Voegen herstellen en voegwerk renoveren

Velen van ons kiezen voor baksteenbouw vanwege de vele esthetische voordelen en ook vanwege de duurzaamheid van het materiaal. Om de harmonie van uw gevel te bewaren en de duurzaamheid van uw bakstenen muren te verzekeren, is het echter belangrijk om ze te onderhouden. De zichtbare voegen moeten zorgvuldig in het oog worden gehouden omdat zij kwetsbaarder zijn. Hoe kan ik bakstenen voegen herstellen? Zie het artikel voor antwoorden.Zie je beschadigingen of andere afwijkingen aan de voegen van je gevel of wil je grotere problemen voorkomen? Dan is het aan te raden om te kiezen voor een herstel van de voegen. Dit zijn herstelwerkzaamheden die vaak worden uitgevoerd bij een renovatie van de gevel. Je kunt van te voren eerst een inspecteur laten langskomen die de stand van zaken kan beoordelen. Op basis van zijn oordeel bepaal je of je kiest voor het herstellen van de voegen. Waarom zou je kiezen voor voegen herstellen en hoe gaat dit in zijn werk? Ook vind je hier de kosten van deze werkzaamheden.

voegwerk herstellen

Het belang van het herstellen van de voegen van een bakstenen muur

Ervoor zorgen dat de voegen van een bakstenen muur in goede staat zijn, is niet alleen een kwestie van esthetiek. Een slecht onderhouden gewricht kan leiden tot veel ernstiger problemen die een veel duurdere restauratie kunnen vereisen.
Zo kunt u bijvoorbeeld vaststellen dat uw huis lekt of dat sommige bakstenen zijn losgeraakt.
Vergeet niet dat de voegen tussen uw bakstenen bijdragen tot het goede onderhoud van de muur en dus tot uw veiligheid en die van uw gezin.

Het herstellen van bakstenen voegen stap voor stap

Om dit soort werk uit te voeren, is het belangrijk een beroep te doen op een vakman. Ten eerste is het belangrijk te controleren of er geen onderliggende structurele schade is die ernstige problemen kan veroorzaken. Ten tweede garandeert een professionele ingreep dat uw bakstenen voegen op een hoog niveau worden hersteld en lang zullen meegaan.

Om er echter voor te zorgen dat u de controle over uw project behoudt, volgt hier een stap-voor-stap handleiding voor de restauratie van uw bakstenen voegen:

Stap 1 - Het strippen van de beschadigde verbinding

De eerste taak die de vakman zal uitvoeren is het verwijderen van de beschadigde verbinding. Het is niet mogelijk een nieuwe voeg aan te brengen zonder eerst de oude te verwijderen. Deze stap is essentieel en moet met grote zorg worden uitgevoerd, want voor een goede werking van uw nieuwe verbinding mag er geen spoor van de oude overblijven. De metselaar gebruikt meestal een beitel en een hamer om de oude voegen te verwijderen. Vervolgens graaft hij de voegen uit tot een diepte van 1 à 2 centimeter alvorens de openingen af te stoffen met een staalborstel.

Ten slotte wordt, om de reiniging te voltooien en het oppervlak voor te bereiden op de nieuwe voegen, de muur bevochtigd met een natte spons of spuitbus.Stap 2 - Het kiezen van de mortel

Kies, met het advies van uw metselaar, een mortel die klaar is voor gebruik. Let erop dat u verschillende kleuren voegmiddel kunt kiezen, afhankelijk van de uitstraling die u uw muur wilt geven. Zo is de webercal voegmortel verkrijgbaar in niet minder dan 25 tinten.

Stap 3 - De bakstenen muur opnieuw voegen

Nu is het tijd voor de langverwachte stap: het opnieuw voegen van de muur! De mortel wordt gemengd met een troffel en aangebracht met een voegijzer. Het teveel wordt vervolgens verwijderd met de spaan.

Waarom de voegen herstellen?

Er zijn verschillende redenen te bedenken om de voegen te laten herstellen. Met deze maatregelen kun je op de lange termijn verzekerd zijn van een sterke gevel die beschermd is tegen invloeden van buitenaf. Wanneer je twijfelt is het toch belangrijk om hier goed naar te kijken, zodat je uiteindelijk de juiste keus maakt. De voegen herstellen kan belangrijker zijn dan je misschien denkt.

Reden 1: Bescherming van de gevel

De gevel wordt als het ware bijeen gehouden door middel van voegen. Deze voegen gaan een lange tijd mee, maar na jaren zullen de eerste beschadigingen ontstaan. Misschien denk je niet perse verder door wanneer je gescheurde of loszittende voegen tegenkomt. Toch kan dit voor veel problemen zorgen. Een van de meest voorkomende problemen door loszittende, gescheurde of gebarsten voegen is doorslaand vocht. Is het kwaad al geschied? Dan zullen er uiteindelijk veel zwaardere maatregelen genomen moeten worden. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom je kapotte gevels niet met een korrel zout moet nemen.

Reden 2: Strakke gevel

Behalve dat het belangrijk is dat de gevel goed beschermd is tegen invloeden van buitenaf zoals vocht en vorst, zien kapotte voegen er ook erg slordig uit. De gevel van een woning kan er hierdoor wat verwaarloosd uit zien. Om dit te voorkomen kies je voor het herstel van de voegen. Je kunt hierbij kiezen uit verschillende voegsoorten in diverse kleuren. Zo kun je onder andere een extra strak effect creëren op de gevel. Na het herstel van de voegen ziet de gevel er weer uit als nieuw. Hier kun je nog jarenlang plezier van hebben.

Voegen herstellen: de voorbereiding

Voordat de voegen hersteld worden, is het belangrijk dat het oude voegwerk eerst wordt verwijderd. Voegen verwijderen kan op twee manieren: door uithakken of uitslijpen. Uithakken is en snelle maar minder nauwkeurige methode. Uitslijpen wordt vaak gebruikt bij oude gebouwen vanwege de nauwkeurigheid waarmee dit wordt uitgevoerd. Voordat men het oude voegwerk verwijderd, zal de gevel gereinigd worden. Gebeurt dit niet? Dan zal het nieuwe voegwerk sneller los kunnen laten omdat er nog veel vuil onder zit. Voor het reinigen kunnen ook diverse methoden worden gebruikt. Dit is afhankelijk van de staat waarin de gevel verkeerd. (lees hier meer over voegen verwijderen).

Voegen herstellen: de juiste verhouding

Nadat de voorbereiding is afgerond kan het nieuwe voegwerk geplaatst worden. Deze heb je van te voren uitgekozen: er zijn diverse kleuren, en afwerkingen mogelijk. Er wordt in ieder geval goed gekeken naar de samenstelling van de voegspecie. De juiste hardheid is belangrijk, omdat dit de mate van afwerking bepaalt. Door de juiste verhouding van kalk, zand en cement te gebruiken zal de goede voegspecie gemaakt worden. Voor ieder type voeg is een verschillende techniek. Het is dus altijd aan te raden om hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in te huren.

voegen renoveren

De kosten voor voegen herstellen

Bij het herstellen van de voegen kun je uitgaan van twee soorten kosten. In de eerste plaats betaal je een bedrag voor het verwijderen van de oude voegen. Afhankelijk van de methode kost je dit tussen de €32 en €50 per m2. Het voegen zelf zal ongeveer tussen de €8 en €13 per m2 kosten. Dit is onder meer afhankelijk van het type voeg dat je kiest en natuurlijk de grootte van het oppervlak.Een offerte voor voegen herstellen

Wil je verzekerd zijn van een strak eindresultaat? Dan is het aan te raden om te kiezen voor een erkend bedrijf dat gespecialiseerd is in voegen herstellen. Bij deze bedrijven kun je een offerte en prijs op maat aanvragen zodat je van te voren weet wat de precieze kosten zijn.

Heeft u nog vragen? Heeft u de diensten van een metselaar nodig? Wij kunnen u gratis in contact brengen met gekwalificeerde professionals.

Een specialist nodig om uw gevel te renoveren?