Gevelbekleding : materialen, soorten en hun prijzen

Gevelbekleding wordt over het algemeen beschouwd als de meest elegante manier om je eigen gevel te verfraaien. In tegenstelling tot eenvoudig pleisterwerk is gevelbekleding duurder in aanschaf, maar biedt het meer ontwerpmogelijkheden (steen, hout, kunststof, metaal, etc.) en kan achteraf eenvoudig worden vervangen.

In verband met de isolatie spreekt men ook vaak van geventileerde gevels. Deze bieden het voordeel dat er vrijwel geen schimmel kan ontstaan, zelfs niet als ze niet schoon zijn.

Het uiterlijk van de gevel is voor veel huiseigenaren van groot belang. Naast de klassieke varianten, zoals de crepi, steenstrip of gevelbepleistering, worden ook speciale gevelbekledingen steeds populairder. Gerelateerd: Gevelreiniging: Tips, Methodes & Prijzen

In de regel verwijst deze term naar alle varianten waarin het gewenste materiaal aan een dragende steiger wordt bevestigd. De eigenlijke gevel blijft in zijn ruwe staat. Er zijn ook aanverwante oplossingen waarbij het materiaal direct op de bestaande gevel wordt verlijmd. Een prominent voorbeeld hiervan zijn de populaire isolerende klinkers.

Met een moderne gevelbekleding zijn er vrijwel geen grenzen aan uw fantasie als het gaat om het ontwerpen van uw eigen huis. U kunt materialen gebruiken die zo natuurlijk mogelijk zijn of kunststoffen imiteren die in alle denkbare vormen, patronen en kleuren worden geproduceerd. Bekijk ook Gevelwerken: Prijzen en mogelijkheden

De afwerkingen van uw keuze voor uw gevelbekleding

Wanneer u de gevel van uw huis laat restaureren, heeft u de mogelijkheid om de afwerkingen van uw aluminium buitenbekleding te kiezen. U kunt kiezen voor texturen met een afwerking in ruw gegoten, hout, gladde of gladde beplanking, of voor kleuren met rode, leisteen-, aluminium-, zandsteen-, roze, oker-, bruine of zelfs witte tinten. De gelegenheid om uw gevels een echt kleurtje te geven en voorgoed op te frissen.

Crepi gevel

Crepi gevel

Wie de gevel laat bepleisteren met crepi loopt het risico dat hij zijn woning naderhand niet meer terug kent. Met crepi bepleistering ziet een woning er zo goed als nieuw uit en je kunt hem bekleden in elke gewenste kleur. Toch is dat fraaie uiterlijk niet de belangrijkste reden dat crepi veel wordt toegepast. Het meest aantrekkelijke aan crepi bepleistering is dat het een goede isolatie is. Daardoor kunnen de kosten van het aanbrengen van crepi bepleistering in een aantal jaren worden terugverdiend vanuit een lagere energierekening. Crepi is bovendien goed bestand tegen alle weersomstandigheden. Het enige nadeel is dat het vrij gemakkelijk vuil wordt.
Lees hier meer over crepi.

Gevel kaleien

Gevel kaleien

Kaleien, ofwel het schilderen met kalkpleister, is een oude techniek. Die wordt vooral gebruikt om gevels er weer netjes uit te laten zien. De kalkpleister of kalkverf heeft als belangrijkste eigenschap dat het oneffenheden op de gevel en kleine beschadigingen goed kan camoufleren. De kalkpleister is tevens goed bestand tegen de weersomstandigheden. Desondanks moet de kalkpleister elke vijf à tien jaar worden vervangen door een nieuwe laag. Wat dat betreft is kalkverf als gevelbekleding niet zo’n goede keus. Het kaleien, het aanbrengen van een nieuwe laag kalkpleister, is bovendien tamelijk arbeidsintensief, omdat er een aantal lagen over elkaar moeten worden aangebracht.
Lees hier meer over kaleien.

Steenstrips als gevelbekleding

Steenstrips gevelbekleding

Een relatief nieuwe ontwikkeling is gevelbekleding met behulp van steenstrips. Deze strips worden over de oude gevelbekleding heen gelegd. Ze worden bevestigd met lijm. Steenstrips zijn platen van baksteen van ongeveer vier centimeter dikte. Ze zijn vrij licht van gewicht en nemen weinig ruimte in. Het is heel goed mogelijk om steenstrips te combineren met isolatieplaten. Doordat steenstrips gezaagd worden uit echte bakstenen is het na een renovatie niet te zien dat de gevel geen echte gemetselde muur is. Vanwege de populariteit van steenstrips zijn ze in allerlei soorten en kleuren verkrijgbaar. Inclusief isolatie kosten ze 200-250 euro per vierkante meter.
Lees hier meer over steenstrips.

Gevelbekleding van hout

Houten gevelbekleding

Houten gevelbekleding is ongetwijfeld een van de meest gewaardeerde bekledingen in termen van esthetiek en elegantie. Er zijn tal van houtsoorten die de particulier een ruime keuze aan kleuren bieden: eik, kastanje, grenen, lariks, douglasspar, spar, enz.

De installatie van de gevelbekleding vereist een speciale montagetechniek: de houten panelen worden bevestigd en gespijkerd vanaf een secundair raamwerk dat eerder op de gevel is geplaatst.

Onder de bestaande gevelbekledingen vergt houten gevelbekleding frequent onderhoud. "Om de 2 à 3 jaar is het raadzaam een beits aan te brengen om het hout te beschermen tegen vocht en hitte," zegt Didier-Paul Armand. Bovendien bieden beitsverven een breed scala aan kleuren om de buitenkant van uw huis naar eigen wens te verfraaien.

Er bestaan echter ook oppervlaktebehandelingen, thermische of zogenaamde autoclaafbehandelingen, die het hout voor lange tijd conserveren, zodat het minder vaak hoeft te worden onderhouden.

Een houten gevelbekleding is altijd blootgesteld aan het weer, maar kan ook onbehandeld worden verwerkt. Zo is verkleuring in de loop van de tijd te verwachten, maar tegelijkertijd is regelmatig schilderen niet meer nodig. De enige voorwaarde is dat de houten gevelbekleding met voldoende dakoverstek en goede achtergrondventilatie wordt aangebracht.
Lees hier meer over hout als gevelbekleding.

Houtcomposiet

De basis voor gevelpanelen van houtcomposiet is een mengsel van houtvezels, kunststof en bamboevezels. Het materiaal lijkt sterk op de bekendere PVC panelen. Ook de eigenschappen van het materiaal doen daar sterk aan denken. Houtcomposiet is bijzonder sterk en gaat lang mee. Gevelpanelen van houtcomposiet lijken erg op de echte houten gevelbekleding. Ze worden vaak gekozen vanwege de sterkte en de natuurgetrouwe houten uitstraling. Houtcomposiet gevelpanelen kunnen worden opgevuld met kunststof schuim, waardoor de isolatiewaarde van de panelen verbetert. De prijs van deze panelen is iets hoger dan die van gewone PVC panelen.

PVC gevelbekleding

gevelbekleding in pvc

Minder gebruikelijk, PVC gevelbekleding is zowel een economische als een esthetische oplossing. De goedkope assortimenten die in grote doe-het-zelfzaken verkrijgbaar zijn, bestaan in verschillende kleurschakeringen en kunnen het uiterlijk van hout perfect imiteren.

Met uitzondering van het reinigen met water om vuil te verwijderen, vereist PVC geen specifiek onderhoud. "PVC-panelen denatureren of veranderen niet na verloop van tijd," zegt Didier-Paul Armand.

Wat de plaatsing betreft, is de techniek dezelfde als die van houten gevelbekleding.

Gevelplaten

gevelplaten sidings gevelbekleding huis

Met de gevelplaten kunt u het huis in een traditionele en authentieke stijl inrichten.

Hun voordeel: eenvoudige installatie. De tegels van natuursteen, beton of terracotta worden met een speciale lijm en voeg op de gevel bevestigd. Wanneer u uw huis wilt renoveren en het een retro tintje wilt geven, is gevelbekleding de eenvoudigste en meest effectieve manier, vooral als u een klein budget hebt.

Siding is onderverdeeld in verschillende categorieën:

 • Natuursteen biedt een ruime keuze aan kleuren;
 • Beton is in staat natuursteen te imiteren;
 • terracotta vertegenwoordigt de klassieke bakstenen van Angelsaksische huizen;

De prijs varieert naar gelang van de gebruikte materialen, maar het is een van de duurste buitenbekledingen.

Metalen gevelbekleding

metalen gevelbekleding

Onder de gevelbekleding van metaal wordt een breed scala aan plaatstaal- en aluminiumvarianten gecombineerd. Aangezien het grootschalige gebruik van metaal erg duur is, is dit type gevelbekleding eerder te vinden op representatieve bedrijfsgebouwen. Bij alle materialen is het essentieel om te zorgen voor een goede bescherming tegen roest. Uitzonderingen zijn die elementen waarbij roest om decoratieve redenen gewenst is.
Lees hier meer over een metalen gevelbekleding.

Gevelbepleistering

Gevelbepleistering

Voor gevelbepleistering zijn twee materialen beschikbaar: een sierpleister op basis van kunsthars en een minerale pleister. De gevel wordt door beide materialen goed beschermd tegen de weersinvloeden, maar ze hebben ook elk een aantal specifieke nadelen. Deze sierpleisters worden in de meeste gevallen aangebracht op isolerende platen, die eerst op de gevel worden gemonteerd. Deze isolatie zorgt ervoor dat er aanzienlijk minder warmte verloren gaat. Daardoor valt de energierekening een stuk lager uit. Gevelbepleistering zal zich daardoor na verloop van tijd zelf terugverdienen. Het aanbrengen van gevelbepleistering kost 80-120 euro per vierkante meter.

Kunststof gevelbekleding

kunststof gevelbekleding

Kunststof gevelbekleding is bijzonder goedkoop en biedt de grootste ontwerpvariant - stenen of houten gevels kunnen bedrieglijk realistisch worden nagebootst. Het gebruik van natuurlijke producten is echter duurzamer.

Leien

leien gevelbekleding

Leien zijn vooral bekend als dakbedekking, maar kunnen ook uitstekend worden gebruikt als gevelbekleding. Er bestaan twee soorten leien: natuurlijke leien en kunstmatig geproduceerde leien. Van die twee zijn natuurlijke leien het duurst, maar die gaan meestal ook langer mee. Leien worden op de gevel gemonteerd met behulp van een rasterwerk. Dat wordt voorzien van spijkers of haakjes, waar de leien aan worden opgehangen. Leien op de gevel worden vaak toegepast vanwege de bijzondere architectonische mogelijkheden. Vooral in combinatie met een leien dak krijg je een heel aantrekkelijk uitziende woning. De levensduur van een leien gevelbekleding is afhankelijk van de kwaliteit van de leien.

Lees ook gevelbekleding verwijderen

De plantenmuur

plantenmuur

Een verticale tuin hangend aan een stuk muur. Nog steeds marginaal voor individuen, hebben plantenmuren verschillende voordelen in termen van weerstand en bescherming van de habitat.

De vergroening van de gevel beschermt de structuur tegen de corrosieve effecten van de stedelijke vervuiling. Bovendien absorberen groene gevels vocht dankzij de inplanting van klimplanten zoals klimop, die perfect geschikt is voor de vergroening van muurdelen.

Gevelbekleding prijs: Kosten voor uw gevelbekleding

De keuze van een gevelbekleding hangt af van esthetische en technische (ventilatie, vocht) elementen. De kosten voor het plaatsen van gevelbekleding hangen voornamelijk samen met het type gevelbekleding, het aantal vierkante meters en de moeilijkheidsgraad van het project. Ook de kosten voor het eventuele isoleren spelen een rol. Isolatie is overigens niet per se noodzakelijk maar in veel gevallen wel aan te raden omdat je de werken dan kan combineren. De extra kosten die hiervoor gemaakt moeten worden, kunnen dan beperkt blijven.

gevelbekleding prijs

De prijs voor een gevelbekleding beginnen meestal bij 170 euro per vierkante meter (inclusief installatie). Afhankelijk van het materiaal kunnen de kosten echter ook tussen de 300 en 400 euro per vierkante meter liggen.

Gevelbekleding Isolatie Kosten per m² (inclusief montage)
Kunststof Minerale wol Vanaf 170€
Hout Houtvezel Vanaf 250€
Steen Cellulose Vanaf 350€

Lees meer over de prijs van gevelbekleding en met welke kosten je rekening moet houden.

Structuur van een gevelbekleding

Bij het bouwen van een gevelbekleding werk je altijd van binnenuit. Eerst en vooral, natuurlijk, is het metselwerk. Afhankelijk van de variant wordt de isolatie of direct de steunlatten erop bevestigd. De gevelbekleding kan zowel horizontaal als verticaal worden gemonteerd, waarbij de eerste variant meestal goedkoper is.

Gevelbekleding zonder isolatie

De basis is het metselwerk. In de eenvoudigste variant worden er verticale balken (hout of aluminium) aan bevestigd, waarop vervolgens de gevelbekleding wordt bevestigd. Tot slot wordt een zogenaamde ventilatiebeugel aan de basis bevestigd om vuil en dieren buiten te houden. Bij verticale gevelbekleding wordt op de eerste lat een horizontaal vlak ingetekend, waarop de gevelbekleding vervolgens kan worden gemonteerd. Lees ook Gevelrenovatie kosten berekenen - Info over prijzen renovatie gevel

Gevelbekleding met isolatie

Voor de gordijngevel met isolatie kunnen zeer verschillende constructiemethoden worden gebruikt. Uitgaande van het metselwerk worden meestal meerdere lagen steunlatten en isolatiematten aangebracht om een stabiele constructie te bereiken met zo min mogelijk koudebruggen. Tegelijkertijd wordt gestreefd naar een optimale achtergrondventilatie van de gevelbekleding.

Voor- en nadelen van gevelbekleding

Een complex systeem als gevelbekleding heeft natuurlijk veel voordelen maar ook nadelen. Hier vindt u verschillende punten in vergelijking:

Voordelen

 • Grote ontwerpvariatie
 • Kan gemakkelijk worden vervangen of gerepareerd
 • Schimmelvorming moeilijk, zelfs met slecht vakmanschap
 • Snelle dekking van grote gebieden

Nadelen

 • Hoge prijs
 • Assemblage zeer complex

Gevelbekleding kopen

Tegenwoordig kunnen veel producten zonder problemen op het internet worden gekocht. In het geval van gevelbekleding moet u zich daarvan onthouden om problemen tijdens de montage te voorkomen. In de regel wordt de gevelbekleding uitgevoerd door dakwerkers of speciale isolatiebedrijven - bespreek dus eerst uw project met het desbetreffende gespecialiseerde bedrijf.

U krijgt alleen gegarandeerde kwaliteit als u de gevelbekleding rechtstreeks koopt bij het gespecialiseerde bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert. Als de materialen eerder op het internet zijn gekocht, dan kan geen enkele ambachtsman u een garantie geven voor de duurzaamheid van de gevelbekleding.

Puntgevel bekleding

Zelfs een puntgevel kan eenvoudig worden voorzien van een gevelbekleding. Er worden dezelfde materialen en bouwmethodes gebruikt als voor normale gevels. Aangezien de installatie meestal op grote hoogte wordt uitgevoerd, moet u dit werk aan een expert overlaten.

Veelgestelde vragen

Wat is de goedkoopste gevelbekleding?

De prijs van PVC gevelbekleding ligt gemiddeld tussen 10 € en 80 €/m², afhankelijk van de kwaliteit van het product. Metalen gevelbekleding kost gemiddeld tussen 75 € en 90 €/m² als de metalen gevelbekleding dubbelwandig is. Terracotta gevelbekleding is gemiddeld vanaf 90 €/m².

Wat is de beste buitenbekleding?

Natuurlijk hout is ongetwijfeld een van de beste buitenbekledingen op de markt. Het vergt echter meer onderhoud dan kunstmatig hout of baksteen.

Hoe de gevel van een huis verjongen?

7 tips voor het transformeren van de gevel van uw huis

 • Jaloezieën toevoegen, verwijderen of wijzigen.
 • Schilder je deur opnieuw.
 • Voeg bloempotten toe.
 • Verf je beton.
 • Schilder je huis opnieuw.
 • Vergeet de kolommen en de rand van het dak niet.
 • Verander de accessoires.

Hoe decoreer je een huisgevel?

Een effectievere manier om een gevel te verfraaien is het aanbrengen van een nieuwe gevelcoating. Het aanbrengen van een gevelcoating kan uw huis een compleet nieuwe uitstraling geven en het tegelijkertijd blijvend beschermen tegen weersinvloeden.

Hoe moderniseer je de gevel van een huis?

Inspiraties: ideeën om de buitenkant van uw huis te verfraaien:

 • Een originele voordeur voor een dynamisch huis.
 • Een vintage luifel voor een elegante en beschermde ingang.
 • Kleurrijk houtwerk voor een fleurig huis.
 • Een rode garagedeur voor een gerestaureerd paviljoen.
 • Blauwe luiken voor een huis vol licht.
 • Een poort met patroon voor een hedendaags huis.

Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest