Gevel impregneren: voordelen, nadelen & prijzen per m2

Wil jij een jarenlange bescherming van de gevel? Wanneer je kiest voor impregneren zul je een groot aantal voordelen ontdekken. Je kunt impregneren laten uitvoeren in combinatie met een gewone gevelreiniging. Op deze manier heeft jouw gevel de perfecte basis voor een beschermlaag en kun je er zeker van zijn dat je gevel de komende jaren beschermd is tegen allerlei invloeden van buitenaf. Wat is impregneren precies als gevelwerking, wanneer kun je het toepassen en wat zijn de voor- en nadelen van deze methode? Ook vind je op deze pagina de kosten van deze techniek. Ook je buitenmuur waterdicht maken kan je via het impregneren van je muur.

Wat is impregneren?

buitenmuur impregneren

Wanneer je de gevel laat impregneren zorg je er eigenlijk voor dat er een beschermlaag op de gevel komt. Deze beschermlaag zorgt ervoor dat de gevel beschermd is tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht of vuil in de vorm van mos, algen en schimmels. Bij impregneren wordt er een waterafstotende vloeistof op de muur aangebracht die op het oppervlak blijft, maar ook diep in de stenen zal trekken. De gevel impregneren is daarnaast ook een goede methode om doorslaand vocht tegen te gaan. Het vocht kan door de vloeistof niet meer in de muren trekken en zal zich ook in de toekomst minder snel hechten.

Wanneer kies je voor een beschermlaag?

Je kiest voor het impregneren van de gevel op het moment dat de gevel erg bevuild is of wanneer je last hebt van doorslaand vocht. Dit is een vervelend probleem dat op de lange termijn nog veel erger kan worden. Het is daarom dan ook aan te raden om op tijd te kiezen voor het impregneren van de gevel. Impregneren wordt vrijwel altijd toegepast in combinatie met het reinigen van de gevel. Op deze manier wordt de gevel eerst grondig schoongemaakt, waarna er vervolgens een beschermlaag overheen wordt aangebracht. Dit zorgt voor het beste resultaat.

Impregneren? Let op deze aandachtspunten

Misschien wil je de gevel graag laten impregneren, maar weet je niet goed wanneer hier een goed moment voor is. In principe wordt impregneren niet in de wintermaanden gedaan. Ook wanneer er sprake is van nat weer is dit geen goede basis voor het impregneren van de gevel. Wacht hier dus mee tot en met het voorjaar of de zomer en kies een droge dag.

impregneren gevel

Niet de oplossing voor vochtproblemen

Je moet er ook bij stilstaan dat impregneren niet de oplossing is voor vochtproblemen. De problemen worden tegengegaan, maar niet volledig opgelost. Het is daarom geen garantie dat de vochtproblemen in de gevel worden opgelost met impregnatie. Ook is het belangrijk om van te voren te controleren of de gevel geschikt is voor deze techniek. Niet alle materialen mogen namelijk met dit product behandeld worden. Om zeker te zijn van je zaak kun je een expert inhuren die de gevel inspecteert. Op basis van dit oordeel kun je bepalen of impregnatie een goede optie is.

Dit zijn de voordelen van impregnatie

Er zijn een aantal voordelen te noemen waar je mee te maken krijgt als je de gevel laat impregneren. In de eerste plaats is deze methode een goede manier om de gevel te beschermen tegen doorslaand vocht. Wanneer je last krijgt van vocht kan dit doorgaans uitlopen tot een groot probleem. Daarnaast is impregneren ook een goede manier om vorstschade te voorkomen in de buitenmuur. Er zijn echter nog veel meer voordelen van impregneren te noemen. Hier vind je de overige oplossingen van deze methode op een rij:

  • De gevel blijft langer mooi: door een combinatie van gevelreiniging en impregnatie zal dit voor een langdurig goed resultaat zorgen. In de toekomst kunnen schimmels, mos en algen zich minder goed hechten
  • Doordat de woning goed beschermd is tegen vocht zal dit ook betekenen dat de waarde van je woning zal stijgen
  • Door deze methode toe te passen zal de gevel ook veel minder lijden onder de invloeden van buitenaf. Dit zorgt ervoor dat er voor langere periode geen onderhoud hoeft plaats te vinden

Kiezen voor een impregnatie?

Het kan dus uiterst zinvol zijn om te kiezen voor het laten impregneren van de gevel. Op deze manier kun je zowel op korte als lange termijn de vele voordelen ervaren. Je kunt op deze pagina ook vinden wat de gemiddelde kosten van impregnatie zijn. Verder kun je de bekwaamheid van een gespecialiseerd bedrijf inschakelen om zo zeker te zijn van je zaak. Het impregneren van de gevel wordt in veel gevallen ook in combinatie gedaan met nevelstralen, zandstralen of vochtstralen.

Dit zijn de nadelen van impregnatie

Het beschermen van de gevel klinkt als een veelbelovende methode. Dit is het ook, maar er kunnen ook enkele nadelen genoemd worden. Zo moet de impregnatie na verloop van tijd wel herhaald worden, wil je van de effecten kunnen blijven profiteren. Je kunt erop rekenen dat het impregneermiddel de gevel zo’n tien jaar beschermd. Wanneer deze periode tot een einde komt is het aan te raden om opnieuw voor deze bescherming te kiezen. Toch hangt dit ook af van de weersomstandigheden en het product dat gebruikt is bij de impregnatie. Andere mogelijke nadelen zijn:

  • De gevel moet in goede staat zijn voordat het impregneermiddel aangebracht kan worden. Wanneer dit niet het geval is, zal dit eerst hersteld moeten worden voordat je de gevel kunt laten impregneren. Dit zorgt weer voor extra kosten en zo kan dit een dure maatregel worden. De kosten hangen af van de mate van beschadiging en hoe groot het oppervlak is.
  • Impregneren kan een nadeel zijn wanneer je in de toekomst werkzaamheden wilt laten uitvoeren aan de gevel. Dit wordt extra bemoeilijkt omdat er impregneermiddel in de muur zit. Een voorbeeld: een buitenmuur met impregneermiddel kan niet geschilderd worden.

Niet kiezen voor een impregnatie?

Voordat je besluit om te kiezen voor impregneren is het dus aan te raden om deze punten te overdenken. Ben je bijvoorbeeld van plan om de buitenmuur te verven? Dit is na de impregnatie niet mogelijk. Verder is dus ook de staat van de muren erg belangrijk. Laat dit controleren door een professional. De expert zal hier verder uitsluitsel over geven, zodat je verzekerd bent van de juiste informatie over het uitvoeren van de impregnatie.

De gevel impregneren: hoe werkt het?

Voordat de gevel geïmpregneerd gaat worden, wordt er gekeken naar de staat van de gevel. Op basis hiervan wordt bepaald of deze muur geschikt is voor impregnatie. Wanneer dit het geval is zal de gevel eerst gereinigd moeten worden. Hierdoor zal de gevel vrij zijn van schimmels, mos, algen of ander vuil. Er kunnen verschillende methoden gekozen worden voor het reinigen van de gevel, dit is afhankelijk van de staat waarin de gevel verkeert. Bij de impregnatie moeten deuren en ramen afgeschermd worden met plastic folie. Daarna wordt het impregneermiddel met een speciale sproeier aangebracht op de gevel. Ook hiervoor kunnen diverse middelen gebruikt worden. Je krijgt hier uitgebreid advies over van de specialist.

De kosten van een gevel impregneren

gevel impregneren prijs

Hoeveel zul je kwijt zijn als je een gevel laat impregneren? Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Zo moet er eerst gekeken worden naar de staat van de gevel. Is deze in goede staat, dan hoeven er verder geen werkzaamheden worden uitgevoerd. Wel moet de gevel vrijwel altijd gereinigd worden voor de impregnatie, om zo een langer effect te kunnen bewerkstelligen. De gemiddelde kosten voor een gevel impregneren liggen tussen de €8 en €12 per vierkante meter. Je kunt een prijs op maat aanvragen bij een erkend gevelreinigingsbedrijf.