Spuitkurk gevel: voordelen, nadelen en prijs per m2

Spuitkurk is een decoratieve gevelbekleding gemaakt van kurkgranulaat en acrylhars. Het biedt isolatie en beschermt tegen vocht en kou. De prijs varieert tussen 60 en 80 euro per vierkante meter. Het heeft milieuvriendelijke eigenschappen en is geschikt voor renovatie en nieuwe gevels. Spuitkurk heeft een hoge warmteopslagcapaciteit en is beschikbaar in diverse kleuren en korrelgroottes.

In de wereld van bouw en renovatie is er altijd een zoektocht naar materialen die zowel duurzaam als esthetisch aantrekkelijk zijn. Een van de nieuwste innovaties op dit gebied is spuitkurk, een uniek product dat wordt gebruikt voor gevelbekleding. Maar wat is spuitkurk precies en waarom wordt het steeds populairder? Laten we eens duiken in de wereld van spuitkurk en ontdekken waarom het de toekomst van gevelbekleding zou kunnen zijn.

Wat is spuitkurk?

Spuitkurk is een innovatieve toepassing van kurk, waarbij gemalen kurkschors gemengd wordt met bindmiddelen en water. Het mengsel wordt vervolgens onder hoge druk op de gevel gespoten, waar het naadloos uithardt tot een unieke, natuurlijke gevelbekleding.

spuitkurk

De Oorsprong van Spuitkurk

Spuitkurk is een relatief nieuw product in de bouwsector, maar kurk zelf heeft een lange geschiedenis van gebruik in verschillende industrieën, van wijnproductie tot ruimtevaart. De ontdekking van de potentie van kurk als gevelbekleding is een spelveranderende innovatie die de manier waarop we naar bouwmaterialen kijken, heeft veranderd.

Voordelen spuitkurk:

 • Duurzaam en circulair: Kurk is een hernieuwbare bron. De kurkboom wordt niet gekapt, maar de schors wordt periodiek geoogst zonder de boom te beschadigen.
 • Esthetisch veelzijdig: Spuitkurk is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en texturen, waardoor het perfect past bij elke bouwstijl.
 • Thermische en akoestische isolatie: Kurk is van nature een uitstekende isolator. Spuitkurk gevels zorgen dan ook voor een optimale thermische isolatie, wat resulteert in een lager energieverbruik. Bovendien heeft kurk uitstekende akoestische isolerende eigenschappen, waardoor het geluidsoverlast van buitenaf aanzienlijk wordt verminderd.
 • Waterbestendig en onderhoudsarm: Spuitkurk is waterbestendig en rotbestendig. Dit maakt het materiaal uitermate geschikt voor gevels in alle klimatologische omstandigheden. Bovendien is spuitkurk zeer onderhoudsarm en eenvoudig te reinigen.
 • Geïntegreerde technologie: De unieke structuur van spuitkurk leent zich perfect voor het integreren van sensoren en technologie. Dit maakt het mogelijk om semantische content te creëren, die informatie koppelt aan de gevel.

Nadelen spuitkurk:

 • Prijs: Spuitkurk is duurder dan traditionele gevelbekledingsmaterialen zoals crepi of baksteen.
 • Moeilijkheden bij renovatie: Spuitkurk kan niet op alle gevels worden toegepast. Het is belangrijk om te controleren of de ondergrond geschikt is.
 • Beperkte kleurenkeuze: In vergelijking met crepi is de kleurenkeuze bij spuitkurk beperkter.

Het Proces van het Aanbrengen van Spuitkurk

Het aanbrengen van spuitkurk is een proces dat door professionals moet worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat het correct en effectief wordt gedaan. Hier is een stapsgewijze uitleg van hoe het wordt gedaan.

Voorbereiding van de Gevel

Voordat de spuitkurk kan worden aangebracht, moet de gevel grondig worden gereinigd en voorbereid. Dit kan het verwijderen van oude verf of gevelbekleding en het repareren van eventuele beschadigingen omvatten.

Aanbrengen van de Spuitkurk

De spuitkurk wordt gemengd en vervolgens met behulp van een spuitmachine op de gevel aangebracht. Het wordt in meerdere lagen aangebracht om een uniforme en duurzame bekleding te creëren.

Drogen en Afwerken

Na het aanbrengen moet de spuitkurk drogen. Dit kan enkele dagen duren, afhankelijk van de weersomstandigheden. Na het drogen kan de gevel worden afgewerkt met een beschermende coating om de duurzaamheid te verhogen.

Spuitkurk vs Crepi

Bij het kiezen van gevelbekleding kan het nuttig zijn om spuitkurk te vergelijken met andere populaire opties, zoals crepi. Hoewel beide materialen waterafstotend zijn en in talloze verschillende kleuren kunnen worden aangebracht, zijn er enkele belangrijke verschillen.

Isolerende Werking

Het belangrijkste verschil tussen spuitkurk en crepi is de isolerende werking. Hoewel crepi goed kan worden gecombineerd met buitengevelisolatie, heeft spuitkurk vanwege de aanwezigheid van kurkkorrels al een aanzienlijke isolerende werking. Dit maakt het een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een gevelbekleding die zowel esthetisch als functioneel is.

Aanbrengen en Onderhoud

Het aanbrengen van crepi is arbeidsintensiever dan het aanbrengen van spuitkurk, omdat crepi niet op de muur wordt gespoten. Bovendien is het reinigen van crepi iets dat je waarschijnlijk aan een professional moet overlaten, terwijl spuitkurk gemakkelijk zelf kan worden gereinigd.

Esthetiek

Op esthetisch vlak biedt spuitkurk meer variatie. Terwijl crepi meestal een glad en egaal oppervlak biedt, kan spuitkurk worden aangebracht in een structuurvorm, met de keuze uit een grove of fijne korrelstructuur. Bovendien kun je kiezen voor een gladde afwerking of het behoud van de structuur van het metselwerk.

Prijs per m2 spuitkurk:

De prijs van spuitkurk varieert tussen €80 en €150 per m², inclusief plaatsing. De exacte prijs hangt af van verschillende factoren:

 • Dikte van de laag: De prijs is afhankelijk van de dikte van de gespoten kurklaag. Hoe dikker de laag, hoe hoger de prijs.
 • Kleur: De prijs kan variëren depending van de kleur die u kiest. Donkere kleuren zijn doorgaans duurder dan lichte kleuren.
 • Complexiteit van de gevel: De prijs kan hoger zijn voor gevels met veel hoeken en details.
 • Plaatsing: De prijs van plaatsing kan variëren depending van de regio en de aannemer.

Oriëntatieprijzen:

 • Enkelvoudige laag (2-3 mm): €80 - €100 per m²
 • Dubbele laag (4-6 mm): €100 - €120 per m²
 • Drievoudige laag (6-9 mm): €120 - €150 per m²

Besparingen:

 • Premies: Er zijn verschillende premies beschikbaar voor het gebruik van spuitkurk als gevelbekleding. Deze premies kunnen de totale kostprijs aanzienlijk verminderen.
 • Energiebesparing: Spuitkurk heeft uitstekende isolerende eigenschappen. Dit kan leiden tot een lagere energiefactuur.

Wat zijn de decoratieve opties

Spuitkurk gevelbekleding biedt een ruime keuze in kleur en textuur, wat veel decoratieve opties biedt.

Kleur van Spuitkurk

Spuitkurk is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, van natuurlijke tinten tot moderne kleuren. De meest populaire kleuren zijn:

 • Beige
 • Grijs
 • Antraciet
 • Bruin
 • Zwart

Textuur van Spuitkurk

Spuitkurk kan worden aangebracht in verschillende korrelgroottes en laagdiktes. De korrelgrootte en laagdikte bepalen hoe je woning er na het bekleden uitziet. Meestal volstaan twee lagen van elk 3 tot 4 millimeter dik.

Wat met onderhoud ervan?

Spuitkurk is zeer onderhoudsarm. Het is eenvoudig te reinigen met water en een zachte borstel.

Werkt spuit kurk ook als gevelisolatie?

Ja, spuitkurk werkt als gevelisolatie. Kurk is van nature een uitstekende isolator. Spuitkurk gevels zorgen dan ook voor een optimale thermische isolatie, wat resulteert in een lager energieverbruik.

Kan spuit kurk ook gebruikt worden als gevelrenovatie?

Ja, spuitkurk kan in sommige gevallen worden gebruikt als gevelrenovatie. Het is echter belangrijk om te controleren of de ondergrond geschikt is.

Zijn er premies beschikbaar voor spuitkurk?

In België zijn er verschillende premies beschikbaar voor het gebruik van spuitkurk als gevelbekleding. De premies variëren per gewest en per gemeente.

Vlaanderen:

Mijn VerbouwPremie:

Deze premie is beschikbaar voor renovaties die de energieprestatie van uw woning verbeteren. Spuitkurk kan in aanmerking komen voor de premie als het wordt geplaatst als gevelisolatie. De premie bedraagt €15 per m² voor spouwisolatie en €20 per m² voor buitengevelisolatie.

Premie voor dak- en gevelisolatie:

Deze premie is beschikbaar voor de plaatsing van dak- en gevelisolatie. Spuitkurk kan in aanmerking komen voor de premie als het wordt geplaatst als buitengevelisolatie. De premie bedraagt €6 per m².

Wallonië:

Prime à l'isolation des toitures et des murs: Deze premie is beschikbaar voor de plaatsing van dak- en gevelisolatie. Spuitkurk kan in aanmerking komen voor de premie als het wordt geplaatst als buitengevelisolatie. De premie bedraagt €10 per m².

Brussel:

Prime à l'isolation des toitures et des murs: Deze premie is beschikbaar voor de plaatsing van dak- en gevelisolatie. Spuitkurk kan in aanmerking komen voor de premie als het wordt geplaatst als buitengevelisolatie. De premie bedraagt €15 per m².

Lokale premies:

Veel steden en gemeenten bieden extra premies voor het gebruik van duurzame gevelbekledingsmaterialen. Informeer bij uw lokale overheid voor meer informatie.

Conclusie

Spuitkurk is een duurzame, esthetische en intelligente gevelbekleding met een breed scala aan voordelen. Het is een uitstekende keuze voor moderne gebouwen die energiezuinig en comfortabel willen zijn.

Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Copyright © 2016-2017 Gevelreinigingen. Alle Rechten Voorbehouden