog eens een even hoogwaardig uiterlijk en een levensduur van vele tientallen jaren (in het geval van leisteen vaak zelfs eeuwen) hebben.

Vraag: Welke bouwmethoden zijn er?

Kostencontrole expert: Wel - u kunt materialen direct op de gevel lijmen, bijvoorbeeld - zoals klinkerstenen slipjes. In dit geval is alleen tegellijm nodig.

Kunststof gevelbekleding kan ook eenvoudig worden geschroefd op houten lamellen die verticaal op de gevel zijn gemonteerd - ook dit brengt slechts lage kosten met zich mee.

Als er echter sprake is van isolatie en er een zorgvuldig ontworpen geventileerde vliesgevel nodig is, zullen de kosten van de gevel ook toenemen.

Prijzen kunnen hier nauwelijks worden opgegeven, omdat de constructie altijd moet worden aangepast aan de vereiste isolatiedikte en de betreffende gevel.

Vraag: Hoeveel kost de isolatie ongeveer?

Kostencontrole expert: Dit is altijd afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal en de gewenste isolatiedikte.

Doorslaggevend zijn hier de warmteoverdrachtswaarden die momenteel door de EnEV worden vereist: de gordijngevel moet een warmteoverdrachtscoëfficiënt hebben van minder dan 1,5 gemiddeld na isolatie. Dit is de waarde die geldig is vanaf 2016.

De buitenmuren mogen een totale U-waarde van 0,28 niet overschrijden.

In de meeste gevallen kunt u voor de gevelisolatie een grove vuistregel hanteren:

GebouwGeschatte isolatiedikte
Nieuwbouwca. 20 cm
Oud gebouwca. 12 cm - 16 cm, afhankelijk van de bestaande wandconstructie
Passiefhuisca. 30 cm

U moet er natuurlijk van uitgaan dat u kwalitatief hoogwaardige isolatiematerialen met een hoog isolatievermogen gebruikt.

Veelgebruikte isolatieplaten (bijvoorbeeld PUR-platen of mineraalwol-isolatieplaten) zijn geprijsd tussen ongeveer 5 EUR per m² en 20 EUR per m².

Vraag: Wat is het prijsverschil als u de gevelbekleding zelf installeert?

Kostencontrole expert: In veel gevallen kunt u hier aanzienlijke kosten besparen - hoeveel verschilt echter van gevelbekleding tot gevelbekleding.

klinkergevels
Klinkergevels worden eenvoudigweg aan de muur gelijmd

Bij het verlijmen van klinkerstenen moet u voor de vakman minstens 40 EUR per m² berekenen - deze kosten kunnen oplopen tot 70 EUR per m² als de installatie navenant moeilijk en tijdrovend is. Dus als u het zelf doet (het lijmen van klinkerstenen slipjes is niet zo moeilijk, u kunt hier instructies vinden), kunt u in ons voorbeeld tussen de 3.500 EUR en 7.000 EUR besparen.

U kunt ook ongeveer 50 EUR per m² besparen - 60 EUR per m² wanneer u zelf isocliners legt - in ons voorbeeld zou dit ongeveer 6.000 EUR tot 7.000 EUR zijn.

In het geval van eenvoudige kunststof gevelpanelen liggen de mogelijke besparingen bij het zelf doen ook tussen de 4.000 en 5.000 euro.

Een goed ontwerp van geventileerde gordijngevels is daarentegen complexer en ook voor leisteengevels is specialistische kennis vereist. In deze gevallen is het nogal moeilijk om het zelf te doen.

Vraag: U heeft ook al eerder de steigerkosten genoemd - hoe hoog zijn deze kosten?

Kostencontrole expert: In de meeste gevallen, wanneer een complete steiger nodig is, moet u voor de steiger tussen 6 EUR per m² en 12 EUR per m² geveloppervlak berekenen, de huurperiode voor 2 - 4 weken is meestal al in deze prijs inbegrepen.

Als u uw gevelbekleding zelf monteert, kunt u zich vaak redden met een rolsteiger - u kunt deze huren vanaf ongeveer 130 EUR per week.

Tips & Trucs

Het is van essentieel belang dat de zogenaamde 10 %-regel in de EnEV wordt nageleefd: Als uw gebouw vóór 1983 is opgericht en u meer dan 10% van de gevel vernieuwt (dit is inclusief de volledige vervanging!) MOET u isoleren en voldoen aan de eisen van de EnEV. Hetzelfde geldt als u het gebouw na 2002 heeft gekocht en u meer dan 10 % van de gevel vernieuwt. In deze gevallen kan alleen een gevelbekleding met isolatie worden overwogen, anders zou een boete in gevaar komen.

U kunt hier meer lezen over gevelpanelen en hun kosten.