Hoeveel kost een gevelvergroening?

gevelvergroening

Een grote tuin op de gehele of een deel van de huismuur verbetert het microklimaat en is een charmante afwisseling, vooral in een stad waar de lucht niet fris en helder is.

De totale kosten van het vergroenen van een huisgevel zijn volledig afhankelijk van de manier waarop het huis is vergroend. De zogenaamde directe vergroening is de wat goedkopere variant, maar is niet in alle gevallen aan te bevelen. Er zijn duidelijk betere methoden om een groen poortparadijs op de huisgevel te creëren, maar beter zijn methoden waarbij hekwerken de planten een betere en betrouwbare houvast geven.

Gevelvergroening: kosten in één oogopslag

WerkDirecte vergroeningRanghulp op de gevel Vrijstaande klimplant
Roestvrij stalen hekwerk-1.500-2.8003.500 - 5.000 €
8 planten80-400 €80-400 €80-400 €
Totaal materiaal80-400 €1.580-3.200€3.580-5.400 €
Montagehulp-1.000-2.500 €3.000-7.000 €
Aanplantingca. 80 €ca. 80 €ca. 80 €
Totale loonkosten80 €1.080-2.580 €3.080-7.080 €
Totaal bedrag160-480 €2.660-5.780 €6.660-12.480 €

De kosten van een gevelvergroening in detail

Bij een zachte vergroening van de gevel installeert het gespecialiseerde bedrijf roosters van glasvezelversterkte kunststof (GFK), hout of metaal, die de planten beetje bij beetje veroveren.

speciale gevelvergroening
Voorbeeld van een speciale gevelvergroening.

Materiaalkosten voor roosters en planten

Roestvrijstalen klimelementen kosten tussen de 20 en 50 euro per vierkante meter. GFK is iets duurder en hout is goedkoper.

Klimplanten kosten tussen de 10 en 30 euro, afhankelijk van het ras. Eén plant is genoeg voor twee tot vijf meter gevel.

Deze kosten zijn te verwachten voor de installatie

De installatiekosten zijn afhankelijk van de hoogte van het gebouw en de toegankelijkheid. Ze bedragen minimaal 30 euro per vierkante meter, maar kunnen ook oplopen tot 100 euro. De duurste manier om een gevel van meer dan tien meter hoog te vergroenen is door de klimhulp voor de muur te plaatsen in plaats van er tegenaan.

Het planten kost meestal tien euro per plant.

Opmerkelijk voor de vergroening van gevels

Een vergroening kan het huis beschadigen als sommige regels niet worden nageleefd.

Directe vergroening - goedkoop, maar gevaarlijk

De lage kosten brengen ons in de verleiding om te kiezen voor een dergelijke gevelvergroening. Maar alleen zogenaamde zelfklimmers zijn in staat om zich vast te houden aan een muur. Ze vormen lijmwortels die zich vastklampen aan de gevel en gebruiken elke kleine spleet om houvast te vinden.

Zonder voldoende zorg veroorzaken deze planten aanzienlijke schade aan gebouwen. Huiseigenaren die kiezen voor zelfklimmen moeten de planten regelmatig controleren en alles wat in de gevel dreigt te groeien afsnijden. Bovendien laten deze planten altijd sporen achter op de gebouwen.

Hint:

Wie geen risico's wil nemen met het vergroenen van gevels kiest voor steigerklimmers die een klimhulp nodig hebben.

Klimhulp en planten moeten overeenkomen met

Als u geen risico's wilt nemen met het vergroenen van gevels, moet u kiezen voor steigerklimmers die een klimhulp nodig hebben. Deze zijn onderverdeeld in wikkelaars, klimmers en spreiders.

Wikkelaars hebben staven nodig met een diameter van 3 tot 50 millimeter en moeten er vrij omheen kunnen groeien. Een minimale afstand tot de huismuur is noodzakelijk. Er is nauwelijks gevaar voor het gebouw vanuit deze fabrieken. Maar als de afstand tussen het rooster en de muur te klein is, kan er een beperking zijn. De gelinieerde scheut oefent druk uit op de wand en kan het oppervlak beschadigen.

Ranken vereisen staven met een diameter van minstens 10 millimeter. Een strakke net- of rasterstructuur is noodzakelijk, evenals regelmatig snoeien. Deze planten brengen nauwelijks schade toe aan het gebouw.

Uitbreidende klimmers bollen V-vormige structuren op omdat ze vast komen te zitten in de profielen, d.w.z. dat ze zich niet op hun plaats houden. Ook deze klimplanten brengen geen schade toe aan gebouwen.

Risico's waarmee rekening moet worden gehouden

In het algemeen wordt er in de loop der jaren veel massa gecreëerd. Dit betekent dat het klimhulpmiddel en de bevestiging ervan aan een aanzienlijke gewichtsbelasting worden blootgesteld. Het is dus mogelijk dat de planten door hun gewicht de klimhulpmiddelen uit de muur kunnen scheuren. Bijzondere gevaren ontstaan wanneer de planten zich verspreiden en zich verspreiden naar naburige polen. Niet alleen hangt de dubbele belasting dan aan hen, de planten trekken ook de palen bij elkaar.

Deze problemen kunnen nauwelijks worden vermeden zonder regelmatige zorg. Huiseigenaren die kiezen voor strooimatten en een grotere afstand houden tussen de planten en de bijbehorende roosters hebben de minste zorgen.

Bij geïsoleerde gevels is montage aan de wand niet aan te raden. In dit geval is het beter om de klimhulp voor de gevel te plaatsen en deze zo nodig vast te zetten aan het dak.

Checklist voor het vergroenen van een gevel

Planning van het groen:

 • Controleer de licht- en bodemgesteldheid.
 • Beslis over een soort klimplanten.
 • Selecteer geschikte planten.
 • Het in elkaar zetten van klimplanten.
 • Bepaal metselwerk, isolatie en bekleding.
 • Registreer nauwkeurig de assemblagewerkzaamheden en nodig offertes uit.

Begin met planten:

 • Beslis over een boerderij.
 • Maak een afspraak en zorg voor toegang tot de gevel.
 • Laat een klimhulpmiddel aanbrengen.
 • Haal planten en water op een schaduwrijke plek.
 • Gebruik planten op een zonnige dag.

Verdere maatregelen:

 • Schaduwwortelgebied indien nodig.
 • Geef regelmatig water tot de planten zijn gegroeid.
 • Pas om de zes maanden op voor overmatige groei.
 • Indien nodig, snijdt u planten in.

Dat is hoeveel het kost...

Wist je dat?

 • Schilder de gevel tweekleurig...
 • Schilderen van de gevel
 • Het bepleisteren van de huisplint - stap voor stap...
 • Het waterdicht maken van cellenbeton...