Premies bij gevelisolatie

Ga je de gevel van je woning isoleren of vinden er binnenkort een andere werkzaamheden plaats aan de gevel van je woning? Wanneer je kiest voor gevelisolatie, het bekleden en reinigen van de gevel of spouwmuurisolatie kun je mogelijk in aanmerking komen voor verschillende premies. Dit betekent dat je mogelijk te maken krijgt met een financiële meevaller. Het isoleren van de gevel is een energiebesparende maatregel en dit maakt deze premies mogelijk. Op welke premies heb jij eventueel recht en wat zal dit betekenen voor de kosten van je werkzaamheden?

premies gevel bekleden

Voor welke werkzaamheden?

Zoals eerder aangegeven kun je een premie krijgen op het moment dat er energiebesparende werkzaamheden plaatsvinden aan de gevel van je woning. Hier vallen gevel- en spouwmuurisolatie onder, maar ook het reinigen en bekleden van de gevel. Je moet zelf het initiatief nemen en de premie aanvragen. Daarnaast moeten de werkzaamheden aan verschillende voorwaarden voldoen, voordat je in aanmerking komt voor een premie.

Het aanvragen van een premie

Wat heb je nodig op het moment dat je een premie wilt aanvragen? Je krijgt te maken met veel papierwerk, omdat er een groot aantal juiste papieren ingediend moet worden bij het aanvraagformulier. Je kunt hierbij onder andere denken aan een kopie van de facturen, het soort isolatie of bekleding dat er plaats gaat vinden en het aantal vierkante meters dat geïsoleerd gaat worden. Daarnaast wordt er nog gevraagd om de warmteweerstand, de lambda waarde van het materiaal dat gebruikt wordt en de RD-waarde. Verder is er ook een schriftelijk bewijs nodig dat is ondertekend door de aannemer.

Premie 1: De netbeheerder

In de eerste plaats kun je terecht bij een netbeheerder die je kan voorzien van een premie voor de isolatie van een gevel. Dit gebeurt in de meeste gevallen alleen op het moment wanneer deze isolatie door een geautoriseerde aannemer is uitgevoerd. Ook moeten de werkzaamheden binnen 12 maanden zijn uitgevoerd nadat de premie wordt uitgekeerd. Het bedrag wordt gebaseerd op de m2, en niet op de hoeveelheid materiaal dat is aangeschaft voor de isolatie. Hoe hoog zijn deze premies?

premies gevelwerken
 • Gevelisolatie €15 per m2 geïsoleerde muuroppervlakte (zowel binnenzijde als buitenzijde)
 • Spouwmuurisolatie €5 per m2 geïsoleerde muuroppervlakte

Aandachtspunten bij isolatie aan de binnenzijde

Je kunt zowel een isolatie aan de gevel uit laten voeren aan de binnenzijde van de muur als aan de buitenzijde. In het geval van een gevelisolatie aan de binnenzijde is het belangrijk om te letten op een aantal punten voordat je de premie gaat aanvragen. Zo kan deze premie alleen aangevraagd worden wanneer je een factuur hebt met een einddatum van 1 januari 2017. Daarnaast moet een architect het werk begeleiden en de uitvoering van de werkzaamheden controleren, of moet de aannemer een certificaat van bekwaamheid hebben. Verder moet het isolatiemateriaal een minimale Rd-waarde van 3 m2K/W hebben.
Lees hier meer over gevelisolatie langs binnen

Aandachtspunten bij isolatie aan de buitenzijde

Bij een isolatie aan de buitenzijde van de muur zijn er ook een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo moeten de formulieren voor het aanvragen van de premie uiterlijk 12 maanden na de einddatum van de factuur bij de netbeheerder liggen. De factuur mag dus maximaal 1 jaar oud zijn. Ook moet het isolatiemateriaal een minimale Rd-waarde van 2 m2K/W hebben.

Algemene aandachtspunten van de netbeheerder

Voordat je een premie gaat aanvragen bij de netbeheerder, moet je nog aan een aantal voorwaarden voldoen. Aan de hand van deze voorwaarden kunt u bepalen of je in aanmerking komt voor een premie.

 • Wanneer de volledige woning herbouwd wordt heb je geen recht op een premie;
 • De buitenmuur of spouwmuur moet al bestaan om opnieuw geïsoleerd te worden. Bij nieuwe muren is er dus geen sprake van een premie;
 • Het materiaal moet goedgekeurd zijn door de netbeheerder en voldoen aan diens eisen;
 • De werkzaamheden moeten door een erkende aannemer worden uitgevoerd;
 • Wanneer een woning na 1 januari 2006 is aangesloten op het elektriciteitsnet heb je geen recht op een premie.
premies gevel reinigen

Premie 2: BTW tarief verlaagd

Op het moment dat jouw woning ouder dan twee jaar is, heb je ook recht op een lager btw tarief. Sinds 2019 is het btw tarief voor de isolatie van onder andere daken, muren en vloeren 9%. Is de woning ouder dan 10 jaar? Dan kom je in aanmerking voor een verlaagd tarief van 6%. Hier heb je alleen recht op wanneer het gaat om een privéwoning. Maar ook wanneer een woning gedeeltelijk voor beroepsdoeleinden wordt gebruikt kan dit betekenen dat je recht hebt op een verlaagd btw tarief.

Waarop geldt de BTW?

Waar kun je deze btw van aftrekken? Het gaat hierbij om de arbeidskosten die gemaakt zijn voor het plaatsen van isolatiemateriaal. Voor het materiaal zelf of andere werkzaamheden (het slopen van de oude muur) wordt dit tarief niet gerekend. Het is dus van belang dat je op zoek gaat naar een goede aannemer, waarbij je dus kunt profiteren van deze verlaagde tarieven. Je kunt bij diverse aannemers een offerte aanvragen, om erachter te komen wat de kosten zijn (met verlaagd tarief).

Premie 3: Totaalrenovatiebonus

Mogelijk heb je ook recht op een Totaalrenovatiebonus, een handige premie die je goed kunt gebruiken. Wanneer kom je in aanmerking voor deze bonus? Je kunt gebruik maken van deze bonus op het moment dat je de isolatie van de gevel of spouwmuur combineert met twee andere energiebesparende maatregelen in je woning. Welke maatregelen vallen hieronder?
Lees hier meer over spouwmuurisolatie
Het gaat onder andere om de installatie van:

 • Dak- of vloerisolatie
 • Warmtepomp
 • Zonneboiler
 • Ventilatiesysteem
 • Kelder- of vloerisolatie op volle grond
 • Beglazing

Het bedrag van de bonus

Wanneer je vanaf 2017 tenminste drie energiebesparende maatregelen in je woning toepast, betekent dit dat je voor deze werkzaamheden een premie aanvraagt bij de netbeheerder.

Wanneer deze worden goedgekeurd heb je dus mogelijk ook recht op de Totaalrenovatiebonus. Wat zijn de bedragen die je kunt verwachten?

 • 3 energiebesparende maatregelen €1250
 • 4 energiebesparende maatregelen €1750
 • 5 energiebesparende maatregelen €2750
 • 6 energiebesparende maatregelen €3750
 • 7 energiebesparende maatregelen €4750

De voorwaarden van een Totaalrenovatiebonus

Je moet in ieder geval dus drie of meer energiebesparende maatregelen nemen wanneer je in aanmerking wilt komen voor deze bonus. Er zijn echter ook nog andere voorwaarden waar je aan moet voldoen. Zo moet het gaan om een woning die voor 31 december 2005 is aangesloten op het elektriciteitsnet. Daarnaast moet de eindfactuur een datum hebben na 1 januari 2017. De investeringen moeten binnen 5 jaar worden uitgevoerd. Verder dien je ook nog te letten op de voorwaarden die bij de aanvraag van premies komen kijken.

Welke mogelijkheden heb je nog meer?

Naast het feit dat je mogelijk in aanmerking komt voor premies bij de isolatie, zijn er ook nog andere opties die je kunt overwegen. Zo kun je wellicht gebruik maken van een lening met extra lage rente of een subsidie aanvragen bij de gemeente.

Overige opties: gemeentelijke premie

Wanneer je een gevelisolatie of andere energiebesparende maatregel laat uitvoeren in je woning heb je mogelijk ook nog recht op een gemeentelijke subsidie. Het is daarom zeker de moeite waard om dit na te vragen bij jouw gemeente. Het gaat hierbij om bijkomende subsidies, die je naast de landelijke subsidies kunt krijgen. Om welk bedrag het gaat, verschilt per gemeente. Door contact op te nemen met de gemeente of te kijken bij de Energiesubsidiewijzer krijg je een antwoord op deze vraag.

Overige opties: lening met lage rente

Omdat isolatie valt onder energiebesparende maatregelen heb je mogelijk recht op een lening met extra lage rente. Je moet hiervoor aan enkele voorwaarden voldoen en de juiste formulieren invullen wanneer je dit gaat aanvragen. Wanneer je een lening afspreekt blijft de rente gedurende de looptijd van deze lening hetzelfde. Van te voren weet je dus precies hoeveel je maandelijks terug moet betalen van deze lening. Deze lening komt uit het Nationaal Energiebesparingsfonds dat is opgericht door de overheid, in samenwerking met enkele banken.

De voorwaarden bij het aanvragen van een lening

Wanneer heb je recht op deze Energiebespaarlening? Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen, wil je aanspraak hebben op deze lening met lage rente.

 • Je moet de eigenaar zijn van een woning om de lening te kunnen aanvragen
 • Je mag niet ouder zijn dan 75 jaar om de lening aan te vragen
 • De lening is alleen toegestaan wanneer er sprake is van een energiebesparende maatregel zoals deze staan beschreven bij het Nationaal Energiebesparingsfonds.
 • De ingehuurde aannemer moet en verklaring invullen waarin aangetoond wordt dat de werkzaamheden aan de voorwaarden voldoen.
 • Looptijd van de lening

  Je kunt minimaal €2500 lenen bij het Nationaal Energiebesparingsfonds en er is een maximum van €25.000. De lening heeft een looptijd van maximaal 10 jaar. Dit is dus de periode die je hebt om de lening met lage rente terug te betalen. Een ander voordeel van een lening bij dit fonds is dat je geen afsluitkosten betaalt.