Gevel schilderen

Wil je de gevel van je woning opknappen? Dan kun je er onder andere voor kiezen om de gevel te schilderen. Deze werkzaamheden zorgen ervoor dat je woning er weer uitziet als nieuw. Met de keuze voor de juiste verf kun je jarenlang profiteren van deze opknapbeurt. Toch kan het verven van de gevel vragen oproepen, want kun je zomaar iedere verfsoort gebruiken? En wat is het voorbereidende werk? Daarnaast is het natuurlijk ook handig om te weten welke materialen er gebruikt worden bij deze klus en hoeveel het kost wanneer je de gevel schilderen uitbesteed aan een erkend bedrijf.

De verfsoorten voor de gevel

Je kunt niet zomaar naar een willekeurige bouwmarkt gaan en hier een pot verf kopen wanneer je de gevel geschilderd wilt hebben. Bij een gevel schilderen komt meer expertise kijken dan je denkt. Er zijn namelijk speciale verfsoorten voor het schilderen van een gevel. Wanneer je een bedrijf inhuurt voor deze klus zullen zijn dan ook de geschikte verf voor de gevel van jouw woning kiezen. De onderstaande twee verfsoorten worden over het algemeen het meest gebruikt voor het schilderen van de gevel.

Dampopen verf

gevel schilderen dampopen verf

Dampopen verf is een speciale muurverf met een dampdoorlatende eigenschap. Dit betekent dat deze verf uitermate geschikt is om aan te brengen op buitenmuren. Vooral met het oog op vocht is deze verf een goede keuze. Kies hierbij voor een erg van kwaliteit, bijvoorbeeld op basis van silicaat of siloxaan. Je kunt er ook voor kiezen om een expert in te schakelen. Dampopen verf heeft twee belangrijke voordelen. Ook bij het na-isoleren via de spouw is het noodzakelijk om een dampopen verf te gebruiken.

  • Vocht dringt niet naar binnen doordat de verf waterafstotend is
  • Vocht dat in de muren zit kan door deze verf toch naar buiten, op deze manier worden vochtproblemen voorkomen.

Kalkpleister

voorbeeld kaleien gevel

Een ander soort verf dat veel gebruikt wordt om de gevel te schilderen is kalkpleister. Dit is eigenlijk een vorm van kaleien, omdat dit dezelfde effecten geeft. Net als bij kaleien wordt er met kalkpleister een beschermende laag op de muur aangebracht. Dit zorgt niet alleen voor bescherming tegen invloeden van buitenaf, het zorgt ook voor een strakke look zonder oneffenheden en je woning krijgt een authentieke uitstraling. Vooral wanneer je een landelijke woning hebt geeft deze methode een mooi look. Het voordeel van kalkpleister is dat het langere tijd meegaat en daarnaast de gevel ook beschermt tegen vocht, maar toch laat ademen.

Hoeveel kost het om een gevel te schilderen?

Het aanbrengen van buitenmuurverf is een delicate en moeilijke operatie. Zozeer zelfs dat de tussenkomst van een deskundige op dit gebied vereist is. Inderdaad, u hebt de diensten nodig van een gevelvakman of een bedrijf dat gespecialiseerd is in het schilderen van gevels. Maar hoeveel rekent een professional voor dit soort werk? De prijs van een gevelvakman of -bedrijf varieert naar gelang van de gebruikte technieken, de benodigdheden en de omvang van het werk. De gemiddelde prijs voor een gevelschilderbeurt ligt tussen €12 en €35 per m². Deze kosten kunnen veranderen naar gelang van de extra taken die tijdens de werkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Reinigen van gevelbepleistering, voorbereiding vóór het schilderen, herstellen van scheuren bij renovatie van gevelschilderingen, opruimen van het terrein, afvalverwijdering... Het is aan te raden om een gevel schilderen schatting te krijgen. Dit is een zeer praktische manier om de exacte prijs van het werk te weten te komen.

TYPEMinimumprijs per m²Maximum prijs per m²
Verf  
Acrylverf0 € 4 €
Plioliet verf 1 €2 €
Speciale scheurverf 1 €2 €
Hydroplioliet verf 1 €4 €
Siloxilaanverf 1 €5 €
prijs gevel schilderen

Hoe wordt de prijs berekend?

Voor dit eerder genoemde bedrag kun je uitgaan van een primerlaag en twee afwerklagen. Toch is dit slechts een indicatie van de prijs, omdat er altijd nog andere factoren meespelen. Zo kan het voorkomen dat de gevel eerst nog gereinigd moet worden of dat er enkele herstelwerkzaamheden moeten plaatsvinden. Op basis van al deze werkzaamheden wordt een prijs berekend. Je kunt er bij een gespecialiseerd schildersbedrijf wel van uitgaan dat je te maken hebt met de beste kwaliteit. Je kunt jarenlang profiteren van deze verandering en dit is dus ook op de lange termijn een goede investering. Online kun je vrijblijvend een offerte aanvragen om zo een meer specifieke berekening te laten maken voor deze schilderwerken.

Stappenplan schilderen gevel

Voordat men de gevel kan schilderen moeten een aantal voorbereidingswerken uitgevoerd worden:

Het voorbereidende werk

voorbereidend werk schilderen gevel

Voordat de gevel geschilderd gaat worden, moet er eerst wat voorbereidend werk worden gedaan. Dit houdt in dat de gevel klaargemaakt wordt geverfd te worden. In sommige gevallen is de gevel erg vuil en dit moet eerst weggehaald worden. Doe je dit niet, dan kan dit ervoor zorgen dat het eindresultaat minder mooi is. Als je last hebt van witte aanslag op de muur kun je dit van te voren ook weghalen door met een harde kunststofborstel over deze plekken heen te gaan. Groene uitslag kan ook verwijderd worden; gebruik hiervoor verdund bleekwater. Dit laat je enkele uren intrekken en vervolgens ga je hier met een harde borstel overheen. Je kan ook kiezen voor een professionele reiniging (stoomreinigen, nevelstralen, …). Zo ben je verzekerd van een kwalitatieve aanpak en een gepaste gevelreinigingsmethode.

Andere belangrijke punten in de voorbereiding

Er zijn nog meer dingen waar je op moet letten voordat de gevel geschilderd kan worden. Zo moeten loszittende verflagen eerst verwijderd worden, maar ook slechte voegen moeten hersteld worden. Wanneer je handig bent en weet hoe dit werkt kun je dit zelf doen, maar het is aan te raden om hier een erkend bedrijf voor in te schakelen. (Lees hier meer over voegwerken.)

Kies voor professionele reiniging

Wanneer je de gevel van te voren eerst laat reinigen door een specialist kun je er 100% zeker van zijn dat dit de goede basis legt voor het schilderen van de gevel. Er kan gekozen worden uit meerdere methoden, waaronder stoomreinigen, zandstralen, nevelstralen, vochtstralen en enkele andere opties. Met behulp van een expert kan bepaald worden welke methode op de gevel van je woning van toepassing is. Niet iedere gevel is bestand tegen sommige methodes en daar dien je rekening mee te houden.

De ondergrond behandelen

ondergrond schilderen gevel

Een andere vorm van voorbereidend werk is het behandelen van de ondergrond. De staat waarin deze verkeerd bepaalt uiteindelijk of je een primer nodig hebt. Wanneer de gevel uit onbeschilderde bakstenen bestaat kun je er vrijwel zeker van zijn dat dit moet worden voorzien van een primer. Waarom is een primer nodig? Dit zorgt ervoor dat de verf zich goed kan hechten aan de muur, zodat er geen oneffenheden in de verflagen ontstaan. Wanneer is een primer niet nodig? Op het moment dat er sprake is van gevels die al eerder geschilderd zijn en waarbij deze verflaag nog in prima staat is zal dit niet nodig zijn.

Crepi gevel schilderen

verven gevel

Na deze voorbereidingen is de gevel klaar om geschilderd te worden. Er zijn hier twee mogelijkheden voor, afhankelijk van de soort gevel die er geschilderd moet worden. Wanneer het gaat om een crepi gevel hangt het ook af van het soort sierpleister waar je mee te maken hebt. Een crepi gevel kan bestaan uit minerale crepi of crepi op kunstharsbasis. Wat is het verschil tussen deze twee soorten? Minerale crepi is vaak ruwer, en crepi op kunstharsbasis is egaler. Wanneer je een muurverf kiest op basis van silicaat of siliconen. Lees hier meer over crepi-gevels.

De gemetselde gevel schilderen

Ga je een gevel schilderen die bestaat uit bakstenen? Wanneer het om een nieuw gemetselde muur gaat is het belangrijk om hier nog minstens een jaar mee te wachten. Deze muren bevatten nog veel vocht en dit kan uiteindelijk problemen opleveren. Wanneer de muur klaar is om geschilderd te worden is het belangrijk om eerst alle naden en kieren goed af te kitten. Kies hierbij voor een vochtbestendige en overschilderbare acrylaatkit. Zitten er barsten in het cement van de voegen? Hiervoor kun je polymeerkit gebruiken.

voorbeeld gevel schilderen

Gevel schilderen: de benodigdheden

Ga je zelf de gevel schilderen? Dan is het belangrijk om te weten welke spullen je hiervoor nodig hebt. Moet je bijvoorbeeld een roller of een kwast gebruiken? In principe is het aan te raden om deze allebei aan te schaffen. Een vachtroller kun je goed gebruiken bij een ondergrond van baksteen of crepi. Het voegwerk maar ook de dieper gelegen oppervlaktes kunnen zo goed bereikt worden. Je gebruikt een kwast om de plekken te bereiken waar je niet goed bij kunt komen. Als je de gevel gaat kaleien heb je in iedere geval een blokkwast nodig. Let ook op de kwaliteit van de kwast en roller: je kunt beter meer geld uitgeven zodat je verzekerd bent van goede kwaliteit.

Welke gevelverf moet ik kiezen?

Er zijn vele soorten gevelverf. Bij het schilderen van uw buitenmuren is de keuze van het product van essentieel belang.

Hier volgen enkele tips voor het kiezen van een gevelverf:

  • Kies zeker een buitengevelverf, en verwaarloos niet het aanbrengen van een grondlaag.
  • Vermijd instaplakken. Ze hebben een slechte dekking en kunnen veel tijd verspillen!
  • Kies een kleur verf die dicht bij uw huidige gevelverf ligt, of controleer of uw gemeente u toestaat de kleur van uw gevel te veranderen.
  • Kies voor een acrylverf voor buiten. Acrylverven zijn de meest doeltreffende en milieuvriendelijke verven die vandaag op de markt zijn.
  • Gebruik de aangegeven opbrengst om te bepalen hoeveel liter verf u moet kopen. Vaak is één liter verf voldoende voor 10 m² gevel.

Wat het aanbrengen van de verf betreft, mag u niet vergeten dat bij uw verfblik meestal een volledige gebruiksaanwijzing is bijgesloten. Dit is een betrouwbare bron van informatie over het aanbrengen van buitengevelverf.

Hoe schilder je zelf een gevel met succes?

Eén ding is zeker: als je een gevel wilt schilderen als een professional, kun je maar beter goed geïnformeerd zijn. Wij hebben vijf tips voor u op een rijtje gezet die u moet weten voordat u uw gevel gaat schilderen:

Plan het schilderwerk!

Zodra u alle toestemmingen van het stadhuis hebt, moet u actief het schilderen van de gevel voorbereiden. Het schilderen van een gevel kan niet geïmproviseerd worden. Om succesvol te zijn, moeten de werkzaamheden zorgvuldig worden gepland:

  • Onderzoek het weer: de ideale tijd om een gevel te schilderen is wanneer de temperatuur gematigd is en er geen wind staat, bij voorkeur in het voorjaar. Je moet ook zonnige periodes vermijden. Controleer in ieder geval of het niet gaat regenen voor, tijdens of na het schilderen van de gevel.
  • Koop het juiste materiaal: U moet het juiste materiaal verzamelen, en een buitenmuurverf kiezen. De verf moet perfect zijn afgestemd op uw gevelmateriaal.
  • Voorbereiding van de plaats: denk eraan om vóór het schilderen de vloer en de ramen te beschermen met dekzeilen en markeringstape. In het ideale geval moeten luiken worden verwijderd wanneer een gevel wordt geschilderd.

Herstellen van een beschadigde gevel

Zoals u vaak leest in onze schildertips, vereist succesvol schilderen een perfect voorbereide ondergrond. Nou, jouw gevel is geen uitzondering op de regel!

Als uw gevel onder het mos zit, beschadigd is door vlekken of scheuren of bijzonder vuil is, moet u er niet aan denken uw verfroller te pakken te krijgen.

U zult moeten beginnen met het voorbereiden van de gevel met borstelen, afstoffen en oppervlakteherstel. Indien nodig kan hogedrukreiniging nodig zijn. De gevel moet echter 24 tot 48 uur drogen om te voorkomen dat hij volloopt met water.

Gebruik een gevel primer

Net zoals wij het schilderen van sintelblokken of bakstenen aanraden, is het raadzaam om een primer te gebruiken wanneer u uw gevel schildert.

Zelfs een perfect voorbereide façade heeft een basis nodig. De primer zal zorgen voor een betere hechting van de verf, en een grotere weerstand tegen vocht.

Met andere woorden, als u geen primer aanbrengt, zult u meer verf moeten gebruiken, wat uw effect kan verpesten.

Schilder methodisch!

Ten slotte zal het belangrijk zijn een specifieke schildertechniek te volgen. Het is niet een kwestie van de hele gevel schilderen zoals je wilt!

Voor een perfect resultaat zonder strepen raden wij u aan te werken in kleine oppervlakken (van ongeveer één vierkante meter). U moet van boven naar beneden werken, te beginnen met een verticale laag, die zal worden gevolgd door een tweede horizontale laag (Ontvang gratis offertes van professionals in uw regio voor het schilderen van uw gevels)

Om strepen te vermijden, is het essentieel om een gevelmuur in één keer te schilderen. Als je denkt dat je geen tijd hebt om de muur af te maken, begin er dan niet aan!

Alternatieven voor gevel schilderen

Wil je jouw woning er weer als nieuw uit laten zien maar zie je het schilderen van de gevel niet zitten? Dan zijn er nog andere manieren waarop je de gevel een make-over kunt geven. Zo kun je er onder andere voor kiezen voor een andere vorm van gevelbekleding. Denk hierbij aan gevelpleister, steenstrips, metaal of hout. Er zijn heel veel mogelijkheden en het hangt hierbij af van het budget dat je te besteden hebt. Een andere optie is het cementeren van de gevel. Een gevel cementeren betekent dat je de bakstenen weg gaat werken. Met gevelisolatie verhoog je niet alleen het wooncomfort in huis, je hebt ook minder last van storende geluiden van buitenaf en je kan er heel wat mee besparen op de energiefactuur.