Condensatievocht

De ideale vochtigheidsgraad in huis moet tussen 45% en 55% maximum liggen. Bovendien kan te condensatie schade toebrengen aan uw huis en een reëel gezondheidsrisico vormen voor uw gezin. Hebt u nevel op uw ruiten opgemerkt? Zitten er waterdruppels op de metalen oppervlakken of ramen van uw huis? Voelt u een koude sensatie wanneer uw verwarming aanstaat? Dit zijn de tekenen van een hogere dan normale hygrometrie die moet worden behandeld, met het risico dat er verschijnselen ontstaan die schadelijk zijn voor uw eigendom, uw comfort en uw gezondheid. Te vochtige lucht leidt namelijk tot de ontwikkeling van schimmels, zwammen en stofmijt, om nog maar te zwijgen van het overmatige verbruik van verwarming en de muffe geur die zich door uw huis en op uw kleren verspreidt.

 • Condensatievocht: wat is het?
 • Borden die u moeten waarschuwen
 • Condensatievocht: wat te doen?
Condensatievocht

Condensatievocht is het gemakkelijkste op te lossen vochtprobleem. Een gezin van 4 personen produceert ongeveer 11,5 liter water per dag: ademen, douchen, huishoudelijke activiteiten, enz.

Condensatievocht is, samen met salpeter, schimmel en merule, een van de belangrijkste gevolgen van vocht in huizen.

Condensatievocht: wat is het?

Condensatievocht is de aanwezigheid van water/vocht op muren en ramen: als je er met je vinger overheen loopt, wordt het nat.

Condensatievocht is het gevolg van het contact tussen een met waterdamp geladen binnenlucht en een koude wand: de lucht, die verzadigd is met waterdamp, verandert op deze wand in water.

Condensatievocht komt vooral voor in de herfst en de winter.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, komen Condensatievochtproblemen steeds vaker voor omdat woningen meer geïsoleerd, verwarmd en minder geventileerd zijn.

Condensatievocht heeft vooral invloed op de keuken en de badkamer, twee kamers die sterk belast zijn met waterdamp.

Waar komt het vocht in de lucht vandaan?

De vochtigheid in uw huis is voornamelijk afkomstig van uw dagelijkse activiteiten. Ademen, baden, koken of kleding wassen produceren waterdamp die zich in de woonruimten verspreidt. Als uw isolatie onvoldoende of te sterk is, of als de lucht niet voldoende wordt ververst, wordt deze vochtigheid geconcentreerd en stijgt de vochtigheidsgraad.

Signalen die u moeten waarschuwen

Sommige tekenen zijn kenmerkend voor Condensatievocht:

 • vocht of zelfs waterafvoer op de muren...
 • het beslaan van de ramen als je wakker wordt...
 • schimmel op muren en tegels (voegen)
 • zwarte vlekken (schimmels) op de muren die het kader van koudebruggen laten zien (plaatsen waar de warmte-isolatie niet voldoende is): liggers

Condensatievocht: wat te doen?

Verbeteren van de ventilatie van kamers en kasten :

 • Een eenvoudige dagelijkse ventilatie door het openen van de ramen is niet voldoende.
 • Installeer een VMC (gecontroleerde mechanische ventilatie) of een VMR.
 • Controleer of de ventilatie niet wordt belemmerd.

Installeer een vochtabsorber of ontvochtiger.

Verbeteren van de warmte-isolatie van koude delen van het huis:

 • gips of isolatieplaten op de wanden
 • dubbele beglazing en raamluiken

Gezondheidsrisico's

condensatie en gezondheid

Vochtigheid op zich is niet gevaarlijk voor de mens. Anderzijds kunnen de gevolgen ervan een reëel gezondheidsrisico vormen voor uw gezin, met name voor kinderen of ouderen. Schimmels en stofmijten zijn de bron van giftige deeltjes die vrijkomen in de lucht die u in uw huis inademt. Deze allergenen kunnen irritatie, allergieën, infecties of ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Mensen die lijden aan reuma of artritis ondervinden meer last van de vochtigheid in de lucht. Om nog maar te zwijgen van de hoofdpijn en het permanente gevoel van vermoeidheid die rechtstreeks verband kunnen houden met de kwaliteit van de lucht in huis.

Schade aan het gebouw

De vochtigheidsgraad in huis heeft directe gevolgen voor de conditie van het gebouw. Door een te hoge luchtvochtigheid schilferen verf en behangpapier af, brokkelen voegen af en komt vuil te voorschijn, waardoor uw woning in waarde daalt. Maar het is niet alleen metselwerk dat lijdt. Hout wordt ook aangetast door vocht. Houten vloeren, lambriseringen en balken rotten in de aanwezigheid van vocht en kunnen zelfs worden aangetast door insecten of schimmels die zich voeden met vochtig hout en alles op hun weg vernietigen.

Laat uw huis niet over aan de genade van vocht. Neem contact met ons op om een afspraak te maken met een van onze technische adviseurs. Hij stelt een nauwkeurige diagnose van uw woning en stelt op maat gemaakte luchtbehandelingsoplossingen voor met een gegarandeerde doeltreffendheid.