Buitenmuur isoleren: werkwijze, afwerking & prijzen

De buitenmuur isoleren via gevelisolatie levert een flinke energiebesparing op. Dat kan oplopen tot wel 25 procent van de verwarmingskosten. Door het isoleren van de buitenmuren hoeft de koelinstallatie in de zomermaanden minder hard te werken. Een gevel aan de buitenzijde isoleren wordt meestal gedaan met harde kunststof isolatieplaten. Die worden met een speciale lijm op de gevel gemonteerd. De platen worden naderhand afgewerkt met gevelplaten of met gevelbepleistering. Voor het aanbrengen van gevelplaten moet een houten of een aluminium frame op de isolatieplaten worden gemonteerd. Voor pleisterwerk volstaat een wapeningslaag van glasvezel.

Bij welke situatie ga je de buitenmuur isoleren

buitenmuur isoleren

De buitenmuur isoleren wordt in verreweg de meeste gevallen met spouwmuurisolatie gedaan. Maar dat is niet altijd mogelijk. In sommige woningen is de spouwmuur te smal of te zwaar vervuild om er met succes spouwmuurisolatie in aan te brengen. Het kan ook zijn dat de gevel die je wilt isoleren heel zwaar beschadigd is of extreem vorstgevoelig. Al deze problemen kunnen in één keer worden opgelost door een gevelrenovatie. Daarbij wordt de oude gevel eerst aan de buitenzijde voorzien van isolerende platen en daar bovenop wordt een nieuwe gevelbekleding bevestigd. De gerenoveerde gevel is dan vochtbestendig, hij ziet er prachtig uit en hij is goed geïsoleerd. Op deze pagina lees je meer over het isoleren van spouwmuren via de gevel.

Voordelen van de buitenmuur isoleren

Het voornaamste voordeel van de buitenmuur isoleren is energiebesparing. Ook belangrijk is een prettiger binnenklimaat. Door de isolatie is tocht door koude luchtstromen zo goed als verdwenen en wordt geluidsoverlast van buiten gedempt. Er zijn geen koudebruggen meer. Als er een goede ventilatie is zullen vochtproblemen tot het verleden behoren. Na het isoleren heeft de nieuwe buitenmuur een prachtige uitstraling; de oude beschadigde gevel is niet meer te zien. Bij het buitenmuur isoleren is er veel keuze in afwerkingsmaterialen, die de gevel beschermen tegen alle weersinvloeden. Belangrijk voor het woongenot is dat het buitenmuur isoleren niet ten koste van het woonoppervlak, zoals bij isolatie aan de binnenkant.

buitengevelisolatie

Afwerkingen bij buitenmuur isoleren

Na het buitenmuur isoleren met isolatieplaten moet de gevel nog worden afgewerkt. Dat kan op vele manieren en er zijn talloze fraaie afwerkingsmaterialen verkrijgbaar. Een van de meest bekende is crepi, waarbij de gevel wordt voorzien van een pleisterlaag. Steenstrips zijn erg gewild voor woningen die een natuurlijke uitstraling moeten krijgen. Steenstrips zijn panelen met natuurlijke bakstenen en natuurstenen gevels. Met hout krijgt de gevel een mooie landelijke uitstraling. Gevelpanelen geven de woning een moderne strakke afwerking. Wie dat allemaal niet wil kan ervoor kiezen om een compleet nieuwe muur voor de isolatieplaten te metselen. Dat is een flinke klus, want dan is er een extra fundering nodig.

Gepleisterde gevelafwerking met crepi

crepi gevelbekleding

Crepi is een zeer veel gebruikte techniek om gevels af te werken. Het is een sierpleister, die in een aantal lagen op de isolerende platen wordt aangebracht. Het materiaal dat voor deze sierpleister wordt gebruikt is mineraal of kunsthars. Met deze sierpleister worden eventuele oneffenheden gecamoufleerd. Crepi is in heel vele kleuren verkrijgbaar. Een nadeel van crepi is dat het wat gevoelig is voor vuil, maar daar staat tegenover dat een crepi gevel prima is te reinigen. Bij gevelrenovatie wordt het prettig gevonden dat crepi heel snel kan worden aangebracht. Crepi is bovendien niet duur.

Buitenmuur isoleren & steenstrips afwerking

steenstrips gevel

Steenstrips zijn dunne strips die gemaakt worden van echte bakstenen of natuurstenen. Ze worden tegen de isolatieplaten geplakt. Steenstrips zorgen voor een muur met de authentieke uitstraling van een echter gemetselde baksteen of natuurstenen muur. Een gevel die wordt afgewerkt met steenstrips is niet van een echte muur te onderscheiden. Wat betreft kleuren en materialen is er zeer veel keuze. De voordelen van een afwerking met steenstrips zijn dus groot. Het belangrijkst is dat de strips heel dun zijn en dus weinig ruimte innemen.

Houten gevelbekleding

houten gevelafwerking

Afwerking van isolatieplaten met een houten panelen zorgt voor een warme uitstraling. Hoe de gevel er uiteindelijk uit komt te zien is afhankelijk van de gekozen houtsoort. Er is keuze uit hardhout, thermowood en multiplex. Als deze houtsoorten zijn prima bestendig tegen alle weersomstandigheden. Hout gaat lang mee, al moet vooral multiplex wel regelmatig worden geschilderd. Doordat hout gemakkelijk te bewerken is, kan het gemakkelijk en vrij snel worden geplaatst. Houten gevelbekleding is bij het buitenmuur isoleren behoorlijk populair vanwege de warme uitstraling en het feit dat het een natuurlijk materiaal is.

Gevelpanelen plaatsen

gevelpanelen gevelbekleding

De afwerking van isolerende platen met gevelpanelen gaat op dezelfde manier als met houten panelen. Kunststof gevelpanelen zijn leverbaar met talloze prints, kleuren en structuren. Ze zorgen voor een moderne strakke aanblik van de gevel. De basis van kunststof panelen bestaat uit kunststof schuim, dat omgeven wordt door een dun PVC omhulsel. Het aantrekkelijke van kunststof gevelpanelen is dat ze weinig wegen, heel gemakkelijk zijn te verwerken, lang meegaan en bijna geen onderhoud nodig hebben. Af en toe een keer schoonmaken met een vloeibaar schuurmiddel is voldoende.

De kosten van een buitenmuur isoleren

Een buitenmuur isoleren kost gemiddeld 115-135 euro per vierkante meter. Die prijs wordt wel sterk beïnvloed door het soort gevelafwerking dat wordt gebruikt. Gevelafwerking met crepi is ongetwijfeld veel goedkoper dan een afwerking met hout of steenstrips. Als je bezig bent met buitenmuur isoleren kun je op een aantal manieren financiële ondersteuning krijgen. In sommige gemeenten en provincies is er subsidie beschikbaar voor dit soort maatregelen. Een landelijke regeling zorgt ervoor dat de arbeidskosten bij isoleren met het lage BTW-tarief worden belast. En diverse financiële instellingen bieden voordelige leningen aan om woningen te isoleren.

De terugverdientijd van een buitenmuur isoleren

Na voltooiing van de buitenmuur isoleren kun je ongeveer 25 procent besparen op de energiekosten. Omdat isolatiemateriaal voor de buitengevel vrij kostbaar is, moet je rekening houden met een terugverdientijd van 8-13 jaar. Uiteraard is dat ook afhankelijk van de subsidies die je hebt gekregen. Houd er ook rekening mee dat het hier alleen gaat over de prijs van de isolatiematerialen, en niet over de kosten van de gevelbekleding. De buitenmuur isoleren plus afwerking zorgt er ook voor dat je woning meer waard wordt. Dat komt doordat hij betere energieprestaties heeft, doordat de woning er beter uitziet en doordat de constructie sterker is geworden.

Randvoorwaarden bij een buitenmuur isoleren

Bij het buitenmuur isoleren zijn er een paar dingen waarmee je rekening moet houden. Ten eerste heb je in sommige gemeenten een vergunning nodig als je het aanzicht van de woning gaat veranderen. Ten tweede heeft de spouw wat extra aandacht nodig. Nadat de buitenmuur is geïsoleerd moet worden voorkomen dat er koude luchtstromen door de spouw trekken. Dat kan worden voorkomen door de spouw op te vullen, maar dat brengt het risico met zich mee dat er vochtproblemen kunnen ontstaan. Een algemeen advies is de spouw niet op te vullen bij een dampgesloten gevelbedekking en de spouw wel op te vullen bij een dampopen gevelbedekking.