De ideale vochtigheidsgraad in huis

We brengen het grootste deel van onze tijd door in gesloten ruimtes, waaronder ons huis.

Om er in goede omstandigheden te kunnen wonen, moet dus rekening worden gehouden met een aantal normen, en in het bijzonder met de vochtigheidsgraad van de lucht in de woning.

Volgens vele wetenschappelijke studies moet de ideale relatieve vochtigheidsgraad in huis, ook wel hygrometrie genoemd, tussen 45% en 55% liggen. Dit niveau wordt beschouwd als een indicator voor de gezondheid en het thermisch comfort van het gebouw.

ideale vochtigheidsgraad


De gevolgen van een slechte vochtigheidsgraad in huis

Te lage vochtigheidsgraad

Wanneer de luchtvochtigheid te laag is en de lucht in huis dus te droog, kan dit negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van de bewoners: irritatie van de slijmvliezen, hoesten, hoofdpijn en andere huid- of ademhalingsproblemen (droge huid).

Te hoge vochtigheidsgraad

Aan de andere kant is een te hoge luchtvochtigheid in huis veel problematischer voor de gezondheid: astma, allergieën, sinusitis, maar ook de ontwikkeling van reuma bij ouderen.

Vochtige lucht bevordert namelijk de ontwikkeling van schimmels, mijten en schimmels die toxische deeltjes afgeven die zeer schadelijk zijn voor de gezondheid van de mens. Deze schimmels en zwammen zijn ook verantwoordelijk voor de slechte muffe geur die hangt in vochtige en slecht geventileerde kamers.

En dan hebben we het nog niet over de talrijke beschadigingen aan het gebouw die kunnen worden veroorzaakt door een te hoge vochtigheidsgraad in huis: aantasting van wandbekleding, schilderijen en behang, zwarte vlekken en ander vuil op de muren.

Tenslotte kan een te hoge luchtvochtigheid ook de invasie bevorderen van parasieten, zoals mérule of xylofage insecten, die dag na dag en in alle discretie de houten balken van het huis en het houtwerk verorberen.


Oorzaken van hoge luchtvochtigheid in huis

Om de oorzaken van de hoge luchtvochtigheid in huis te achterhalen, moet een beroep worden gedaan op een vakman die een nauwkeurige en gedetailleerde diagnose zal stellen.

De vastgestelde oorzaken zijn echter vaak de volgende:

  • Kwelwater: In de eerste plaats is er de zijdelingse kwel, waarbij water uit de grond doordringt in de ondergrondse muren van kelders en souterrains. Ten tweede kan het ook regenwater zijn dat door de gevel of het dak sijpelt, als dit niet wordt behandeld;
  • Capillaire opstijging: het water in de grondwaterspiegel stijgt door capillaire werking in de wandmaterialen. Dit opstijgend vocht kan een hoogte van 1,5 meter boven het maaiveld bereiken;
  • Condensatie: een hoge vochtigheidsgraad in de woning kan ook verklaard worden door het ontbreken van een ventilatiesysteem. De ventilatie verwerkt immers de waterdamp die vrijkomt bij de dagelijkse activiteiten (ademen, douchen, koken, wasmachine...). Condensatie is te zien aan de beslagen en druppels op ramen en metalen oppervlakken.
  • Afhankelijk van de vastgestelde oorzaak zal de door de deskundige voorgestelde behandeling dus verschillend zijn en aangepast aan de situatie.

Hoe behoud je een goede hygrometrie?

Om te beginnen is het dagelijks luchten van het huis een eerste noodzaak, in afwachting van duurzame en professionele oplossingen.

Om een optimale vochtigheidsgraad in uw huis te handhaven en gezonde lucht in te ademen, zijn de meest doeltreffende oplossingen die u ter beschikking staan de volgende:

condensatie vochtigheidsgraad huis
  • De luchtontvochtiger: deze absorbeert de omgevingsvochtigheid, vangt het water op en blaast ontvochtigde lucht aan.
  • De Positieve Ventilatie Unit: de buitenlucht wordt aangezogen, gefilterd, gezuiverd en de vochtigheidsgraad ervan wordt geregeld alvorens in de woning te worden geblazen. De positieve druk van dit proces dwingt muffe en vochtige binnenlucht te ontsnappen door openingen die boven de ramen zijn aangebracht.

Hebt u last van tekenen van vocht in uw woning? Zoek uit wat de oorzaak is met een gratis professionele vocht diagnose.