Asbest gevel: Hoe u uw gevelbekleding kunt onderzoeken

Een van de meest stressvolle dingen bij het bezitten van een huis is het blootleggen van potentieel gevaarlijke materialen in uw huis. Asbest staat hoog op de lijst van gevaarlijke stoffen vanwege de giftige en kankerverwekkende eigenschappen in de lucht. Terwijl oudere huizen waarschijnlijk asbest bevatten in dakbedekking, isolatie en tegels, kan het ook aanwezig zijn in de buitenzijde van de woning. Lees meer over gevelbekleding

gevel asbest

Als u vermoedt dat uw bevelsiding asbest bevat, is er geen reden tot alarm. Dit artikel helpt u te bepalen of er asbest in uw bevelsiding aanwezig is en geeft u een aantal suggesties om hiermee om te gaan.

Onderzoek uw bevelsiding

De meeste woningen die na de jaren tachtig zijn gebouwd, maken geen gebruik meer van bevelsiding die asbest bevat vanwege de duidelijke gezondheidsrisico's ervan. Maar de fixeerbovenwoningen en oudere woningen met hun oorspronkelijke bevelsiding kunnen nog steeds dit gevaarlijke materiaal bevatten. Hoewel woningen die na de jaren tachtig zijn gebouwd over het algemeen veilig zijn, kan er in sommige nieuwere woningen ook asbest in het bevelsidingssysteem op de loer liggen. Als u niet zeker bent van de exacte samenstelling van uw bevelsiding, dient u dit te controleren.

Om het nog ingewikkelder te maken, ziet het bevelsidingssysteem er niet altijd hetzelfde uit. Zoals de deskundigen van Asbest bevelsiding aangeven, is het soms moeilijk te herkennen, omdat het vaak is vervaardigd om te lijken op verschillende soorten bevelsiding in een verscheidenheid van kleuren en texturen. Bevelsiding in cement werd traditioneel gemaakt door het mengen van asbest in het cement om de bevelsiding brandwerend te maken en te versterken.

De enige manier om er zeker van te zijn dat uw bevelsiding asbest bevat, is door het te laten testen.

Het Asbestos Netwerk raadt aan om een professional in te schakelen om monsters te nemen. Zij sturen de monsters vervolgens naar een gekwalificeerd laboratorium om te testen en te bepalen of ze asbest bevatten. Omdat de blootstelling aan asbest plaatsvindt wanneer de vezels in de lucht terechtkomen, weten deze professionals hoe ze uw huis veilig kunnen houden tijdens het testproces.

Als u asbest vindt: Wat moet u doen?

Als u vindt dat u wel degelijk asbest in uw buitenzijde heeft, zijn er verschillende dingen die u kunt doen om uw huis veilig te maken. De eerste optie is om niets te doen: als uw bevelsiding in goede staat en intact is, vormt het asbest een relatief laag gezondheidsrisico voor uw huis en het milieu.

Sommige huiseigenaren kiezen ervoor om hun asbesthoudende bevelsiding af te dekken met vinyl bevelsiding of andere materialen om het risico te minimaliseren in plaats van hun bevelsiding onaangeroerd te laten. Deze optie kan echter om verschillende redenen problematisch worden. Ten eerste is bevelsiding een bijzonder lastig materiaal, omdat u grote delen van het exterieur van uw huis moet bedekken, waardoor het resultaat er onhandig en minder visueel aantrekkelijk kan uitzien. Naast de visuele esthetiek van meerdere lagen bevelsiding is het tweede potentiële probleem met het afdekken van uw bevelsiding dat het niets doet om het probleem op te lossen. Hoewel het Environmental Protection Agency (EPA) stelt dat asbest alleen een gezondheidsprobleem is als uw bevelsiding beschadigd is of rafelt, betekent alleen al het bedekken ervan dat het asbest er nog steeds is en dat het later een gezondheidsrisico kan vormen als onderdelen beginnen af te breken en in de lucht terechtkomen.

De enige manier om het risico van luchtverontreiniging door asbest te elimineren is door zorgvuldige en volledige verwijdering. We willen echter benadrukken dat dit soort werk door een professional moet worden uitgevoerd. Als u niet weet wie u moet bellen, kunt u contact opnemen met uw lokale gezondheidsdienst, het Better Business Bureau en de EPA voor meer informatie en advies. Deze organisaties kunnen u in de richting wijzen van getrainde professionals die uw zijspoor asbestvrij kunnen maken.

Zoals bij alle woningverbeteringsprojecten zijn er verschillende gezondheids- en veiligheidsmaatregelen die u hier moet nemen. Tijdens het verwijderen van asbesthoudende bevelsiding zal uw professional gebruik maken van veiligheidsmaskers en -handschoenen en van een HEPA-gefilterd vacuüm om giftige stoffen in de lucht te elimineren. Zorg ervoor dat uw inspecteur na afloop van het werk de lucht test om vast te stellen of er nog asbest aanwezig is. Houd, zoals altijd, kinderen en huisdieren uit de buurt van de werkplek en neem dezelfde voorzorgsmaatregelen als u van plan bent om in de omgeving te zijn tijdens het verwijderen.