Akoestische isolatie van gevels

Wanneer u thuis bent, kan lawaai van buitenaf een echte hinder worden die zelfs uw gezondheid kan schaden. Hoe kun je rusten als je constant het omgevingsgeluid hoort? U hebt misschien al het advies gekregen om oordopjes te dragen of slaappillen te nemen, maar waarom pakt u de bron van het probleem niet rechtstreeks aan?

akoestische gevelisolatie

Als u voortdurend wordt gestoord door lawaai van buitenaf, is er een eenvoudige verklaring: de geluidsisolatie van uw gevelmuren is onbestaande of ondoeltreffend. Hoe kunt u een goede geluidsisolatie van uw gevelmuren maken? Antwoord in het artikel!

Geluidshinder: de verschillende niveaus van lawaai

Voordat u begint, moet u weten dat er een officiële schaal is die de verschillende geluidsniveaus bepaalt. Als u een duidelijk idee heeft van het geluidsniveau dat u ervaart, kunt u de optimale geluidsisolatie voor uw gevelwanden bepalen.

  • Tussen 10 en 40 dB wordt het geluid als licht beschouwd. Dat kan bijvoorbeeld het ruisen van de wind in de bomen zijn. Bij dit geluidsniveau wordt uw huis als stil beschouwd.
  • Van 40 tot 60 dB wordt het geluid intenser en hinderlijker. Dit komt overeen met een normaal gesprek, bijvoorbeeld. Hoewel dit geluidsniveau overdag niet storend is, kan het 's nachts storend zijn en slaapstoornissen veroorzaken.
  • Bij 60 tot 80 dB is het lawaai vermoeiend en moeilijker te verdragen. Dit geluidsniveau kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een televisietoestel dat wordt aangezet of door een drukke straat.
  • Bij 80 tot 100 dB wordt het lawaai nog moeilijker te verdragen. Dit niveau wordt bereikt als er bijvoorbeeld een trein passeert.
  • Tussen 100 en 130 dB wordt dit beschouwd als de pijngrens. Dit geluidsniveau wordt waargenomen tijdens bouwwerkzaamheden (b.v. drilboren).

Wat zijn de aanbevelingen voor een comfortabel en geluidsvrij huis?

Om in een comfortabel huis zonder geluidsoverlast te wonen, is de isolatie van uw gevelwanden een doeltreffende en radicale oplossing, maar het is niet de enige. Hier zijn wat aanbevelingen voor u:

  • Als u ramen met enkel glas hebt, moet u ze vervangen door dubbele of driedubbele beglazing, die u niet alleen tegen lawaai maar ook tegen kou en warmte zal isoleren. Als u dat doet, kunt u 30 tot 40 dB besparen.
  • Heeft u rolluiken? Denk aan het isoleren van de kasten van uw luiken, die een zwak punt zijn in uw geluidsisolatie. Om dit te doen, kunt u siliconen afdichtingen aanbrengen tussen de sluitplaat en het plafond. U kunt de doos ook aan de binnenkant isoleren.
  • Als uw huis oud is, kunt u overwegen de dichtheid van uw oude ramen te controleren door afdichtingen aan te brengen. Dit kan tot 5 dB besparing opleveren.

Hoe beïnvloedt isolatie ook de akoestiek?

Thermische isolatie van buitenaf heeft al lang zijn waarde bewezen, niet alleen op het gebied van thermische maar ook van akoestische isolatie. Bij dit type isolatie wordt de isolatielaag rechtstreeks op de buitengevel aangebracht. Dit wordt dan bedekt met de coating van uw keuze. Deze techniek heeft ook het voordeel dat u een volledige gevelrenovatie kunt uitvoeren.

Voor een goede geluidsisolatie moet u echter de juiste isolatiematerialen kiezen. Glaswol is een zeer goede geluidsisolator. Andere mogelijkheden zijn steenwol, polyurethaancomposietschuim, geëxpandeerde kurk in platen of gespoten cellulosewatten.

Aarzel niet om bij twijfel een deskundige om advies te vragen!

Een expert nodig om uw gevel te isoleren?