Vochtproblemen in huis: wie contacteren?

Vochtigheid moet koste wat kost worden behandeld. Daartoe moet u weten met wie u contact moet opnemen in geval van een vochtprobleem. Er zijn verschillende beroepen die zich met vochtproblemen bezighouden, zoals dakdekkers, loodgieters en zelfs metselaars. Het enige wat nodig is, is dat zij deskundig zijn op dit gebied. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van het vochtprobleem in kwestie, en daarom moet u contact opnemen met de juiste vakman.

vochtprobleem in huis

Neem contact op met een professional voor de diagnose

Het inschakelen van een vakman is essentieel om de precieze oorzaak van het vochtprobleem te achterhalen. Deze laatste zal een volledige analyse uitvoeren om onnodige kosten te vermijden.

Daartoe is het mogelijk een gratis diagnose te vragen bij verschillende specialisten. Als u de oorsprong van het vocht kent, kunt u ook de juiste behandeling kiezen om het te verhelpen. De behandeling van een vochtprobleem via de vloer is immers niet dezelfde als die van een vochtprobleem via bijvoorbeeld het dak. Ook de betrokken specialist varieert naar gelang van de oorzaak van het probleem.

Er zij op gewezen dat de behandeling van het probleem zonder voorafgaande diagnose bepaalde risico's inhoudt. Dit kan leiden tot de toepassing van een oplossing die geen lang leven beschoren is, maar het probleem slechts tijdelijk camoufleert. Het is daarom raadzaam een specialist te raadplegen alvorens reparaties uit te voeren.


Mogelijke oorzaken van vochtproblemen

Er zijn veel mogelijke oorzaken van vochtproblemen in een huis. Maar de volgende drie gevallen komen het meest voor.

Capillaire stijging

Dit soort vocht komt uit de grond. Het is te herkennen aan de vochtige plekken op de vloer. Dit kan te wijten zijn aan een verouderde fundering die water uit de grond zuigt.

Ook is het mogelijk dat de constructie geen ingebouwde vochtbarrière heeft. Om capillaire opstijging te behandelen, kunt u uw muren injecteren. Dit betekent dat er gaten in de muren worden geboord en dat deze gaten worden opgevuld met een waterdichte gel.

Als alternatief kunt u de gaten eruit snijden en een nieuw vochtscherm plaatsen.

Binnendringen van water

Problemen met binnendringend water kunnen worden geïdentificeerd door zichtbare vochtplekken op de muren of de gevel van uw huis.

Dit vochtprobleem komt vaak voor in oudere gebouwen. Dit komt doordat de wandbekleding van dit type structuur na verloop van tijd poreus wordt.

U kunt dit probleem oplossen door de muren waterdicht te maken of door nieuwe muurbekleding aan te brengen. Waterdicht maken bestaat uit het aanbrengen van een onzichtbare laag op de muren van uw huis. Deze laag voorkomt dat water in de gevel sijpelt.


Condensatie

Vochtproblemen zijn niet noodzakelijkerwijs het gevolg van de constructie. De oorzaak kan ook van binnenuit komen, zoals in het geval van condensatie. Sporen van vocht of schimmel in keukens of badkamers wijzen op condensatievocht.

Dit soort problemen wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door een grote hoeveelheid waterdamp tijdens het koken. Dit kan worden verholpen door het huis regelmatig te ventileren. U kunt ook een ventilatiesysteem installeren.

Neem contact op met een vakman om het vochtprobleem op te lossen

Wanneer zich in uw huis een vochtprobleem voordoet, moet u zo snel mogelijk de nodige maatregelen nemen. Dit kan leiden tot ernstige schade, zoals verzwakking van de structuur of verslechtering van de luchtkwaliteit. Om dit probleem op te lossen, kunnen veel professionals de juiste oplossingen bieden. U moet echter contact opnemen met een van hen, afhankelijk van de aard en de oorzaak van het probleem.

Meer bepaald, als het probleem een lek is, kunt u een loodgieter contacteren om het probleem te verhelpen. In andere gevallen, als het vocht het gevolg is van water dat uit het dak sijpelt, kunt u een dakdekker bellen. Als u problemen heeft met oude muren, kunt u een beroep doen op een metselaar.

Indien de vochtproblemen te wijten zijn aan een gebrekkige afwerking, vergeet dan niet contact op te nemen met de vakman die het werk in eerste instantie heeft uitgevoerd, om een beroep te doen op uw afwerkingsgarantie of zelfs uw tienjarige garantie.

Indien u gratis in contact wenst te komen met meerdere vochtwerende professionals, kunt u via ons formulier gratis en vrijblijvend een prijsopgave ontvangen.