Spouwmuurisolatie : Alles wat u moet weten

Als uw huis in het noorden ligt en gebouwd is tussen de jaren '20 en '80, dan is de kans groot dat het spouwmuren heeft. Deze ruimte is ontworpen om het gebouw te beschermen tegen vocht, omdat het regenwater zou weglopen zonder de binnenmuur te bereiken. Vandaag de dag is deze ruimte geïsoleerd om de warmte in de kamers vast te houden en zo te besparen op de energierekening.

Wat moet ik weten over spouwmuurisolatie?

Ongeveer een derde van het warmteverlies vindt plaats door muren. Het isoleren van de muurspouwen is daarom een ingenieuze manier om meer te besparen op uw verwarmingsfactuur. Een spouwmuur is een set van twee dunne muren (meestal gemaakt van baksteen) gescheiden door een lege ruimte, ook wel spouw genoemd.

Hoe weet je of een huis spouwmuren heeft?

Het is soms moeilijk voor bewoners van een woning die niet van plan zijn om te weten of het al dan niet spouwmuren heeft. De eerste aanwijzing waar ze op kunnen vertrouwen is de leeftijd. Ze zullen ook in staat zijn om bepaalde details van de constructie van de muren te analyseren. Bij spouwmuren zijn de bakstenen op een uniforme manier gelegd, terwijl de bakstenen in massieve muren afwisselend worden gelegd. Als de muren behangen zijn en het metselwerk niet zichtbaar is, dan wordt de dikte van de buitenmuren onderzocht. In dit geval is het voldoende om de diepte van een deur of raam te bestuderen. De kans is groot dat de wanden hol zijn als ze dikker zijn dan 260 mm. Vergeet ten slotte niet te controleren of de muren echt van baksteen zijn, want ook steenconstructies kunnen massief zijn.

Voorwaarden voor het isoleren van spouwmuren

Spouwmuurisolatie is alleen mogelijk als :

 • de spouwmuren zijn gemaakt van baksteen;
 • de holtes zijn minstens 5 centimeter breed;
 • het metselwerk is in goede staat;
 • de buitenmuren zijn toegankelijk. Als sommige muren verbonden zijn met een naburig huis, zal het nodig zijn om een spouwmuur te plaatsen;
 • de hoogte van het huis is minder dan 12 meter;
 • de binnenmuren zijn droog.

Welke isolatie moet worden gebruikt?

De meest gebruikte thermische isolaties zijn: minerale vezelwol, geëxpandeerde polystyreenkorrels (EPS-korrels) en polyurethaanschuim.

 • Minerale vezelwol wordt vaak gebruikt om spouwmuren te isoleren. Het wordt gereduceerd tot kleine plukjes voordat het in de muren wordt geblazen. Het moet echter absoluut droog zijn om zijn isolerend vermogen te behouden. Tot slot moet worden voorkomen dat er tijdens de installatie luchtzakken aan de bovenzijde van de wanden ontstaan.
 • EPS (geëxpandeerd polystyreen) korrels zijn ook populair omdat ze de warmte zeer efficiënt vasthouden en een perfecte isolatie bieden voor spouwmuren. Deze korrels kunnen echter wel ontsnappen als de muren gaten hebben of als de bewoners van plan zijn om op een dag hun muren te boren. Tot slot is het goed om te weten dat EPS zeer goed bestand is tegen vocht.
 • Polyurethaanschuim biedt de beste thermische isolatie voor spouwmuren, maar de installatie ervan is delicaat en vereist speciale aandacht. We kiezen voor kwaliteitsmaterialen omdat dit schuim op de lange termijn kan afbreken.
spouwmuurisolatie

Voor- en nadelen van spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie heeft verschillende voordelen:

 • het voorkomt warmteverlies door de muren;
 • het laat een ruime keuze aan isolatiematerialen toe;
 • het maakt aanzienlijke energiebesparingen mogelijk (tot 25% op de energierekening voor verwarming).

Het heeft ook de belangrijkste nadelen:

 • Na het aanbrengen van de isolatie kan er vocht in de woning ontstaan, omdat het vocht in de woning niet meer naar buiten verdampt. Om dit probleem te verhelpen wordt ondoordringbare gel in de wanden geïnjecteerd. Er wordt ook een ondoordringbare isolatie gebruikt, zoals geëxpandeerd polystyreen.

Prijs van spouwmuurisolatie

Zowel de prijs van de isolatie als de arbeidskosten zijn bepalend voor de realisatie van dit project.

Hier is een tabel met de gemiddelde kosten van de isolatie per vierkante meter, afhankelijk van de gekozen isolatie.

Isolatie Prijs
Minerale vezelwol 15 à 20 €/m²
EPS-korrels 20 à 25 €/m²
Polyurethaanschuim 25 à 30 €/m²

Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Provincie Antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Copyright © 2020 Gevelreinigingen. Alle Rechten Voorbehouden