Houten gevelbekleding: Soorten & prijzen

Het kan voorkomen dat de gevel van je woning aan vervanging toe is of dat ze je eigen woning een andere uitstraling wilt geven. In beide gevallen kun je dan kiezen voor een nieuwe gevelbekleding. De meeste gevels bestaan uit een bakstenen muur, maar dit kan dus ook anders. Zo kun je onder andere kiezen voor een houten gevelbekleding. Hoe goed is dit materiaal en wat zijn de voordelen? Daarnaast krijg je een prijsindicatie en kun je hier allerlei bruikbare informatie vinden bij interesse in deze vorm van gevelbekleding.

Snel naar: welke houtsoort kiezen?prijzenhouten gevel & isolatieonderhoud

houten muurbekleding buiten

Welke houtsoorten zijn er mogelijk?

Een houten gevelbekleding is een goede optie wanneer je ervoor kiest om de gevel met een ander materiaal te bekleden. Wanneer je de keuze voor hout hebt gemaakt, kun je ook gelijk een volgende keus maken. Welke houtsoort kies je? Hiervoor is het eerst belangrijk om te kijken naar de mogelijke houtsoorten die je kunt toepassen als gevelbekleding van je woning. Het is vooral aan te raden om te kiezen voor een harde houtsoort, omdat deze soort het best bestand is tegen allerlei weersomstandigheden.

Houtsoort 1: Hardhout

Je kunt in de eerste plaats kiezen voor hardhout als gevelbekleding. Een hardhouten gevelbekleding kent veel voordelen. Zo krijg je woning vooral een authentieke sfeer en een warme uitstraling dankzij deze houtsoort. Hardhout is een verzamelnaam voor verschillende soorten, enkele bekende soorten zijn: Europees eiken, Amerikaans cederhout, merbau, padoek, ipé en afrormosia. Al deze hardhoutsoorten zijn zeer geschikt om gebruikt te worden als gevelbekleding. Enkele van deze houtsoorten zijn echter moeilijk te verkrijgen en daardoor erg prijzig in de aanschaf.

Houtsoort 2: Thermowood

Behalve hardhout behoort ook Thermowood tot de mogelijkheden om te gebruiken als gevelbekleding. Thermowood is Europees hout dat verduurzaamd is door middel van een langdurig verhittingsproces. Door dit proces is de hoeveelheid vocht in het hout verminderd, maar dit zorgt er ook voor dat het hout immuun is voor schimmels en insecten. Thermowood is een goede keuze wanneer je hardhout aan de dure kant vind en wanneer je voor een milieuvriendelijke optie wilt gaan. Het onderhoud aan een gevel van Thermowood is minimaal en dit is dan ook een van de voordelen. Meer info over thermowood gevelbekleding op https://www.tuinen-jk.be

Houtsoort 3: Multiplex

Ben je op zoek naar een goedkope houten gevelbekleding? Dan is wellicht Multiplex een goede optie. Multiplex is een houtsoort dat uit meerdere lagen bestaat die kruislings op elkaar zijn verlijmd. Dit zorgt niet alleen voor een uniek, maar ook een zeer sterk resultaat. Deze houtsoort is dus erg geschikt om ingezet te worden als houten gevelbekleding. Wel heeft het hout nog een extra coating nodig, wil het de nodige weerstand bieden tegen vocht en schimmels. Multiplex is een redelijk goedkope variant van houten gevelbekleding en is daardoor erg in trek.

houten bekleding gevel planchetten

Welke houtsoort schaf je aan?

Het is dus in ieder geval een persoonlijke keuze die gemaakt moet worden op het gebied van de houten gevelbekleding. Welke houtsoort spreekt jou het meest aan en waar moet het volgens jou aan voldoen? Behalve hardhout, thermowood en multiplex zijn er nog andere mogelijkheden voor een houten gevelbekleding. Het is belangrijk om te kijken naar harde houtsoorten die bestand zijn tegen allerlei weersomstandigheden. Kijk ook naar de duurzaamheidsklasse, hierbij is klasse I of II vooral aan te raden: dit zijn de sterkste houtsoorten. Daarnaast kan ook de milieuvriendelijkheid een rol spelen in je uiteindelijke keuze.

De kosten van houten gevelbekleding

Wat betaal je voor de aanleg van een houten gevelbekleding? Hier is geen sprake van één duidelijke prijs, omdat dit van verschillende factoren afhankelijk is. Gemiddeld zul je tussen de €100 en €150 per m2 betalen. Dit is de prijs van het hout inclusief de plaatsing. Je kunt er echter ook voor kiezen om de bekleding tegelijkertijd te combineren met isolatie. In dit geval kun je rekenen op kosten tussen de €120 en €250 per m2. Voor een duidelijke prijs op maat kun je contact opnemen met een professioneel bedrijf.

houten gevelbekleding prijzen

Waarop wordt de prijs gebaseerd?

Hoewel het niet volledig duidelijk is om te zeggen wat de precieze kosten van een houten gevelbekleding zijn, kun je wel nagaan waar deze kosten op gebaseerd zullen worden. In de eerste plaats is de prijs volledig afhankelijk van het houtsoort dat je kiest. Hardhout is over het algemeen duurder dan thermowood en multiplex, en dit zal er dan ook voor zorgen dat de prijs flink stijgt. Daarnaast zijn er nog andere zaken die de kosten beïnvloeden. Denk hierbij onder andere aan de totale oppervlakte van de buitenmuren, de moeilijkheidsgraad van de werkzaamheden en of je de bekleding in combinatie doet met isolatie.

De voordelen van een houten gevelbekleding

Wat zijn de belangrijkste voordelen van de keuze voor hout? Naast hout kun je onder andere ook kiezen voor crepi en steenstrips, maar hout is een luxe product dat voor de nodige sfeer zal zorgen. Er zijn meerdere voordelen te benoemen waar je mee te maken krijgt als je kiest voor een houtsoort als bekleding van de gevel:

  • Hout is makkelijk te bewerken en te plaatsen, waardoor de arbeidskosten lager zullen liggen dan bij steenstrips of crepi;
  • Hout is sterk, is in veel gevallen bestand tegen vocht en schimmels of kan hiervoor behandeld worden. Verder zijn reparaties aan hout makkelijk uit te voeren;
  • Hout geeft een natuurlijke en warme uitstraling aan je woning.

De nadelen van hout als gevelbekleding

Er kunnen echter ook redenen zijn waardoor je niet voor hout kiest als bekleding van de gevel. Zo zijn er houttypes (waaronder multiplex) die wat meer onderhoud nodig hebben. Dit kan nadelig zijn en uiteindelijk leiden tot meer kosten. Verder zijn bepaalde houtsoorten (vooral tropisch hardhout) niet ecologisch en daardoor erg milieuonvriendelijk. Dit zijn punten die mee kunnen spelen in het maken van de keuze.

De combinatie met isolatie

Het is dus goed mogelijk en zelfs aan te raden om een houten gevelbekleding te combineren met een isolatie. Wanneer je een nieuwe bekleding gaat laten aanbrengen moet in veel gevallen de oude gevel verwijderd worden. Dit is een uitgelezen kans om direct te kiezen voor de isolatie van de gevel. De voordelen hiervan zijn bekend: je kunt door middel van een isolatie veel energie besparen. Uiteindelijk zal het financieel beter voor je uitpakken. Daarnaast kom je mogelijk ook in aanmerking voor verschillende premies bij het laten uitvoeren van een isolatie.

Houten gevelbekleding onderhouden

Het is afhankelijk van de houtsoort, maar er is een mogelijkheid dat er eens in de zoveel tijd onderhoudswerk gedaan moet worden. Hardhout en thermowood zullen na verloop van tijd gaan vergrijzen. Dit hoeft niet direct een probleem te zijn: wanneer je hier de charme van inziet kunt je dit gewoon op zijn beloop laten. Het feit dat een bepaalde houtsoort vergrijst betekent namelijk niet dat de kwaliteit achteruit gaat. Toch kan het voorkomen dat de vergrijzing in verschillende maten voorkomt. Je krijgt dan ongelijke vergrijzing. Om dit te voorkomen kies je voor een afwerking met een semi-transparante beits.

Een houten gevelbekleding schilderen

Wil je de houten gevel gaan schilderen? In dit geval kun je gebruik maken van een dampopen transparante beits met uv-remmer. Deze verf zal het hout beschermen tegen eventuele vergrijzing. Een andere optie is het behandelen van het hout met een voedende olie. Deze bewerking moet eens in de zoveel tijd herhaald worden om een blijvend effect te houden. Het is niet aan te raden om gebruik te maken van een afsluitende lak maar een dekkende beits. Afsluitende lak zorgt er namelijk voor dat er oneffenheden in het hout gaan ontstaan. Toch is het niet aan te raden om een dekkende lak te gebruiken, hierdoor gaat de originele kleur van het hout verloren.

Schakel professionele hulp in

Heb je vragen over een houten gevelbekleding of wil je meer informatie omdat je interesse hebt in deze methode? Je kunt online gemakkelijk in contact komen met verschillende erkende bedrijven op dit gebied. Zij kunnen je advies op maat geven en je eventueel ook een offerte sturen.