Vochtige en vuile muren herstellen

Als u in een vochtige omgeving woont en in een oud gebouw woont, zult u waarschijnlijk met dit probleem te maken krijgen. Het eerste teken dat u zal waarschuwen is de aanwezigheid van salpeter op de muren. Het is niet alleen slecht voor uw huis, maar vochtig en vuil metselwerk is ook slecht voor uw gezondheid. Wat is vochtig metselwerk? Hoe kan het hersteld worden? Antwoord in het artikel.

vuile vochtige muur


Wat is vochtig metselwerk en hoe kan het worden geïdentificeerd?

Er zijn twee soorten vocht: structurele en relatieve vochtigheid.

Vochtig metselwerk wordt veroorzaakt door structureel vocht. Dit is meestal het gevolg van doorsijpeling of capillaire opstijging. Het komt vaak voor in oude gebouwen, maar ook nieuwe gebouwen kunnen er last van hebben als de waterdichting niet goed is.

Het tweede type vochtigheid is relatieve vochtigheid. Het betreft woningen waarin de lucht niet voldoende wordt ververst, wat leidt tot een probleem van condensatie.

De eerste stap is dus het vaststellen van het soort vocht dat in uw huis aanwezig is. De constatering is betrekkelijk eenvoudig: als men de aanwezigheid van salpeter opmerkt, is het vocht afkomstig van infiltratie of capillaire opstijging, het is dus structureel. Als u daarentegen in uw huis schimmel waarneemt (vooral in de hoeken), wijst dit op een condensatieprobleem en dus op een relatieve vochtigheid.

Hoe vochtig metselwerk behandelen?

Zodra u uw probleem hebt geïdentificeerd en zeker bent dat het om structureel vocht gaat, is het tijd om uw muur te behandelen en te saneren! Daarom raden wij u aan een vakman in te schakelen die u een goed uitgevoerde klus garandeert voor een blijvend resultaat.

Hier is een stap-voor-stap gids voor de restauratie van uw vochtig en vuil metselwerk:

salpeter op muur

Voor een stenen muur

Stap 1 - Voorbereiding van de muur

Allereerst zal de vakman uw gevel reinigen. Daartoe wordt het pleisterwerk in zijn geheel verwijderd en worden alle sporen van mos, algen of korstmos verwijderd. Tenslotte worden de voegen iets uitgegraven om de mortel goed te laten hechten.

Stap 2 - Voorbereiding van de mortel

Er zijn verschillende soorten bepleistering op de markt, maar uw vakman zal u over het algemeen de weg wijzen naar bepleistering op kalkbasis, die goed geschikt is voor de steen, omdat zij de muur laat ademen en de hygrometrische uitwisseling bevordert.

Stap 3 - Renovatie

De voegen worden opgevuld met mortel en daarna gladgestreken. Hiervoor worden een vlotter en een voegijzer gebruikt. De droogtijd bedraagt ten minste 12 uur.

Voor een stenen muur

Stap 1 - Voorbereiding van de muur

De oude voegen worden afgeschraapt en verwijderd voordat de stenen worden schoongemaakt met een harde borstel en loog. Als de bakstenen in slechte staat zijn, kan de vakman ze schoonmaken met zoutzuur. Dit product wordt verdund in 5 liter water.

Stap 2 - Voorbereiding van de mortel

De klassieke bereiding van mortel bestaat uit het gieten van 3 delen zand met 1 deel cement.

Stap 3 - Renovatie

Alvorens de mortel aan te brengen, zal de vakman de bakstenen licht bevochtigen, zodat ze het water niet uit de mortel zuigen. Daarna wordt de mortel aangebracht met hetzelfde gereedschap als voor de stenen muur. Uw vakman zal u waarschijnlijk adviseren om witte cement te gebruiken om de mortel te maken, omdat het resultaat esthetischer is.

Aarzel niet om bij twijfel een deskundige om advies te vragen.

Heeft u een specialist nodig om uw gevel te renoveren?