Hoe verwijder je salpeter uit de muren?

salpeter verwijderen

Verwijder de witachtige aanslag op uw muren

Merk je dat een witachtige aanslag zich op je muur verspreidt en dat de verf op de muur aan het afbrokkelen is? Er is geen twijfel mogelijk: uw huis is besmet met salpeter. Voordat u in paniek raakt, moet u weten dat salpeter een veelvoorkomend fenomeen is dat gemakkelijk kan worden behandeld. Hoe verwijder je salpeter uit de muren? Antwoorden.

Wat is salpeter?

Ook wel "steenzout" genoemd, salpeter is een uitbloeiing (wanneer gehydrateerde zouten in de open lucht in poeder veranderen omdat ze een groot deel van hun kristallisatiewater verliezen) die op beton, sintelsteen, steen en soms bakstenen muren te vinden is. Het is eigenlijk kaliumnitraat, een zoute mineraalverbinding, die in de ernstigste gevallen funderingen en bekledingslagen kan aantasten. Het verschijnen ervan op de muren is dan een slecht teken: het betekent dat de muren verstopt zijn met water en zeer vochtig zijn. Deze luchtvochtigheid neemt op de lange termijn toe als de salpeter niet wordt verwijderd en aanzienlijke schade veroorzaakt.

Er zijn vele redenen waarom salpeter kan ontstaan: water dat onder funderingen doorloopt, poreuze en slecht afgedichte muren, scheuren of te veel begroeiing in een ruimte. In ieder geval kan salpeter schadelijk zijn voor de gezondheid en astma en andere ademhalingsproblemen veroorzaken: ontwikkeling van astma, verergering van de ademhalingssymptomen...

Om al deze redenen is het belangrijk om snel te handelen. Er is geen reden tot paniek: salpeter is gemakkelijk te behandelen en kan zonder al te veel moeite worden verwijderd.

Hoe verwijder je salpeter uit je muren?

Het is mogelijk om salpeter te verwijderen van het oppervlak van uw muur, maar het is essentieel om een professional in te schakelen om het probleem "in de diepte" te behandelen (als bijvoorbeeld alle muren van uw huis zijn aangetast).

Zorg ervoor dat u voor elke ingreep een masker, handschoenen en een bril hebt. Schrob de door de salpeter aangetaste wand met een harde borstel. Maak vervolgens de muur schoon met warm water waarin u Marseille-zeepvlokken of St. Mark's wasmiddel hebt verdund. Zorg ervoor dat alle vlekken worden verwijderd en maak de omgeving grondig schoon. Spoel ten slotte de muur af met helder water. De witachtige afzettingen hadden moeten verdwijnen.

Om mogelijke herbesmetting te voorkomen, borstelt u de wand met een in de handel verkrijgbare anti-salpeterbehandeling. Vergeet niet de instructies op de verpakking te volgen, vooral wat betreft de droogtijd.

Als uw muur in slechte staat is (door de aanwezigheid van salpeter te lang), zult u deze moeten "repareren" door het aanbrengen van een egalisatie- of vulpleister, afhankelijk van de diepte van de schade. Als het een bakstenen of stenen muur is, kunt u een mortel gebruiken die het uiterlijk van het materiaal reproduceert.

Het voorkomen van vocht om salpeter op de muren te voorkomen

Salpeter is geen fataliteit en wordt gemakkelijk geëlimineerd. Er moet echter rekening worden gehouden met het feit dat het uiterlijk ervan verband houdt met de luchtvochtigheid.

Probeer uit te zoeken waar het vochtprobleem op je muur vandaan komt. Controleer uw dak, eavestroughs, en alles wat een waterlek kan veroorzaken. Schakel indien nodig weer een professional in.

Controleer ook uw ventilatieapparatuur in vochtige ruimtes: deze moet in orde zijn. Immers, 95% van alle gevallen van salpeter zijn gekoppeld aan ventilatieproblemen. Als uw huis geen ventilatie heeft, installeer dan ventilatieroosters op uw ramen en laat de lucht onder uw deuren circuleren. Er moet een ruimte van minstens 3 cm tussen de vloer en uw deur zijn voor een goede binnenluchtcirculatie.