Spouwmuur isoleren en gevel renoveren

Om je woning minder energie te laten gebruiken kun je gaan isoleren. De gevels zijn op drie manieren beter bestand te maken tegen warmtelekken door temperatuurverschillen. Ten eerste kun je de gevel aan de buitenkant bedekken met een isolerende laag. Een andere methode is de muur binnen in de woning te isoleren. Maar verreweg de meest gekozen gevelisolatie is de spouwmuur isoleren. Dat komt doordat een spouwmuur isoleren weinig impact heeft op de woning, goed betaalbaar is en snel kan worden uitgevoerd. Een spouwmuur isoleren kun je als losse maatregel laten uitvoeren, maar ook in combinatie met een opknapbeurt van de buitengevel.

Snel naar: werkwijze spouwmuurisolatieprijzen per m2gevel renoveren na isoleren spouw

spouwmuur isoleren en gevel renoveren

De aanpak van een spouwmuur isoleren

Een spouwmuur isoleren wil zeggen dat er isolatiemiddel in de luchtruimte tussen de binnen- en de buitengevel wordt gemaakt. Het isolatiemiddel verhindert dat de lucht in deze zogeheten spouw gaat circuleren. Daardoor kan warmte minder snel uit de woning wegstromen. Want bewegende lucht isoleert minder goed dan stilstaande lucht. Het aanbrengen van spouwmuurisolatie vraagt heel wat vakkennis. Het moet zorgvuldig worden gedaan, want de hele spouw moet worden opgevuld. Een spouwmuur isoleren wordt volgens in een aantal stappen aangepakt. Eerst wordt uitgezocht óf een woning wel spouwmuren heeft. Daarna wordt bekeken of die wel geïsoleerd kunnen worden en tenslotte wordt de spouwmuurisolatie aangebracht.

Zijn er wel spouwmuren?

Je moet eerst uitzoeken of jouw woning wel spouwmuren heeft. Het bouwjaar geeft een eerste indicatie van de aanwezigheid van een spouwmuur. Woningen die voor 1920 zijn gebouwd hebben vrijwel nooit een spouw. Tussen 1920 en 1980 werd er meestal wel een spouwmuur gebouwd, maar die werd vrijwel nooit geïsoleerd. De dikte van de muren is een andere vingerwijzing voor een spouwmuur. Bij ramen of deurposten is die dikte gemakkelijk te achterhalen. Als muren dikker zijn dan 25 centimeter is er meestal wel een spouwmuur. Als je de bouwtekeningen van je woningen hebt kun je daarop bekijken of de woning is voorzien van spouwmuren.

Kun je jouw spouwmuur isoleren?

Als je weet dat er een spouw in je woning is aangebracht wil dat nog niet zeggen dat die kan worden geïsoleerd. Een voorwaarde voor spouwmuur isoleren is dat de gevel niet beschadigd mag zijn. De spouw mag niet te smal zijn, want dan kan er niet voldoende isolatiemateriaal in aan worden gebracht. Sommige soorten gevelbedekking veroorzaken op den duur vochtproblemen als er spouwmuurisolatie wordt gebruikt. Daarom vallen gevels die geschilderd zijn met een dampdichte verflaag en gevels met geglazuurde stenen af. Om zeker te weten of er nog andere bezwaren zijn tegen spouwmuurisolatie bij jouw woning wordt er vaak een endoscopisch onderzoek gedaan.

Endoscopisch onderzoek als voorbereiding op spouwmuur isoleren

Net als in de geneeskunde betekent endoscopisch onderzoek dat er een kleine camera wordt ingebracht om te bekijken of en waar er problemen zijn. Een kleine camera wordt door een gespecialiseerd bedrijf in de spouwmuur ingebracht door een gaatje in de gevel. Met de camera kun je zien of er binnen in de spouwmuur obstakels zitten of dat er andere bezwaren zijn tegen het aanbrengen van spouwmuurisolatie. Dat kan vocht zijn of oude spouwmuurisolatie die een vorige eigenaar van de woning heeft laten aanbrengen. Met endoscopisch onderzoek kan ook worden bepaald wat voor jouw woning het beste isolatiemateriaal is.

De spouwmuur isoleren

Als na al dat voorwerk alle seinen op groen staan kun je eindelijk de spouwmuur isoleren. Dat gebeurt door een gespecialiseerd bedrijf en de klus kost een halve tot een hele dag. Eerst worden verdeeld over de gevel een aantal kleine gaten in de muur geboord. Door die gaten wordt het isolatiemateriaal machinaal in de spouw gespoten. Daarna worden de gaten weer dichtgemaakt. Dat gebeurt in dezelfde kleur als je gevel, zodat de gaten naderhand bijna niet meer te zien zijn. Maar als je toch bezig bent met je gevel is dit een mooie gelegenheid om deze meteen wat uitgebreider te renoveren.

Met welk materiaal kun je de spouwmuur isoleren?

Er zijn drie soorten isolatiemateriaal voor het spouwmuur isoleren. Welke je in jouw woning moet gebruiken is afhankelijk van enkele factoren. Als je een smalle spouw in je woning hebt is de beste optie om te werken met Purschuim. Dat heeft een goede isolatiewaarde, ook als er een minder dikke laag wordt gebruikt. Glaswolvlokken en EPS parels zijn als isolatiemiddel ongeveer gelijkwaardig. Beide materialen vullen de spouw goed op en houden de muur goed ademend, zodat er geen vochtproblemen ontstaan. Glaswol zorgt voor extra geluidsdemping. EPS is recyclebaar.

Wat kost een spouwmuur isoleren

spouwmuurisolatie prijs per m2

Van de manieren om de gevel te isoleren is een spouwmuur isoleren qua kosten een aantrekkelijke optie. Wat het precies kost is afhankelijk van het oppervlak van de gevels en van het gebruikte isolatiemateriaal. Ook kan een moeilijk bereikbare gevel enigszins kostenverhogend werken. Glaswolvlokken zijn het goedkoopste isolatiemateriaal. Het kost 15-20 euro per vierkante meter. EPS-parels zijn iets duurder. Die kosten 20-25 euro per vierkante meter. Het duurst is Purschuim, maar dat heeft van de drie materialen de beste isolatiewaarde. Purschuim kost 25-30 euro per vierkante meter.

Spouwmuur isoleren en gevelrenovatie

Als al bezig bent met spouwmuur isoleren is dat een mooie gelegenheid om meteen het aanzicht van de woning te verbeteren door een opfrisbeurt van de gevel. De meest simpele manier om de gevel op te knappen doe je met de hogedrukspuit. Als je de gevel daarna laat schilderen ziet de woning er weer als nieuw uit. Bij een licht beschadigde gevel kun je de voegen laten herstellen. Zware beschadigingen zijn uitstekend weg te werken met nieuwe gevelkleding, die over de oude muur heen wordt gezet. Met nieuwe gevelbekleding kun je je woning een compleet andere uitstraling geven. Meer info en prijzen voor het herstellen van voegen ontdek je in dit artikel.

Kleine gevelrenovatie met verf

Door de gevel na het spouwmuur isoleren te laten schilderen zorg je voor een frisse nieuwe aanblik van de woning en voer je tegelijk een kleine gevelrenovatie uit. Het kan nodig zijn om de gevel eerst te laten repareren en reinigen. Voor het schilderen van de gevel is het belangrijk om de juiste verfsoort te kiezen. Welke dat is hangt uiteraard af van de structuur van de muren, maar kies in elk geval een dampopen verf. Die beschermt de gevels tegen vuil en is vocht doorlatend. Dat vermindert de kans op vochtproblemen. Meer info over het schilderen van de buitenmuur vind je in dit artikel.

Spouwmuur isoleren en voegwerk renoveren

De spouwmuur isoleren is uitstekend te combineren met renovatie van het voegwerk. Er worden immers gaten in de muur geboord om de isolatie te kunnen aanbrengen en die moeten naderhand weer worden dichtgemaakt. Door aan het opvullen van die gaten een stuk voegrenovatie toe te voegen sla je twee vliegen in één klap. De kans is groot dat je daar wat betreft de prijs enig voordeel mee behaalt, maar belangrijker is dat je schade kunt voorkopen. In gaten waar het cement uit de voegen is weggesprongen kan zich water ophopen, dat deels in de muur trekt. Bij vorst kan dat vocht bevriezen en gaat de muur barsten.

Spouwmuur isoleren en nieuwe gevelbekleding

Na het spouwmuur isoleren geef je je woning een compleet nieuwe look met gevelbekleding. Dat is in nagenoeg elk materiaal verkrijgbaar: hout, metaal, natuursteen, baksteen of een moderne kunststof met structuur. Nieuwe gevelbekleding is er al vanaf 40 euro per vierkante meter, maar de prijzen kunnen door de gekozen afwerking heel erg oplopen. Als je nieuwe gevelbekleding neemt is het te overwegen om spouwmuur isoleren achterwege te laten en de gevel aan de buitenkant met isolatieplaten achter de nieuwe gevelbekleding te isoleren. Houd er rekening mee dat isolatieplaten wel duurder zijn dan de spouwmuur isoleren. Een overzicht van vaak toegepaste bekledingen voor buitenmuren ontdek je in het artikel “Gevelbekleding: materialen en hun prijzen“.

Gevelrenovatie zonder gevelisolatie is een gemiste kans

Welke soort gevelrenovatie je ook gaat toepassen; als je dat doet zonder meteen te isoleren is dat een gemiste kans. Want als je toch bezig bent kost het maar weinig extra om isolatie aan te brengen. Dat geldt zowel voor het spouwmuur isoleren als voor gevelisolatie aan de buitenzijde met isolatieplaten. Het maakt niet uit op welke wijze je de gevel renoveert. Bij elke methode is wel een passende isolatiemethode te vinden. Schilderen, voegherstel en gevelbepleistering gaat uitstekend samen met spouwmuur isoleren. Nieuwe gevelbekleding met steenstrips, gevelplaten, spuitkurk en de meeste soorten gevelbepleistering kan prima geïntegreerd worden met isolatieplaten.

Bij renoveren en buitenmuur isoleren hoort ventileren

De kans is aanwezig dat je zo druk bent met het renoveren en spouwmuur isoleren van je woning dat het binnenklimaat uit het oog wordt verloren. Realiseer je dat als onderdeel van isolatie woningen ook steeds beter tochtdicht worden gemaakt met buitenmuur isoleren. Het is best lekker als het niet meer tocht, maar tochtdicht betekent ook dat er minder verse buitenlucht naar binnen komt. Daardoor kan de binnenlucht vervuilen en te vochtig worden. Dan krijg je een nare muffe omgeving waarin je gemakkelijk hoofdpijn krijgt of ziek wordt. Ook kunnen schimmels ontstaan. Zorg daarom tegelijk met goede isolatie voor voldoende ventilatieopeningen of een mechanisch ventilatiesysteem.