Hydrofuge: Prijs en werkwijze

Vocht is een van de belangrijkste factoren bij de aantasting van gevels. Afhankelijk van de gebruikte bouwmaterialen kan de gevel gemakkelijk vocht uit de lucht en regenwater opnemen. Om het te beschermen, is er een professionele behandeling die een echte waterdichte bescherming vormt. Waterafstotende gevelbescherming is een vloeibaar, kleurloos product dat de buitenmuren van het huis volledig waterdicht maakt. Het is verenigbaar met de meeste bouwmaterialen: beton, baksteen, natuursteen of gereconstrueerde steen, maar ook pleisterwerk. Eenmaal diep in het materiaal geïmpregneerd, zal deze waterafstotende behandeling op basis van een 100% pareleffecttechnologie water afstoten en zo uw buitenmuren droog houden.


Als onderdeel van de gevelreiniging kun je ook kiezen voor hydrofuge. Het hydrofoberen van de muur is zeker aan te raden als aanvulling op de gewone reiniging. Wanneer je de gevel laat reinigen door een gespecialiseerd bedrijf zullen zij jou ook altijd de mogelijkheid geven om hier goed over na te denken. Bovendien kunnen ze je voorzien van goed advies over de hydrofuge. Wat is dit precies, wat zijn de voor- en nadelen en hoeveel betaal je hiervoor? Alles over het hydrofoberen van de gevel lees je op deze pagina.

Snel naar: wat is hydrofoberenvoor-en nadelenwerkwijzeprijs

Wat is hydrofoberen van een gevel?

De gevel eens in de zoveel tijd laten reinigen is zeer aan te raden, maar wat als er nu een methode is waarbij je nog langer kunt profiteren van een gevel die beschermd is tegen allerlei invloeden van buitenaf? Dit is wat je met hydrofuge kunt bereiken. Bij het hydrofoberen van de gevel wordt gebruik gemaakt van een speciaal product. Dit wordt op de gevel aangebracht en heeft tal van handige eigenschappen. Zo zorgt hydrofuge ervoor dat de muur waterafstotend wordt, dit verminderd onder andere de kans op vochtproblemen.

Hoe werkt hydrofuge?

gehydrofobeerde gevel

Welke stappen moeten er ondernomen worden wanneer er hydrofuge gaat plaatsvinden bij de gevel? Deze methode wordt vrijwel altijd in combinatie met gevelreiniging uitgevoerd, om zo te kunnen profiteren van het beste resultaat. In welke volgorde vindt het hydrofoberen plaats?

Stap 1: Inspectie van de gevel

Voordat er ook maar iets aan de gevel gedaan wordt, moet er eerst worden gekeken hoe het gesteld staat met de kwaliteit van de gevel. Is deze sterk of juist zwak? Zijn er veel kwetsbare gedeeltes in de muur en wat is de staat van de voegen en de ondergrond? Bij de controle van de gevel wordt in principe gekeken of de muur in aanmerking komt voor een hydrofuge. Wanneer dit het geval is, is het tijd voor de volgende stap.


Stap 2: Het reinigen van de gevel

Omdat de hydrofuge altijd in combinatie met gevelreiniging wordt toegepast, is er altijd sprake van een zeer goed resultaat. Doordat de gevels gereinigd worden, zal de beschermlaag van de hydrofuge nog beter tot zijn recht komen. Al het vuil wordt weggehaald van de muur, zodat de hydrofuge zich goed kan hechten aan de stenen. Bij het reinigen van de gevel kan worden gekozen voor meerdere technieken. Dit is echter afhankelijk van de staat van de gevel.

Stap 3: Het hydrofoberen van de gevel

Na het reinigen is het tijd voor het aanbrengen van de hydrofuge. Dit middel bestaat vaak uit chemische of biologische producten en wordt daarom verneveld bij het aanbrengen. Met de hydrofuge wordt een beschermlaag aangebracht op de muur.

Wat zijn de voordelen van hydrofuge?

hydrofoberen gevel

Het kan erg gunstig zijn om te kiezen voor het hydrofoberen van de gevel. In de eerste plaats zorgt deze methode ervoor dat de gevel goed beschermd is tegen invloeden van buitenaf. Vocht kan niet of nauwelijks in de gevel komen en ook vorst zal geen schade kunnen aanrichten. Van doorslaand vocht zal je dus geen last hebben. Ook tegen andere vormen van vuil is de gevel een stuk beter beschermd. Mos, algen of schimmels hebben geen schijn van kans wanneer de hydrofuge als extra beschermlaag op de muur wordt aangebracht. Je kunt dus veel langer genieten van een schone gevel.

Bescherming tegen weer, water en vuil

Door het aanbrengen van een waterdichte behandeling blijven de buitenmuren droog, ongeacht de weersomstandigheden. Deze behandeling zal een beschermende barrière vormen tegen regenwater en de gevolgen van vorst, die de slijtage van de gevel niet zal aantasten of versnellen. Ook luchtverontreinigende deeltjes en stof worden afgestoten, waardoor de gevel jarenlang zijn oorspronkelijke staat behoudt.

Beschermt tegen de ontwikkeling van mos en meeldauw

Aangezien de gevel door de waterafstotende behandeling wordt beschermd tegen infiltratie van water, is het onmiddellijke voordeel dat de groei van mos, korstmos en schimmel, die zich gewoonlijk in een vochtige omgeving ontwikkelt, wordt voorkomen. Bovendien heeft de waterafstotende behandeling zelfreinigende eigenschappen, waardoor het onderhoud veel eenvoudiger wordt en de gevel schoon blijft. Dankzij het parelende effect dat water afstoot en over het oppervlak doet "glijden", worden stof en ander vuil automatisch weggespoeld voordat ze zich aan de buitenmuren van het huis kunnen hechten.

Laat het oppervlak ademen

De waterafstotende behandeling voorkomt dat water in het materiaal dringt. Maar in tegenstelling tot een filmvormend product dat een film op het oppervlak legt, laat een waterafstotend middel van professionele kwaliteit het materiaal ademen en laat het de waterdamp die door menselijke activiteiten wordt geproduceerd, uit het huis ontsnappen. Het is van groot belang dat de waterdamp goed wordt afgevoerd, anders worden de vochtproblemen nog ernstiger. Om onze klanten een doeltreffend en duurzaam resultaat te garanderen, gebruiken onze technici uitsluitend een niet-filmvormend waterafstotend middel voor gevels.

Behoud van warmte-isolatie

Wanneer muren volledig beschermd zijn tegen vocht, heeft dit ook voordelen voor de thermische isolatie. Het permanente gevoel van kou in huis wordt weggenomen. Door aantasting van het materiaal en mogelijke scheuren als gevolg van vochtige muren te voorkomen, zorgt de waterdichte behandeling er ook voor dat het materiaal zijn thermische isolatie-eigenschappen behoudt, waardoor uw energierekeningen lager uitvallen.

Wat zijn de stappen om het product aan te brengen?

Alvorens over te gaan tot de waterafstotende behandeling van de gevel, is het noodzakelijk bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen. De buitenmuren moeten schoon, vet- en mosvrij zijn om een professionele toepassing en doeltreffende resultaten te verkrijgen. De kozijnen en ramen moeten worden beschermd om te voorkomen dat er per ongeluk vlekken op komen.

Ons technisch team zal dan twee lagen van het product achter elkaar spuiten. Het product dringt dan door in de muur en activeert zijn hydrofobe eigenschappen om de gevel van het gebouw volledig te beschermen. Met een garantie van 10 jaar is onze waterdichting de beste oplossing voor maximale gemoedsrust.

Hebt u tekenen van vocht op uw gevel en buitenmuren opgemerkt? Wacht niet langer, vraag uw gratis vochtdiagnose aan en vind de juiste oplossing om zo snel mogelijk te handelen en uw huis te beschermen.

Wat zijn de nadelen van hydrofuge?

werkwijze hydrofuge gevel

Zijn er ook minder goede punten aan het hydrofoberen van de gevel? In principe zijn er weinig nadelen, maar vooral een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Zo is het aanbrengen van hydrofuge op een gevel waar al sprake is van opstijgend of doorslaand vocht niet aan te raden. Op deze manier wordt het vocht opgesloten en dit kan voor veel meer problemen zorgen. Hydrofuge kan dus alleen worden aangebracht op een gevel die in goede staat is. Ook dien je rekening te houden met het feit dat de muur eens in de zoveel tijd een hydrofuge moet ondergaan, zodat de beschermlaag intact blijft.

De kosten van deze methode

Wat betaal je voor het aanbrengen van deze beschermlaag op de gevel? Er zijn veel bedrijven die een verschillende prijs aanhouden, waardoor het lastig is om een goede indicatie te geven. Toch kun je ongeveer uitgaan van een bedrag tussen de €8 en €12 per m2. Ook zijn de totale kosten afhankelijk van de staat van de gevel, de bereikbaarheid van de gevel en het totale oppervlak dat gehydrofobeerd moet worden.