Opstijgend vocht: behandelen en herkennen

De professionals bieden u gepatenteerde en gecertificeerde oplossingen om uw vochtproblemen in de muren op lange termijn op te lossen. Ons uniek procédé voor het drogen van muren, dat uitsluitend door gekwalificeerde technici wordt uitgevoerd, beschermt uw woning tegen opstijgend vocht de belangrijkste oorzaak van vochtigheid, vooral in oude huizen.

  • Wat is opstijgend vocht?
  • Wanneer is opstijgend vocht een probleem?
  • Hoe ga je om met opstijgend vocht?
  • Andere actieve systemen

Stenen muren en andere pre-industriële materialen staan bekend als "capillair", wat betekent dat wanneer ze in contact komen met water uit de grond, ze dit water absorberen dat "opstijgt" in de muur. Als de grond bijzonder vochtig is, kan de muur zelf dus vochtig zijn over een bepaalde hoogte, of zelfs het risico lopen te worden beschadigd als dit vocht niet kan uitdrogen (dampdichte coating, enz.). Dit fenomeen wordt opstijgend vocht of capillair opstijgend vocht genoemd. Zolang het evenwicht van de muur niet verstoord is, is er geen probleem. Maar als dit het geval is, vindt u hier het juiste advies om gezonde muren te vinden.

opstijgend vocht

Wat is opstijgend vocht?

In twee woorden

Voor de komst van industriële bouwmaterialen hadden constructies geen vochtbarrière aan de basis van de muren. De oude muren (steen, adobe...) hebben dus een risico op capillaire stijging, d.w.z. dat vocht uit de grond in de muren kan opstijgen door capillariteit (dit is het principe van suiker dat men nauwelijks in de koffie dipte: de koffie stijgt in de suiker). Ook kan vocht door de vloer omhoog komen als er geen vochtbarrière is en de plaat bijvoorbeeld barsten.

Hoe herken je opstijgend vocht?

De bronnen van vocht in een muur kunnen talrijk zijn: infiltratie van regenwater, lekkende leidingen, condensatie van waterdamp die door de bewoners wordt uitgestoten, enz.

Om opstijgend vocht (of capillaire stijging) te herkennen, is het noodzakelijk om te weten dat dit vocht aanwezig is aan de onderkant van de muur (tot ongeveer 1 m tot 1,5 m van de grond), op een gebouw dat geen capillaire breuk in de muur heeft (oude of defecte muur).

Waarom stijgt het water door de grond?

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van stijgend water uit de grond. Het kan te wijten zijn aan :

  • Een defect (scheur of ineffectieve verbinding) in een ondergrondse waterleiding,
  • Een defecte ondergrondse pijp,
  • De dooiperiode,
  • Condensatie veroorzaakt door het verschil in temperatuur en vochtigheid tussen de lucht en de grond,
  • Slechte bodemisolatie.

Wanneer is opstijgend vocht een probleem?

Zolang het optrekkend vocht beperkt is en het evenwicht van de muur niet verstoord wordt, is er geen probleem. Oudere materialen zijn bestand tegen een kleine hoeveelheid vocht omdat ze waterdampdoorlatend zijn, mits ze niet met een dampdichte coating zijn bedekt. Sommige mensen zeggen dat muren "ademen", maar we hebben het hier over water of waterdamp, niet over lucht!

Aan de andere kant kan te veel water schadelijk zijn voor het comfort en de gezondheid van de bewoners en de duurzaamheid van het gebouw!

Dit overschot kan te wijten zijn aan een slechte drainage van de grond: concentratie van water aan de voet van de muur als gevolg van het waterdicht maken van de grond (gemetseld terras of trottoirs) of overmatig afvloeiend water. De afwezigheid van een goot of een ander slecht beheer van het regenwater kan ook de oorzaak zijn.


Hoe herken je dit fenomeen?

Optrekkend vocht kan invloed hebben:

Drogen van de muren aan de voorzijde van het gebouw
  • De buitengevel
  • De binnenmuren

Sporen van vochtigheid zijn zichtbaar in het onderste deel van de muren met een begrenzing die recht of onregelmatig kan zijn, afhankelijk van het type capillaire opstijging. De hoogte van het besmette gedeelte kan variëren van enkele tientallen centimeters tot 1,50 m, afhankelijk van de aard en de poreusheid van het metselwerk (steen, baksteen, pleisterwerk, rijshout, enz.).

De verschillende soorten schade die aan het oppervlak zichtbaar zijn:

Drogen van binnenmuren
  • Sporen van vocht
  • Vorm
  • Loslaten van afwerkingen (pleisterwerk, verf, enz.).
  • Efflorescentie (zouten)

Maar let op, alleen een gekwalificeerde vakman kan met specifieke apparatuur en precieze meetapparatuur een vochtdiagnose stellen, aan de hand waarvan met zekerheid de juiste behandeling kan worden bepaald. Vraag naar uw "Gratis Vochtigheids Diagnose".

Injectie van een massaal waterafstotend middel

behandeling opstijgend vocht

Ons procédé laat ons toe een echte waterdichte barrière op te werpen tegen vochtigheid aan de basis van de muren. Deze hydrofobe barrière wordt bereikt door het inspuiten van een massa-waterafstotend middel, dat op duurzame wijze verhindert dat water in de wanden opstijgt.

Bovendien levert onze in het laboratorium ontwikkelde behandeling geen overlast op, noch voor de bewoners, noch voor het milieu.


Hoe moet je opstijgend vocht behandelen?

Eerst en vooral is het belangrijk om waterophoping aan de basis van de wanden te vermijden.

Beheer van het regenwater van het dak

Door de installatie en het onderhoud van goten en regenpijpen kan het regenwater dat door het dak wordt opgevangen, van de wanden worden afgevoerd.

Het drainage van de grond

De drainage versnelt het verzamelen van water, zodat het niet stagneert aan de voet van de muur. Het is het meest effectieve apparaat om opstijgend vocht in muren te beperken.

Deze afvoer kan buiten (aan de rand van het huis) of binnen (volledige reparatie van de vloer), of beide zijn.

Het moet zo diep mogelijk zijn, maar let op de stabiliteit van de muur: maak eerst proefputten om de diepte van de funderingen te bepalen.

De helling van de afvoer moet ongeveer 1 cm per meter bedragen.

Let op: wees voorzichtig, soms kan de drainage te radicaal zijn, waardoor de muur en/of de grond abrupt uitdroogt, met scheuren of krimp als gevolg. Dit is met name het geval bij kleigrond, die de neiging heeft te krimpen als het weer te droog is.

Vermijd vegetatie in de buurt van de gevels

Vegetatie die te dicht bij een muur zit of die aan de gevel kleeft, beperkt de verdamping van opstijgend vocht, met name door de vermindering van het zonlicht op de gevel.

Verbied waterdampdichte coatings

Als de wand is voorzien van een dampdichte buitenlaag die voorkomt dat de capillaire stijging verdampt, moet deze worden verwijderd.

Andere actieve systemen

Sommigen stellen meer "actieve" methoden voor om de vochtigheid in muren te reguleren, zoals chemische capillaire barrières of het omkeren van de elektrische polariteit van de muur door middel van omgekeerde elektro-osmose of elektromagneten. De betrouwbaarheid en het succes van deze systemen blijft zeer wisselend. Bovendien is het altijd beter om in te grijpen in de oorzaken, stroomopwaarts. Beschouw deze technieken daarom alleen als een laatste redmiddel en na een serieuze en onpartijdige studie.