Cementpleister: cementeren muur en gevel binnen en buitenmuur

Op zoek naar een manier om je gevel op te knappen? Wellicht is cementpleister een geschikte optie voor jou. Cementpleister is een sterke pleister en zeer bruikbaar voor het opknappen van de gevel. Je geeft de buitenmuur als het ware een extra cementlaag waardoor de muur er uit ziet als nieuw. Ook beschermt cementpleister je muur tegen allerlei weersinvloeden. Je woning is vanaf buiten dus zeer goed beschermd. Wat zijn de voordelen van cementpleister, hoe worden deze werkzaamheden uitgevoerd en waarom is het beter om hier een vakman voor in te huren? Natuurlijk vind je hier ook de prijs van cementpleister. Lees hier ook meer over crepi gevelbekleding

cementpleister

Wat is cementeren?

Zoals gezegd is cementpleister een cementlaag dat op de muur wordt aangebracht. Deze werkwijze wordt ook wel cementeren genoemd. Cementeren kan zowel op binnen- als op buitenmuren, maar de laatste optie wordt het meest gebruikt. Cementeren werkt als volgt: de gevel wordt afgewerkt met een laag zandcement. Deze laag van cement zal er voor zorgen dat de buitenmuur er weer als nieuw uitziet. Tijdens het cementeren worden oneffenheden vakkundig weggewerkt. Doordat je zelf bepaalt welke kleur het cement wordt, hoef je de muur achteraf niet meer te schilderen. Daarnaast kun je zelf ook bepalen hoe dik het cement wordt. Wil je dat de al bestaande structuur van de muur nog zichtbaar is of moet het helemaal glad worden?

De voordelen van cementpleister

Er zijn verschillende redenen waarom het aantrekkelijk is om voor cementpleister als beschermlaag voor je buitenmuur. Het ziet er niet alleen mooi uit, want cementpleister heeft nog meer eigenschappen. De voordelen op een rij:

 • Bescherming tegen weersinvloeden: vocht en andere schimmels maken geen kans, hierdoor blijft de buitenmuur langdurig mooi
 • Muur weer als nieuw: oneffenheden, beschadigingen en kleurverschillen op de buitenmuur worden weggewerkt
 • In één keer klaar: cementpleister is verkrijgbaar in diverse kleuren en daardoor is achteraf schilderen niet nodig
 • Goede kwaliteit: het cement blijft langdurig mooi, je kunt dus rekenen op een hoge kwaliteit
 • Goedkoop: vergeleken met andere pleisterwerken is cementeren goed betaalbaar.
gevel cementeren

De kosten

Hoeveel betaal je voor cementpleister? Cementeren is dus relatief goedkoop in vergelijking met andere pleistertechnieken. De prijs van deze techniek is afhankelijk van een aantal punten, waaronder de huidige staat van de gevel, de bereikbaarheid van de muur en het totale oppervlak van de buitenmuur. Is de buitenmuur erg beschadigd? Dan zal dit eerst hersteld moeten worden, omdat het cementeren anders niet goed uitgevoerd kan worden. Daarnaast geldt: hoe dikker de laag, hoe hoger de kosten. Een dunne laag zorgt ervoor dat de huidige structuur van de buitenmuur nog zichtbaar blijft. Een overzicht van de kosten:

 • Cementpleister Prijs per m2
 • Cementpleister: dunne laag €30
 • Cementpleister: dikke laag €40

Cementpleister aanbrengen: verschillende uitvoeringen

De kosten van cementeren hangen dus gedeeltelijk af van de uitvoering. Zo kun je kiezen voor een dunne laag van cementpleister, maar ook een dikke laag. Er zijn voordelen aan beide uitvoeringen, maar uiteindelijk komt het vooral aan op de persoonlijke smaak.

Optie 1: Dunne laag

Een dunne laag cementpleister is de juiste keuze wanneer je de huidige structuur van bakstenen zichtbaar wilt houden. Eventuele oneffenheden en kleurverschillen worden vakkundig weggewerkt. Het grote voordeel van een dunne laag is dat je buitenmuur er weer uitziet als nieuw, zonder dat de huidige structuur verloren gaat. Als vanzelfsprekend wordt er minder cementpleister gebruikt voor deze uitvoering, en daardoor liggen de kosten ook iets lager. Deze kosten zijn ook nog afhankelijk van de grootte van het oppervlak en de bereikbaarheid. Gemiddelde kosten voor een dunne laag cementpleister: €30 per m2.

voorbeeld cementpleister

Optie 2: Dikke laag

Een andere optie is een dikke laag cementpleister. Hierbij wordt er meer cement gebruikt om de gehele muur te bedekken. Tijdens het cementeren met een dikke laag wordt de buitenmuur volledig vla gemaakt. In tegenstelling tot een dunne laag is de originele structuur bij een dikke laag niet meer zichtbaar. Een voordeel van een dikke laag cementpleister is dat de buitenmuur dus ook beter beschermd is tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht of andere schimmels. Gemiddelde kosten voor een dikke laag cementpleister: €40 per m2.

Een vakman inschakelen: de voordelen

Het cementeren van een gevel is geen makkelijke taak en het is dan ook niet weggelegd voor de doe-het-zelver. Tenzij je veel ervaring hebt in dit gebied is het niet aan te raden om zelf aan de slag te gaan. Ook is het niet altijd veel goedkoper: je moet zelf alle materialen aanschaffen en daarnaast kunnen de kosten alsnog hoog oplopen wanneer er iets fout gaat. Het is daarom aan te raden om een vakman in te schakelen. De voordelen op een rij:

 1. Advies op maat: een vakman weet als geen ander hoe cementeren het best uitgevoerd kan worden. Wellicht is een andere pleistertechniek beter voor jouw gevel. Een vakman heeft antwoord op al je vragen.
 2. Tijd besparen: cementeren kan een tijdrovende klus zijn. Door dit uit te besteden aan een professional kun jij je tijd aan andere dingen besteden.
 3. Geld besparen op materiaal: je hoeft ook geen materiaal te kopen voor de klus. Dit wordt allemaal geregeld door de vakman die je inschakelt.
 4. Mooi resultaat verzekerd: met de hulp van een vakman kun je zeker zijn van een kwalitatief hoogwaardig resultaat, ook op de lange termijn.

Cementpleister aanbrengen in 3 stappen

Hoe gaat het aanbrengen van cementpleister op de gevel in zijn werk? Over het algemeen zijn er drie stappen die worden uitgevoerd om het proces te voltooien: voorbereiding, cementeren en afwerken. Hier vind je een beschrijving van deze werkzaamheden.

Stap 1: Voorbereiding

De buitenmuur moet eerst gecontroleerd en gereinigd worden, voordat er gecementeerd wordt. Vuil wordt verwijderd en ook beschadigingen als scheurtjes of slecht voegwerk moet worden hersteld. Gebeurt dit niet? Dan zal het cementpleister zich niet goed kunnen hechten op deze plekken. Dit maakt je buitenmuur alsnog kwetsbaar voor vocht op deze plekken.

Stap 2: Cementeren

Er worden bij cementeren twee lagen aangebracht. In de eerste plaats wordt een hechtingslaag aangebracht. Deze laag dient als verzekering dat het cementpleister goed zal hechten. Wanneer dit is aangebracht wordt de tweede laag aangebracht: het cementpleister, een mengsel van cement en zilverzand in de door jou gekozen kleur.

Stap 3: Afwerken

Wanneer het cementpleister is aangebracht is het nog niet klaar. De buitenmuur moet goed afgewerkt worden. Dit kan op twee manieren:

 1. Een waterwerende coating tegen opstijgend vocht - deze extra laag wordt tot 50 cm boven het grondniveau aangebracht
 2. Een gevelplint - hierbij wordt een plint van natuursteen of ander materiaal geplaatst ter afwerking en bescherming van de muur

Een prijs op maat

Wil je cementpleister laten aanbrengen op de gevel van je woning? Om een duidelijk beeld te krijgen van de kosten kun je een offerte aanvragen bij diverse bedrijven. Deze kun je vergelijken en zo de meest aantrekkelijke optie kiezen.

crepi gevel