Voordelen en nadelen van houtskeletbouw

Houtskeletbouw behoort tot de meest populaire methoden om woningen te bouwen. Niet alleen in België maar wereldwijd. Dat was ooit anders, hier zijn we betrekkelijk laat met de acceptatie van houtskeletbouw, in Canada en Zweden is deze wijze van bouwen al veel langer bekend. Maar voegt het daadwerkelijk iets toe aan de methoden die we al zolang kennen? Dat bekijken we op deze pagina.

Lees meer over Gevelwerken: Prijzen en mogelijkheden

Omschrijving van houtskeletbouw

Deze methode wordt al meer dan een eeuw gebruikt. De dragende structuur wordt opgebouwd uit balken van hout die tezamen een skelet vormen. Dit skelet wordt bekleed met platen van hout of gips. De holle delen worden gevuld met isolerende materialen, daarmee kan de isolatiewaarde zich meten met traditionele woningen van steen.

houtskeletbouw

Voordelen

Dit zijn de voornaamste redenen om te kiezen voor houtskeletbouw:

  • Bouwen gaat sneller: Er is geen water nodig om de constructie te bouwen, dat betekent dat er ook geen noodzaak is voor droogtijd. Dit maakt de constructie aanzienlijk sneller, want je hoeft niet lang te wachten om de afwerking te plaatsen. Daarnaast worden de bouwmaterialen vooraf op maat gemaakt, dat bespaart veel tijd tijdens de werkzaamheden op locatie.
  • Energiebesparend: Hout heeft als natuurlijke eigenschap dat het warmte opslaat. Deze thermische eigenschap leent zich uitstekend voor een woonhuis. Wanneer hout wordt toegepast in combinatie met isolatiemateriaal zal er minder energie verloren gaan. Zo kun je flink besparen op de energierekening.
  • Veelzijdigheid: Met houtskeletbouw zit je niet vast aan een specifieke uitstraling. Je kunt namelijk kiezen voor een afwerking op maat, met zowel binnen als buiten de materialen en kleuren die je zelf mooi vindt. Wanneer je bijvoorbeeld de gevel met bakstenen bekleed ziet het resultaat eruit als een traditionele woning.

Nadelen

Er zijn ook enkele kanttekeningen te plaatsen:

  • Opwarming: de opwarming zal in de zomer sneller verlopen, dit is eenvoudig op te lossen met een degelijk ventilatiesysteem.
  • Akoestiek: Omdat de akoestische isolatie minder is dient men bij voorkeur extra geluidsisolerende materialen aan te brengen.

Neem voor informatie of een maatwerk offerte contact op met de specialist.