Vochtproblemen in huis en vochtigheidsdiagnose

Vochtproblemen in huis komen vaak voor. Het is belangrijk om te weten hoe u het kunt opsporen, zodat u het effectief kunt behandelen en zo ongelukkige gevolgen voor uw gezondheid en uw huis kunt voorkomen. Overmatige vochtigheid kan allergieën of ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken en kan het gevolg zijn van een probleem dat uw huis kan beschadigen.

De normale luchtvochtigheid ligt tussen 45% en 65%. Boven dit niveau is de luchtvochtigheid te hoog en wordt u waarschijnlijk geconfronteerd met verschillende aandoeningen (mist, condensatie, afvloeiing), ook al zorgt u voor de ventilatie van uw huis. Problemen kunnen ontstaan als gevolg van waterschade of omdat u in een oud, slecht geïsoleerd huis met koudebrugbreuken woont. Het is mogelijk dat het ventilatiesysteem niet of slecht is aangepast en dat het gebruik van een vochtabsorberende voorziening onvoldoende is.

Als u merkt dat uw muren vochtig zijn, geïmpregneerd of als u halo's op het plafond ziet of schimmelvlekken op een muur, aarzel dan niet om ons te raadplegen. We hebben effectieve oplossingen en tips om vochtproblemen in uw huis tegen te gaan, zodat u soms zonder groot werk weer een gezonde omgeving en droge lucht krijgt.

vochtproblemen

Soorten vochtproblemen in huis en zichtbare verschijningsvormen

Probleem van opstijgend vocht

opstijgend vocht problemen

Bodemvocht stijgt in begraven metselwerk tot een hoogte van ongeveer 1,50 m, waardoor het pleisterwerk aan de buitenkant beschadigd raakt. Dit wordt capillaire stijging genoemd. In het interieur zien we bijvoorbeeld een onthechting van het behang, de aantasting van het gips of het verschijnen van kleine paddestoelen en salpeter.

Condensatie problemen

condensatie problemen

Waterdamp verandert in water bij contact met een koude muur. De concentratie van vochtige lucht heeft vooral invloed op vochtige ruimtes (badkamer en keuken). Typische tekenen van een condensatieprobleem zijn mist op ramen, vocht op structuren, schimmelgroei op tegels en voegen, enzovoort.

Waterinfiltratie en overstromingen

Waterinfiltratie problemen

Als het regent, komt er water in het dak of de muren. Waterinfiltratie kan ook plaatsvinden in de kelder en de kelder. De aanwezigheid van bruine halo's op de muren en vocht op het plafond, schilferende verf zijn allemaal tekenen van een infiltratieprobleem als gevolg van een gebrek aan waterdichtheid in de woning.

Geur problemen

Geur problemen

Een vochtig huis en de groei van schimmel zijn vaak de oorzaak van slechte geuren in uw huis. De belangrijkste oorzaken zijn een gebrek aan isolatie en capillaire stijging.

Schimmel problemen

Schimmel problemen

Schimmel verschijnt als meestal groenige of zwarte halo's op muren en plafonds, tegel- en raamvoegen, stoffen en tapijten. Het ontwikkelt zich meestal in vochtige ruimtes of ruimtes met een hoge luchtvochtigheid (badkamer, kelder, wasruimte of keuken zonder CMV).

Salpeter

Salpeter problemen

Dit zijn witachtige, wollige, vochtige afzettingen die meestal te vinden zijn aan de basis van binnenmuren en die ervoor zorgen dat het pleisterwerk eraf komt en het hout verrot.

Huiszwam probleem

Huiszwam probleem

De huiszwam is een schimmel die het hout in het raamwerk aantast en zich vervolgens verspreidt naar plafonds, vloeren, scheidingswanden en trappen. De aanwezigheid ervan kan leiden tot gezondheidsproblemen (allergieën, aandoeningen van de luchtwegen, astma, roodheid in het gezicht).

Blaarvorming muur

Blaarvorming muur

De aanwezigheid van blaren onder verf of coatings is kenmerkend voor een vochtprobleem (capillaire stijging) in uw huis.

Mogelijke oorzaken van een vochtig huis

De oorzaken van een vochtig huis zijn meervoudig. Aan de andere kant kan een vochtprobleem zich op één plaats voordoen, dus de oorzaak ligt ver weg.

Het kan dus complex zijn om de ware oorzaak van een vochtprobleem te vinden. Alleen een specialist kan, met behulp van een diagnose, de exacte oorzaak van de vochtigheid in uw huis bepalen.

Onvoldoende ventilatie

De hoofdoorzaak van een vochtig huis is een slechte ventilatie. De huizen van vandaag de dag worden steeds meer geïsoleerd om warmteverlies te voorkomen.

Deze extra isolatie moet echter wel gepaard gaan met een goede ventilatie van het hele huis.

Ventilatie is bovendien een verplichting voor elke woning die sinds 1982 is gebouwd. De wet legt "algemene en permanente ventilatie" op. Er zijn verschillende oplossingen voor dit probleem:

 • Zorg voor een effectieve natuurlijke ventilatie met luchtinlaten in de hoofdruimten en uitgangen in de serviceruimten.
 • Installeer een CMV: de meest betrouwbare ventilatiemodus.

Waterinfiltraties

Een vochtig huis kan een teken zijn van waterinfiltratie die kan optreden in de buitenmuren, het dak, de leidingen, enz.

Ze zijn te wijten aan :

 • scheuren in de buitenmuren;
 • lekken in het dak;
 • Lekkende leidingen;
 • lekkende raamafdichtingen, enz.

Grondvocht

Een vochtig huis kan een hoge luchtvochtigheid hebben in de kelder. De belangrijkste oorzaken van deze overmatige vochtigheid zijn :

 • Waterinfiltratie door hydrostatische druk: water infiltreert door de druk van de grond tegen de fundering.
 • Capillaire stijging: het water stijgt in de haarvaten van de muur, het doorweken van de funderingen en het passeren van de muren.

In alle gevallen is de oorzaak te natte grond, waardoor bijvoorbeeld regenwater niet goed wordt afgevoerd. Het water stagneert op het niveau van de funderingen en infiltreert uiteindelijk.

Toevallige oorzaken

Toevallige oorzaken kunnen uitzonderlijke waterschade veroorzaken. Waterschade kan verschillende oorzaken hebben:

 • trage lekken;
 • problemen met waterleidingen en -afvoeren;
 • een constructiefout;
 • slijtage van de afdichtingen;
 • overstroming...

De gevolgen van waterschade kunnen desastreus zijn: rotte parketvloeren, beschadigde balken...

Vochtige woning: wat zijn de gevolgen

Een vochtig huis heeft vooral invloed op uw huis. Een kleine onbehandelde aandoening kan dramatisch worden en de structurele delen van uw huis aantasten.

Een vochtig huis heeft ook gevolgen voor de gezondheid van de bewoners. Er groeien schimmels en bacteriën die kunnen leiden tot allergieën, ademhalingsproblemen, gewrichtsproblemen, enz.

Behandeling van vocht is daarom essentieel voor de gezondheid van uw huis en die van u!

Diagnose en behandeling in geval van een vochtig huis

Om een vochtig huis effectief en permanent te behandelen, is het inschakelen van een professional een must. Alleen een specialist kan dat:

 • alle plaatsen van aandoeningen op te sporen;
 • de oorzaak te bepalen;
 • u te adviseren over de juiste behandeling(en).

Er zijn vele manieren om een vochtig huis te behandelen:

 • installatie van een efficiënt ventilatiesysteem;
 • drainage van de grond of in het huis;
 • waterdicht membraan rond de funderingen;
 • het uitdrogen van de muren;
 • oppervlaktebehandelingen zoals antivocht of waterafstotende coatings;
 • Kelderdichting;
 • enz.

Het bepalen welke behandeling geschikt is voor uw vochtproblemen is een zaak van de specialist. Vraag een diagnose voordat u aan het werk gaat!

Hoe los je de complicaties van overmatige vocht op?

Wat ook de oorzaak is van uw vochtproblemen (toevallig of structureel door de leeftijd van het huis), het is belangrijk om snelle oplossingen te bieden voor het reinigen en ontvochtigen van uw omgeving... Zowel om schade aan gebouwen te bestrijden als om de gezondheid van de bewoners te behouden, moeten de woningen gezond en droog zijn voor het welzijn van iedereen. Ook bij doorverkoop vormt een vochtig gebouw of huis een groot obstakel voor een goede vastgoedtransactie.

Overstromingen : Als het gaat om een eenvoudig incident van waterschade, blijft de overstroming van een kamer van het huis een kleine zorg als de interventies van de ontwatering snel worden uitgevoerd... Het eerste wat we moeten doen is het waterlek (of de oorsprong van de ramp) opsporen, en het stilstaande water onmiddellijk evacueren, Ventileer de overstroomde ruimte zoveel mogelijk en plaats een vochtabsorber om de lucht te drogen (droogzak). Natuurlijk zijn er speciale apparaten (ontvochtigers), maar meestal zal een eenvoudige elektrische kachel de vochtige atmosfeer na enkele dagen overwinnen.

Waterinfiltratie: Een complexer onderwerp om op te lossen, lekkage kan verschillende oorzaken hebben en is soms moeilijk te lokaliseren... Regenwater of dakgootinfiltratie in het bijzonder (gespleten dakpannen, slecht afgedichte schoorsteenkanalen...) vereist de expertise van een professionele dakdekker of een specialist in de behandeling en bescherming van huizen tegen vocht. Water kan ook via het metselwerk van het dak binnendringen, vanwege de natuurlijke poreusheid ervan (stenen of puinconstructies) of vanwege scheuren die in de loop der jaren in het pleisterwerk zijn ontstaan. De behandeling van vochtproblemen in huizen blijft onze hoofdactiviteit. Capillaire waterstijging: Typisch voor oude gebouwen (zonder kruipruimtes) komt capillaire waterstijging meestal uit een kelder, een kelder of begraven muren. Het is uiteraard de poreuze structuur van het materiaal (steen, hout, gips, baksteen of kolf) die de oorzaak is van de migratie van het bodemvocht door de funderingen, de dekvloeren of de vloerplaten. Het is een ernstig probleem dat structurele renovatiewerkzaamheden vereist (met name funderingen).

Watercondensatie: Zonder een raadsel te zijn, is de kwestie van de oorsprong van de verzadiging van vochtige lucht soms moeilijk te identificeren... Het is een fenomeen van vloeibaarmaking van een gas (verzadiging van vochtige lucht) dat in damp verandert en meestal condenseert in contact met de koude muren van het huis, eenvoudige beglazing, schrijnwerkerij, slecht geïsoleerde muur, enz... Een vochtige omgeving die bevorderlijk is voor de vorming van condensatie is over het algemeen te vinden in ruimtes in het huis zoals de badkamer (door de warme waterdamp van de douche), de was- of droogruimte (slechte aansluiting van de wasdroger), de keuken (door de verdamping van het kookwater), etc., gemakkelijk herkenbaar aan een gevoel van vocht. Het gebrek aan ventilatie (afwezigheid van CMV) maakt het moeilijk om vochtige luchtdamp uit de ruimte te evacueren en de atmosfeer te zuiveren.

Al onze teams blijven tot uw beschikking om samen met u de problemen van vochtigheid in huis, schimmel, detectie van infiltraties of capillaire stijging op te lossen... Aarzel niet om contact met ons op te nemen!