Vochtige buitenmuren: de oplossing voor u!

Vocht is helaas een terugkerend probleem in woningen. In sommige studies wordt geschat dat bijna één op de twee huizen in België te kampen heeft met vochtproblemen. Bent u bezorgd over deze plaag? Ontdek bij ons hoe u vocht uit de buitenmuren van uw huis kunt verwijderen.

vochtige buitenmuren

De luchtvochtigheid van de buitenmuur is een echt probleem dat veel mensen tegenkomen. Met probleem bedoelen we zowel schimmel en condensatie, als waterinfiltratie, opstijgend vocht, capillaire stijging, enz.

Er zijn verschillende oplossingen om u te helpen dit probleem tegen te gaan. We hebben een lijst opgesteld van wat er op dit moment op de markt beschikbaar is. De conditie van uw gevel ligt in uw handen, zoek de behandeling die het beste bij u past!

Vochtige muren: een ernstig probleem!

Moet je je echt zorgen maken over vocht op een buitenmuur? Ja, om verschillende redenen.

Als vocht onbehandeld blijft, kan het gezondheidsproblemen veroorzaken. In ieder geval is het een bron van ongemak. Inderdaad, leven in een vochtig huis is bijzonder onaangenaam! Bovendien, als het probleem niet tijdig wordt opgelost, heeft het vocht de neiging zich te verspreiden. Dus, als uw buitenmuur vochtig is, is het slechts een kwestie van tijd voordat u binnen sporen van vocht ziet.

Daarom is het belangrijk te weten hoe u een vochtige buitenmuur zo snel mogelijk kunt behandelen.

Waarom zit er vocht op uw buitenmuur?

Over het algemeen komt vocht van buitenaf. Als uw buitenmuur vochtig is, is er een probleem. Hij kan bijvoorbeeld gebarsten of slecht geïsoleerd zijn aan de basis. In het laatste geval kunnen capillaire opstijging of kwelproblemen optreden.

Heel vaak zit het probleem aan de basis van de buitenmuur. Tijdens hevige regenval heeft water de neiging te stagneren in de kelder. Als de isolatie slecht is of de muur een gebrek vertoont, kan dit water doordringen tot aan de basis van uw muur. Zodra de basis van de muur is bereikt, zal het vocht stijgen en de hele muur doordringen.

Het probleem kan natuurlijk ook komen van een waterlek in uw huis. Waterschade door een lekkende leiding kan bijvoorbeeld vocht op uw buitenmuur doen verschijnen.

Wat ook de oorzaak is van het vocht op uw buitenmuur, het kan worden behandeld!

Prijs per m² van een natte buitenmuur behandeling

De prijzen variëren sterk afhankelijk van de gekozen optie, de techniek en het gebruikte materiaal. Dus, hier is een indicatieve tabel van de verschillende geschatte prijzen voor de verschillende gevallen die eerder zijn uitgelegd.

Soort oplossing prijs/m²
Zandstralen Vanaf 12€
Vochtstralen Vanaf 12€
Verstuiving Vanaf 15€
Stoomreiniging Vanaf 5€
Chemische reiniging Vanaf 15€
Opvoegen 32€ – 35€
Hydrofuge 8€ – 12€
Isolatie crepi 90€ – 110€
Bekleding met hout of kunststof 50€ – 200€
Gevelbekleding 40€ – 250€

Oorzaak vochtige buitenmuurn

Vochtigheidsproblemen ontstaan wanneer muren beschimmeld raken, stenen poreus worden of voegen worden beschadigd. Dit soort oorzaken geldt vaak voor oudere woningen. Vochtigheidsproblemen kunnen ook optreden na werkzaamheden of renovaties aan uw gevel.

Bovendien, als je gevel zo georiënteerd is dat als het regent, de regen het direct raakt, dan is het des te meer vatbaar voor vochtproblemen. Vermijd het oriënteren van uw buitengevel aan de zuidwestelijke zijde.

We bespreken verschillende oplossingen voor uw vochtproblemen aan de buitenmuur. Maar voordat we dat doen, laten we eerst bepalen op welk punt we ons zorgen moeten maken?

Wanneer moeten we ons zorgen gaan maken?

Wanneer uw buitenmuren vochtig zijn, kan dit negatieve gevolgen hebben voor uw hele huis. Vocht kan zich naar de binnenmuren verplaatsen en echte schade veroorzaken. Daarom geven we u enkele tips en trucs om vocht te spotten.

Symptomen van een vochtige gevel

  • Meestal hebben de muren van de gevel de tijd nodig om te drogen als de regen voorbij is.
  • Er beginnen scheuren te ontstaan.
  • Verf, gips en andere coatings op uw gevel zullen langzaam beginnen af te schillen.

Moet je je zorgen maken over je gevel? Ontvang verschillende gratis en vrijblijvende aanbiedingen!

Wat zijn de verschillende manieren om vocht uit een buitenmuur van een huis te verwijderen?

De beste manier om een vochtprobleem op te lossen is de oorzaak aan te pakken. In de praktijk is een eenvoudige reiniging niet voldoende. Als het als een "dekmantel" fungeert, zal het het probleem helemaal niet behandelen. Als de vochtigheid wordt veroorzaakt door waterschade in uw huis, is de oorzaak duidelijk. Maar wat te doen in andere gevallen?

Verbetering van de oppervlaktegesteldheid van de gevel

Zijn de voegen van uw gevel beschadigd of gebarsten? In dit geval is het zeer waarschijnlijk dat u de oorzaak van uw vochtproblemen op uw buitenmuur heeft gevonden! De beste oplossing is om uw gevel opnieuw te voegen. Met andere woorden, u moet de oude voegen verwijderen en opnieuw voegen. Dit zal niet alleen het visuele aspect van uw gevel verbeteren, maar zal deze ook weer waterdicht maken.

Opknappen van een nieuwe gevel

Als uw gevel in slechte staat is, waarom zou u hem dan niet helemaal opnieuw doen? Dit zou voor u een gelegenheid zijn om een nieuwe gevelbekleding of zelfs nieuwe isolatie van buitenaf aan te brengen. Uiteraard is deze oplossing duurder dan de vorige. Maar het geeft betere en langduriger resultaten.

Om uw gevel opnieuw op te knappen, zal hij eerst moeten vervallen. Deze operatie is lang en delicaat. Het moet gedaan worden door een professional. Voor uw nieuwe gevel kunt u kiezen uit verschillende materialen, zoals pleisterwerk, hout, PVC, composietbekleding, enz.

Aanbrengen van vochtwerende verf

Wat u ook kiest, vergeet niet uw muur na het werk vochtwerend te verven. Waterdicht, waterafstotend, condensatiebestendig... er zijn verschillende soorten vochtwerende verf. Hoewel verf het probleem niet oplost, helpt het wel om uw muur tegen vocht te beschermen.

Harsinjectie in de wand

Een injectiebehandeling is doeltreffend wanneer vocht door de basis van uw muur sijpelt door capillaire werking. Om dit te doen, heb je een injectie kit, pleister en kit nodig. De injectiebehandeling maakt het mogelijk aan de basis van de muren een product aan te brengen dat het opstijgend vocht tegenhoudt.

Afhankelijk van de dikte van de muur, zullen aan beide zijden gaten geboord moeten worden. In elk gat wordt het waterdichtingsproduct verspreid. In het algemeen duurt het tussen de 6 en 12 maanden om te drogen. Niet iedereen kan dit doen. Bovendien kan het uw muren beschadigen. Daarom is het aan te bevelen de harsinjectie door een vakman te laten uitvoeren.

Waterdicht maken van de funderingen

Dit is duidelijk de moeilijkste operatie om uit te voeren. In de praktijk komt het erop neer dat de muren van uw muur op funderingsniveau waterdicht worden gemaakt en vervolgens van een drainagesysteem worden voorzien. Drainage is vooral noodzakelijk als uw huis is gebouwd op klei- of leemgrond.

De eerste stap is het vrijmaken van de funderingen rondom het gebouw door het graven van een sleuf van ongeveer 80 cm breed. Een mechanische schop wordt gebruikt om de geul te maken. Nadat de muren zijn schoongemaakt, gaat een vakman over tot het waterdicht maken ervan. Deze operatie vereist het aanbrengen van verschillende lagen bitumineuze coating en vervolgens een waterdichtingsmembraan. Tenslotte moet alleen nog de drain worden gelegd, de afwerking worden uitgevoerd en de sleuf worden opgevuld.

Vocht is een veel voorkomend probleem in huis. Maar het is geen fataliteit! Er bestaan wel degelijk oplossingen om vocht uit uw buitenmuren te verwijderen! Heeft u problemen met vocht op uw buitenmuren? Wacht niet tot het probleem erger wordt en neem onmiddellijk contact op met ons!