Waterafstotende coating

Waterafstotende coating

De essentiële functie van een waterafstotende coating of hydrofuge is het beschermen van een absorberende en doorlatende drager tegen vocht. Het kan ook zorgen voor een esthetische afwerking van het oppervlak.

De waterafstotende coating moet spatwaterdicht zijn, maar niet noodzakelijkerwijs ondoordringbaar onder druk. Er zijn specifieke coatings voor dit gebruik. We presenteren ze aan u

Waterafstotende coatings voor buiten

Zodra je het onderwerp van de buitenbepleistering aansnijdt, denk je aan gevelbepleistering. Andere buitenwaterafstotende coatings, minder vaak of minder zichtbaar, maar meer gespecialiseerd, zijn net zo onmisbaar: funderingscoatings, keldercoatings, behuizingscoatings, zwembadcoatings, enz.

Gevelcoating

De functie van de waterafstotende gevelbeplating is het vermijden of beperken van oppervlakkige of diepe schade:

  • scheuren veroorzaakt door de zwelling van het steunmateriaal;
  • vorstschade;
  • oxidatie van de metalen wapeningen van beton;
  • verschijning van schimmel, mos, korstmossen of algen;
  • chemische transformaties van mortels door de vorming van zure gassen.

Bovendien moet het zelf bestendig zijn:

  • thermische schok of mechanische spanning;
  • atmosferische chemische agressies (zure regen, vorst, verwarming en uitlaatgassen van voertuigen, etc.);
  • bijtende stoffen die vrijkomen bij bepaalde substraten (zouten, salpeter).

Waterafstotende coatings worden in 2 lagen aangebracht, waaronder de zogenaamde "single coat" producten, waarvoor een tweede laag wordt uitgespreid voordat de eerste wordt gedroogd (vers op vers techniek).

Gevelbekleding in renovatie

Gevels moeten voor oude muren ondoordringbaar zijn voor afvloeiing (regenwater), maar wel doorlatend blijven voor waterdamp.

Natuurlijke kalkpleisters zuigen ± 300 gram waterdamp per m² en per dag af (5 tot 6 keer meer dan een cementpleister).

Als zodanig nemen zij actief deel:

  • in de natuurlijke vochtigheidsregeling van het huis;
  • aan de natuurlijke zuivering van de omgevingslucht.

Er wordt gezegd dat de muur ademt!

Let op: sommige kalkgebaseerde gevelbekledingen krijgen chemische toevoegingen die ze waterdicht maken. Deze producten blokkeren de gasbeurzen. Ze zijn dan ook tegengesteld aan de renovatie van traditionele gebouwen. Niet alle hulpstoffen zijn echter uit te sluiten, bijvoorbeeld microporeuze harsen (siloxaan...). Lees de instructies aandachtig door!

Gevelbekleding voor nieuwe gebouwen

Nieuwe gebouwen moeten voldoen aan de thermische regelgeving (nu RT 2012). Hun muren, die per definitie luchtdicht zijn, laten geen gasuitwisseling toe tussen de buitenkant van het gebouw en de omgevingsatmosfeer.

Op traditionele materialen (steen, baksteen of sintelblokken) zijn traditionele waterafstotende coatings zeer geschikt als de muren van binnenuit geïsoleerd zijn. Ze garanderen het uitdrogen van per ongeluk opstijgend vocht in het lichaam van de muur.

Voor woningen in beton, in isolatiemateriaal dat waterdicht is in de massa, of geïsoleerd van buitenaf, kan het rendabel zijn om meer waterdichte renders te gebruiken:

  • cementmortel;
  • mortels (kalk + cement);
  • kalkmortels met additieven;
  • coatings op basis van kunststof, vinyl, silicaat of siloxaanharsen (maximale waterdichtheid).

Nauwkeurigheid : organische bekledingen of dikke plastic coatings (RPE), zijn synthetische afwerkingslagen met toegevoegde aggregaten en minerale vulstoffen. Ze zijn compatibel met de meeste panelen op basis van hout of kunststof. Ze zijn de ideale coating voor het geven van een traditionele uitstraling aan vakwerkhuizen.

Waterafstotende coatings voor ondergrondse constructies

Om ondergrondse structuren te beschermen tegen capillaire stijging van de luchtvochtigheid of infiltratie van water, wordt een speciaal voor dit doel samengestelde waterafstotende mortel op het begraven oppervlak aangebracht, tot 40 cm boven de grond.

Let op: verward waterafstotende coatings voor begraven constructies niet met bitumineuze producten die voor hetzelfde gebruik bestemd zijn, maar die geen bedekking met een gevelafwerkingslaag toelaten.

Waterafstotende coatings voor bekleding of zwembaden

De bekleding van de behuizing of het zwembad moet waterdicht blijven, ondanks de bijzondere beperkingen van dit soort constructies. Er moet rekening worden gehouden met bepaalde strategische punten om lekken en scheuren te voorkomen:

  • verbindingen tussen de muur en de invert, platform met waterdichte coating om de basis van een constructie te beschermen of als fundering te dienen (uitzettingsverschillen);
  • verbindingen tussen blokken of geprefabriceerde blokken;
  • waterdruk, volle tank (opening van hoeken, lineaire vervormingen);
  • Gronddruk, lege tank (tegendruk) ;
  • chemische compatibiliteit met de aanwezige vloeistoffen (zuren, chloriden, enz.).

Omhulselpleisters zijn over het algemeen thixotrope mengsels (= die vloeibaar worden wanneer ze in beweging zijn en terugkeren naar een bevroren toestand wanneer ze in rust zijn) bicomponent op basis van cement, chemische additieven en harsen, aangebracht in 2 dunne lagen (± 2 mm).

Opmerking: Tanks en zwembaden worden soms waterdicht gemaakt met harsen (epoxy, polyester of polyurethaan). Hoewel het doel hetzelfde is, zijn dit strikt genomen geen coatings, maar min of meer zelfklevende waterdichte films.

2 soorten waterafstotende coatings voor het interieur

Multifunctionele waterafstotende coatings

De meeste doorlaatbare buitencoatings op basis van kalk of cement, zonder additieven, kunnen binnenshuis worden gebruikt zonder risico op toxiciteit.

De waterdichte coatings van siloxaanhars (die naar verluidt niet giftig zijn) kunnen worden gebruikt op muren van woonkamers, maar ook op natte muren die begraven zijn.

Waterdichte coatings specifiek voor binnentoepassingen

Binnenmuurcoatings zijn in de eerste plaats bedoeld om moderne muren in vochtige ruimtes te beschermen. Voor het schilderen of betegelen worden ze met name gebruikt om voorgelakte of geprefabriceerde waterafstotende oppervlakken te beschermen, te voegen, af te dichten of aan te kleden.

Deze coatings, die kant en klaar worden verkocht, worden bewerkt met een mes of een spaan.

Goed om te weten: niets verbiedt het gebruik van deze coatings op beschermde buitenoppervlakken.

Voor meer informatie over dit onderwerp:

  • De gevelbekleding overlapt het basismateriaal, of het nu gaat om een stenen gevel, een betonnen gevel of een bakstenen gevel.
  • De crepi wordt als een gladde beschermlaag op een betonnen, stenen of bakstenen gevel aangebracht. Het wordt niet toegepast op een houten gevel.
  • Bij het repareren van de gevel van een oud gebouw is het van essentieel belang om een hoogwaardige bepleistering te gebruiken. Hier is ons advies over de keuze van een gevelrenovatie voor een oud gebouw.