Muren isoleren langs binnen

De meest effectieve manieren om een gevel te isoleren zijn spouwmuurisolatie en isolatie aan de buitenzijde van de muur. Er zijn woningen waarbij dat niet mogelijk is. Monumenten hebben vaak geen spouw en vanwege de beschermde status mag er niets aan de buitenzijde worden veranderd. Gewone woningen kunnen ook niet altijd aan de buitengevel worden geïsoleerd. Zoals wanneer de woning op de rand van de erfgrens staat. Voor die gevallen kun je een gevel van binnen isoleren. Daar zijn diverse producten voor verkrijgbaar. Een gevel van binnen isoleren is complex en je moet met veel dingen rekening houden.

gevelisolatie langs binnen

Een gevel van binnen isoleren: mogelijkheden

Voor een gevel van binnen isoleren moet de kamer helemaal worden leeggehaald. Alle meubels moeten eruit, de radiatoren moeten van de muur worden gehaald en zelfs het schakelmateriaal moet van de muren worden gehaald. Een gevel van binnen isoleren wordt namelijk gedaan door voorzetwanden, isolatiepanelen of cellenbeton op de binnenmuur te bevestigen. Dat gaat ten koste van de ruimte in de kamer. Daarom en vanwege het feit dat de hele kamer eerst moet worden gesloopt is een gevel van binnen isoleren niet zo populair.

Voorzetwanden tegen de buitenmuren

Bij een gevel van binnen isoleren worden voorzetwanden ter plekke gemaakt. Eerst wordt een rooster tegen de binnenwand gezet. Dat kan van hout of metaal zijn. Dat wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Daar bovenop worden afwerkingsplaten gemonteerd van gips of spaanplaat. Om condensatie van vocht van buiten te voorkomen moet er een vochtwerend dampscherm tussen de isolatie en de afwerking worden gemonteerd. Bij deze manier van isoleren kost het veel tijd om het schakelmateriaal op een goede manier te bevestigen. Ook dat moet dampdicht worden gemonteerd om kortsluiting te voorkomen.

Multipor-isolatiepanelen of cellenbeton blokken

gevel isoleren cellenbeton

Voor een gevel van binnen isoleren zijn ook complete isolatieplaten te koop. Die worden naadloos tegen elkaar aan gelegd en kunnen rechtstreeks op de wand worden gelijmd. Deze isolatieplaten zorgen voor een zeer goede isolatie. Door de constructie van de platen is het mogelijk om koudebruggen te voorkomen. Een andere methode voor het gevel van binnen isoleren is met cellenbetonblokken. Die nemen veel ruimte in. Daarom worden cellenbetonblokken vooral toegepast bij renovatie van grotere ruimtes. Bij deze beide methoden hoeft geen extra aandacht aan vochtregulatie te worden besteed. De isolatieplaten hebben een zeer dampopen structuur. Cellenbetonblokken zijn vochtafstotend.

Aandachtspunten bij het isoleren langs de binnenzijde

Vocht kan voor zeer grote problemen zorgen als dat zich in de muren ophoopt. Vochtregulatie is daarom heel belangrijk bij isolatie van de binnengevel. Dat kan op een aantal manieren. Ten eerste moeten koudebruggen worden voorkomen, omdat dit plekken zijn waar vocht condenseert. Als schakelmateriaal niet op de juiste manier wordt aangebracht kan ook daar vocht condenseren. Tenslotte is er een dampscherm nodig tussen de isolatie en veel soorten afwerking. Naast al die preventieve maatregelen is het absoluut noodzakelijk dat er een goede ventilatie is en een goed verwarmingssysteem.

Welke gevels kun je van binnen isoleren?

De vochtproblematiek is er ook de oorzaak van dat niet alle gevels van binnen kunnen worden geïsoleerd. Naarmate de regenbelasting van een gevel groter is moet het metselwerk van de gevel dikker zijn. Als de gevel bestaat uit poreuze steen wordt het aangeraden om de buitenzijde van de muur eerst te impregneren met een vochtwerende coating. Als vuistregel kan isolatie van binnenuit alleen veilig plaatsvinden bij massieve muren van twee stenen dik, massieve muren van anderhalve steen dik gecombineerd met een lage regenbelasting, en volle muren van betonblokken met een gesloten structuur. Gevels met spouwmuren kunnen altijd van binnen worden geïsoleerd.

De voor- en nadelen van een gevel van binnen isoleren

Isoleren aan de binnenkant heeft, net als isolatie aan de buitenkant van de gevel, het voordeel dat warmte in de winter binnen blijft en dat het in de zomer langer koel blijft zonder koelinstallatie. Daardoor wordt energie bespaard. Binnen isolatie heeft als extra voordeel dat de gevel aan de buitenzijde niet wordt aangetast, dat er in fases kan worden gewerkt en dat het werk niet wordt beïnvloed door de weersomstandigheden. Een nadeel is het verlies aan woonoppervlak. Andere nadelen zijn dat de kamer helemaal opnieuw moet worden bekleed, en dat er veel deskundigheid komt kijken bij een gevel van binnen isoleren. Vooral het vermijden van koudebruggen is lastig.

Slotsom: een gevel van binnen isoleren heeft veel haken en ogen

Als het niet mogelijk is om een gevel via de spouwmuur of aan de buitenzijde te isoleren is een gevel van binnen isoleren meestal een reële optie. Het is wel een enorme klus, die veel deskundigheid en nauwkeurigheid vraagt. Randvoorwaarden zijn dat de muren ten aanzien van de vochtbestendigheid geschikt moeten zijn en dat er in de kamer goede mogelijkheden zijn om voldoende te ventileren. Want vocht is de grootste bedreiging voor een woning die aan de binnenkant is geïsoleerd.