Gevel kaleien

Het is misschien niet het eerste wat in je opkomt bij de verbouwing of renovatie van je woning, maar je kunt er ook voor kiezen om de gevel eens een verandering te laten ondergaan. Wat kun je voor gevelwerken aan je woning laten doen? Je kunt er onder andere voor kiezen om de gevel te laten kaleien. Dit is een bijzondere techniek die ervoor zorgt dat de gevel er weer strak uit gaat zien. Wat is kaleien precies, hoe gaat dit in zijn werk en waarom zou je hiervoor kiezen? En vanzelfsprekend wil je ook de prijs weten. Op deze pagina krijg je een antwoord op al deze vragen.

huis kaleien voorbeeld

Alles over de techniek

De gevel kaleien, wat houdt dit precies in en waar kan dit toegepast worden? Kaleien is een schildertechniek die al jarenlang wordt toegepast bij gevels, zowel aan de binnen als aan de buitenkant. Ook maakt het niet uit of het hierbij gaat om nieuwbouw of renovaties: kaleien is overal mogelijk, dus ook bij jouw woning. Wat wordt er precies gedaan bij kaleien? Met een kwast wordt dunne kalkpleister op de muur uitgestreken. In de meeste gevallen gaat het hierbij om metselwerk. De gevel krijgt hierdoor niet alleen een strakke uitstraling, maar de kalk beschermt de muur ook tegen vocht en andere invloeden. Dit zijn belangrijke voordelen die een gevel kaleien met zich meebrengt.

Een gevel kaleien: dit is het proces

Een gevel kaleien op zich is geen lastige taak, maar vooral het voorbereidende werk kan veel tijd in beslag nemen. Het is wel belangrijk om veel tijd te steken in de voorbereiding. Dit heeft namelijk veel invloed op de uiteindelijke look die je toepast op de gevel. Waar moet je mee beginnen en hoe wordt het kalkmengsel gemaakt? Ook is het belangrijk om te weten hoeveel lagen er precies moeten worden aangebracht op de gevel. Een gevel kaleien kun je namelijk heel goed zelf doen, maar je kunt dit ook uitbesteden aan een externe partij. Vooral wanneer je de buitenzijde van een gevel wilt kaleien, is het aan te raden om dit door vakmensen te laten doen.

gekaleide gevel voor en na

De voorbereiding op het kaleien

Je kunt niet meteen de kalk gaan maken en het op de muur aanbrengen, hier gaat nog een uitgebreide voorbereiding aan vooraf. Kaleien kan op allerlei verschillende ondergronden worden aangebracht, maar deze moeten wel schoon zijn. Vooral wanneer de buitenzijde van een gevel deze behandeling ondergaat is het belangrijk dat deze goed schoon is. Hier vormen zich vaak onkruid, mos, vet of loszittende stukjes muur. Aan de binnenzijde moeten oude verflagen ook verwijderd worden. Andere aandachtspunten voor het kaleien:

  • Plak raamkozijnen en dakgoten goed af om vlekken te voorkomen;
  • Maak de gevel vochtig, niet drijfnat, zodat het kalkmengsel goed geabsorbeerd wordt.

Het maken van het kaleimengsel

Wanneer het schoonmaken achter de rug is het tijd om het kalkmengsel te gaan maken waarmee de muur dit mooie effect van kaleien gaat krijgen. Wat heb je nodig? Gebrande kalk in poeder- of blokvorm waar je water aan toevoegt. Op deze manier krijg je gebluste kalk in poedervorm, precies wat er nodig is om je gevel te kaleien. Dit mengsel voeg je toe aan zuiver water en hier wordt vervolgens weer rivierzand toegevoegd. Hierdoor ontstaat er een mengsel dat je zelf naar eigen inzicht kan aanlengen met water. Andere tips bij het mengen van de kalk:

  • Wil je een kleur toevoegen? Volg dan de aanwijzingen die op de verpakking staat. In de meeste gevallen moet de kleur met heet water gemengd worden, voordat het wordt toegevoegd aan het mengsel.
  • Maak een goede hoeveelheid kalkmengsel. Wanneer je met een kleur werkt en je moet opnieuw maken kan het voorkomen dat je niet precies dezelfde kleur krijgt.

De gevel kaleien: aanbrengen op de muur

Voordat je de hele muur gaat kaleien is het aan te raden om dit eerst op een klein stukje muur te proberen of een ander oppervlak. Zo krijg je een goed beeld van hoe de kleur er uiteindelijk uit komt te zien. Is de kleur te fel, dan kun je dit altijd nog aanlengen met water. Als de kleur juist nog te flets is kun je eventueel nog meer kleur bij het mengsel doen. Als de kleur goed is ga je aan de slag. De kalei wordt gelijkmatig aangebracht met vloeiende bewegingen: van horizontaal naar verticaal. De tweede laag wordt aangebracht op het moment dat de eerste laag nog niet volledig gedroogd is. Andere aandachtspunten bij de gevel kaleien:

  • Er wordt eerder gekozen voor meerdere dunne lagen dan één dikke laag. Dit zorgt voor een natuurlijker resultaat;
  • Het is belangrijk dat er regelmatig geroerd wordt in het mengsel, anders zakt de kalk, het kleurpigment of het zand naar beneden.
kalei gevel

Waarom een gevel kaleien?

Er zijn meerdere redenen waarom je je gevel kunt laten kaleien. In de eerste plaats kan het vooral om camouflerende redenen aantrekkelijk zijn om voor deze methode te kiezen. Als de gevel er slordig uitziet of veel beschadigingen heeft is het aan te raden om voor kaleien te kiezen. Hierdoor ziet de gevel er weer uit als nieuw. Daarnaast kun je ook voor kaleien kiezen wanneer je je woning op duurzame wijze een authentieke uitstraling wilt geven. Dit kan met kalei heel goed gerealiseerd worden. Daarnaast werkt het kaleimengsel ook als een beschermlaag. Je gevel is beter beschermd, onder andere tegen vocht en andere weersinvloeden.

Zelf de gevel kaleien of laten doen? De kosten

Klinkt de gevel kaleien je positief in de oren en heb je hier interesse in? Je hebt de optie om zelf aan de slag te gaan, maar je kunt er ook een externe partij voor inhuren. Wanneer je zelf de gevels gaat kaleien kun je uitgaan van zo’n €6 à €8 per m2. Bij dit bedrag is de absolute basis berekend: er zit hier dus geen kleur bij en ook geen materiaal dat je nodig hebt. Wanneer je iemand inhuurt zul je tussen de €25 en €40 per m2 kwijt zijn. Je bent hierbij wel verzekerd van een mooi eindresultaat door het werk van een echte vakman. Je kunt online een offerte aanvragen bij diverse bedrijven om te bekijken waar jij het meest voordelig uit bent.