Regels voor gevels schilderen

Wordt het tijd voor een fris nieuwe kleurtje buitenshuis? Door de gevel te schilderen kun je de woning een complete make-over geven. Maar voordat je aan de slag gaat met een kwast en een emmer verf, kun je beter eerst de informatie lezen op deze pagina. Je mag namelijk niet zomaar iedere gevel schilderen in alle kleuren van de regenboog...

Lees meer over Gevel schilderen: Soorten verf - Realisaties & Prijs per m2

Heb je een vergunning nodig?

Als eerste stap moet je geen kleurenwaaier in de hand nemen, vraag eerst een bouwvergunning aan. Anders is het mogelijk dat één van de buren gaat klagen waardoor je met een probleem zit. Je hoeft niet in alle gevallen veel papieren te regelen, dit is deels afhankelijk van de locatie in België waar het pand zich bevindt.

gevel schilderen dampopen verf

Vrijstelling in Vlaanderen

Wanneer je de voorgevel wilt schilderen zul je daar in Vlaanderen altijd een bouwvergunning voor nodig hebben. Hoewel het geen ‘bouwen’ betreft, is deze regel van toepassing voor alle uiterlijke aanpassingen aan de gevel. De zijgevels, achtergevels en daken zijn overigens vrijgesteld van deze regel. Het is dus mogelijk om de zijgevel van een nieuw kleurtje te voorzien, of de rolluiken van de achtergevel een nieuwe look te geven.

Regelgeving in Wallonië

Voor het grootste deel komen de regels in Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest overeen met de regelgeving zoals deze in Vlaanderen wordt toegepast. Voor zichtbare aanpassingen is er in principe een vergunning vereist. Wanneer het dus dezelfde of een zeer gelijke kleur betreft is het aanvragen van een vergunning niet noodzakelijk.

Gevel schilderen of nieuwe gevelbekleding?

Er is een alternatief voor de gevel schilderen, en dat is nieuwe gevelbekleding van PVC laten installeren. Die is namelijk leverbaar in een flink aantal kleuren, het is tevens de ideale afwerking bij gevelisolatie. Informeer bij de leverancier naar de mogelijkheden en laat je adviseren over de regels op jouw locatie.