Het schilderen van de buitengevel: welke kosten zijn er te verwachten?

buitengevel schilderen kosten

Om hun beschermende functie te behouden en geen vervallen uiterlijk te krijgen, moeten de gevels van huizen met regelmatige tussenpozen opnieuw worden geschilderd. De kostencheck-expert legt in een interview in detail uit welke kosten hiervoor te verwachten zijn.

Vraag: Wat kost het om een buitengevel te laten schilderen?

Kostencontrole expert: De kosten variëren sterk afhankelijk van de lokale omstandigheden en de conditie van de gevel.

In de meeste gevallen zult u kosten moeten verwachten in de orde van 40 EUR per m² tot 70 EUR per m² voor het schilderen als u een schildersbedrijf inhuurt.

Hier moet een onderscheid worden gemaakt:

  • of de gevel alleen geschilderd hoeft te worden
  • of het gips ook over een groot oppervlak moet worden vernieuwd
stellingen bij het schilderen van de gevel
Stellingskosten worden vaak gemaakt bij het schilderen van de gevel

Wanneer de gevel eenvoudigweg wordt geschilderd, worden alleen de hierboven genoemde kosten gemaakt. Als er veel gerepareerd moet worden, de gevel een structurele gevel is of als meerkleurige gevelcoatings gewenst zijn, kunnen de kosten in individuele gevallen hoger uitvallen.

Als het gips ernstige schade vertoont, moet het over een groot oppervlak worden vernieuwd. In dat geval kunnen extra kosten van 25 EUR per m² tot 50 EUR per m² voor de vernieuwing van het gips worden gemaakt.

Houd er ook rekening mee dat als u de bepleistering op meer dan 10% van de geveloppervlakken volledig vernieuwt, de isolatieplicht van toepassing is. Als het gebouw nog niet is geïsoleerd, moet de gevelisolatie in dit geval worden uitgevoerd volgens de EnEV-norm. De kosten hiervoor liggen dan tussen 130 EUR per m² en 190 EUR per m², afhankelijk van de gebruikte isolatiemethode.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

De gevel van een oud gebouw met een geveloppervlakte van 150 m² moet opnieuw geschilderd worden. Het gebouw heeft twee verdiepingen. Een schildersbedrijf krijgt de opdracht.

WerkPrijs
Schilder stellingen (montage en demontage en levensduur)1.210 EUR
Bedekkend werk302 EUR (Forfaitair tarief)
Vulling (forfaitair)102 EUR
Materiaalkosten primer77 EUR
Materiaalkosten Kleur540 EUR
Schoonmaken en vullen van de gevel (arbeidskosten)405 EUR
Het gronden van de gevel en het twee keer schilderen ervan (arbeidskosten)4.725 EUR
Totale kosten7.361 EUR
Totale kosten per m²49,07 EUR per m²

Dit is een kostenvoorbeeld voor een concreet individueel geval. De kosten voor het schilderen van andere gevels kunnen variëren.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten voor het schilderen van een buitengevel afhankelijk?

Kostencontrole-expert: Deze moeten hier in aanmerking worden genomen:

buitengevel schilderen prijs
Hoogte en conditie van de gevel zijn doorslaggevende kostenfactoren
  • de grootte van het geveloppervlak
  • het type gevel (sterke structurering, veel lijstwerk, randen, uitsteeksels)
  • de hoogte van de gevel
  • de toestand van de bepleistering (reparatie/replastering, thermische isolatie kan nodig zijn)
  • de gebruikte kleur
  • de bestaande oude jas

Met al deze factoren moet in elk afzonderlijk geval rekening worden gehouden. Daarnaast zijn er prijsverschillen tussen de afzonderlijke schildersbedrijven, die aanzienlijk kunnen zijn.

Vraag: Waarom speelt de hoogte van de gevel een rol?

Kostencontrole expert: De hoogte van de gevel is niet relevant voor de kosten van het zuivere schilderwerk - alleen de vierkante meters tellen hier mee.

Hogere gevels (vanaf ca. 8 m) veroorzaken echter hogere steigerkosten. Bovendien kunnen de arbeidskosten licht stijgen als materialen over meerdere dagen steigerwerk naar boven moeten worden getransporteerd.

Vraag: Hoeveel zou het kosten om de gevel zelf te schilderen?

Kostencontrole expert: Als u de gevel zelf zou schilderen, zouden alleen de materiaalkosten worden gemaakt; in ons kostenvoorbeeld zou dit 617 EUR zijn. Als u als particulier hoogwaardige verf koopt, moet u ongeveer 20% hogere prijzen berekenen, daarnaast heeft u klein materiaal nodig. Realistisch gezien zouden materiële kosten van ongeveer 800 euro nodig zijn.

Daarnaast zijn er de kosten voor steigers. Als de grond stabiel en gelijkmatig genoeg is, kunt u eventueel een rolsteiger gebruiken. Dergelijke steigers kunnen worden gehuurd vanaf ongeveer 120 EUR per week.

Als het niet mogelijk is om een rolsteiger te gebruiken, moeten de steigerkosten tussen 6 EUR per m² en 12 EUR per m² geveloppervlak worden geschat. Een levensduur van 1 - 2 weken is al inbegrepen.