Een crepi gevel: mogelijkheden en prijzen

Wanneer je een gevelisolatie laat uitvoeren is het aan te raden om na te denken over een eventuele crepi gevel. Dit is een slimme manier om je gevel nog beter te beschermen tegen weersinvloeden en andere invloeden van buitenaf. Op deze manier is de gevel nog beter beschermd en heeft onder andere vocht geen kans om naar binnen te dringen om daar voor problemen te zorgen. Wat is een crepi gevel, welke soorten gevelbepleistering zijn er en welke mogelijkheden heb je met crepi? Hier vind je informatie over crepi en alles wat hierbij komt kijken.

crepi gevel

Wat is een crepi gevel?

Crepi is een soort gevelbepleistering dat niet alleen zorgt voor bescherming van de gevel, maar ook voor een strakke afwerking en unieke uitstraling van je woning. Het grote voordeel van crepi is dat je gevel beschermd is tegen weersinvloeden. Daarnaast is crepi in verschillende soorten en kleuren verkrijgbaar en kun je dit door een vakman laten aanbrengen. Je kunt crepi zeer goed combineren met een gevelisolatie. Crepi vormt hierbij een beschermende laag, maar dit geeft je woning ook een totaal nieuwe look. Daarnaast werkt crepi energiebesparend en is het op lange termijn zeer effectief.

Twee soorten crepi

Er zijn twee soorten crepi waar je uit kunt kiezen: minerale crepi en siliconen gebonden crepi. Vroeger was alleen minerale crepi mogelijk, omdat er nog geen kunstharsen bestonden. Siliconen gebonden crepi bestaat uit kunstharsen en heeft een aantal belangrijke voordelen. Ook wordt er nog veel kosten voor minerale crepi omdat dit ook zijn voordelen heeft. Een vakman kan het beste inschatten welke vorm van crepi het meest geschikt is voor de gevel van je woning.

Optie 1: Minerale crepi

Minerale crepi is gemaakt op basis van natuurlijke materialen: zand, cement en kalk vormen samen het mengsel van crepi. Dit wordt in één laag aangebracht van 12 tot 15 mm dik. Door een handmatige bewerking krijgt deze soort crepi een unieke structuur. Minerale crepi wordt ook wel krabpleister genoemd, omdat het door deze handmatige bewerking een unieke uitstraling krijgt. Minerale crepi heeft een aantal belangrijke voordelen:

  • De gevel kan goed blijven ademen
  • De gevel wordt goed beschermd tegen invloeden van buitenaf
  • De gevel krijgt een unieke uitstraling

Optie 2: Siliconen gebonden crepi

Siliconen gebonden crepi bestaat uit kalk, toeslagstoffen en kunsthars. Deze vorm van crepi wordt in drie verschillende lagen aangebracht. Het type ondergrond maakt hierbij niet uit, alles is mogelijk. Daarnaast is siliconen gebonden crepi goed bestand tegen beschadigingen als krassen of stoten. Deze crepi heeft een aantal belangrijk voordelen:

  • Kan goed worden gecombineerd met gevelisolatie
  • Is water afstotend
  • Snel aan te brengen

De kosten

crepi gevel prijs

Hoeveel kost het aanbrengen van crepi? Gemiddeld kost een crepi gevel zonder isolatie tussen de €40 en €80. De kosten van crepi in combinatie met isolatie komen gemiddeld uit op €100 en €140. Een nauwkeurige prijs hanteren is moeilijk, omdat dit afhankelijk is van een aantal factoren. Voor een prijs op maat kun je terecht bij verschillende vakmannen bij jou in de buurt. Zo kun je sneller bepalen hoeveel geld je kwijt bent voor een crepi gevel.

Waar is de prijs afhankelijk van?

De prijs van een crepi gevel is dus afhankelijk van een aantal punten. In de eerste plaats de moeilijkheidsgraad van invloed. Waar staat jouw woning, is de buitenmuur gemakkelijk te bereiken en is er sprake van veel schuine zijden of hoeken? Daarnaast is het aantal vierkante meters een belangrijk punt. Hierbij geldt: hoe meer m2, hoe goedkoper. Daarnaast is ook het soort crepi dat je kiest van invloed op de prijs. Je kunt kiezen uit minerale of siliconen gebonden crepi. Ook moet de crepi gevel goed afgewerkt worden: dit kan de kosten verhogen.

Crepi en gevelisolatie combineren

crepi met isolatie

Of je nu van plan bent om voor isolatie te kiezen of dat je eerst met het idee kwam om crepi op de gevel te laten aanbrengen: een combinatie van deze twee is een uitstekende keus. Wanneer de gevel geïsoleerd wordt is dit een prima gelegenheid om de gevel af te werken met crepi. Dit zorgt voor extra bescherming en een strakke uitstraling van je woning. Wanneer je crepi op de gevel wilt laten aanbrengen kun je andersom ook voor een isolatie kiezen. Hoe dikker de isolatie is, hoe beter de energieprestaties van de woning zijn. Op de lange termijn kun je dus veel geld besparen door deze twee werkzaamheden te combineren.

De beschikbare kleuren

Er zijn meer dan 800 kleuren waaruit je kunt kiezen wanneer je crepi op de gevel wilt laten aanbrengen. Zowel lichte als donkere kleuren hebben voor- en nadelen. Op een lichte kleur zul je vervuiling en beschadigingen sneller zien zitten. Toch is een lichte kleur vaak meer in trek, vanwege de frisse en strakke uitstraling die dit aan de woning geeft. Kies je voor een donkere kleur, zul je het eerste probleem van vervuiling minder snel ervaren. Toch zal een donkere kleur sneller vervagen. Let er bij het kiezen van een kleur op in hoeverre dit mogelijk is in combinatie met isolatie. Hierin geeft de ingeschakelde vakman uitgebreid advies.

Crepi gevel in wit

witte gevel crepi

Een van de meest gekozen kleuren voor crepi is wit. De reden van deze populariteit is dat wit altijd mooi staat, ook in combinatie met andere kleuren (deuren, kozijnen). Daarnaast ziet een witte gevel er strak uit. Een nadeel is wel dat je dit regelmatig zal moeten (laten) reinigen, omdat vrijwel alle bevuiling goed te zien is. Toch kun je uit meerdere tinten wit kiezen die ervoor zorgen dat beschadiging en aanslag van vuil minder snel te zien is. Ook hierin geeft de ingeschakelde vakman het juiste advies.

De afwerking: plinten

Omdat de onderkant van de gevel het meest kwetsbaar is, ook bij crepi, is het aan te raden om deze goed te beschermen met een gevelplint. Deze plint wordt aan de onderzijde geplaatst en beschermd de gevel tegen vocht en vuil. Er zijn hierbij verschillende opties: er zijn plinten van natuursteen die langere tijd mee zullen gaan, maar ook goedkopere varianten. Ook kun je een speciale waterkerende sokkelpleister laten aanbrengen, een waterafstotende laag onderaan de gevel. De kosten van een gevelplint liggen gemiddeld tussen de €75 en €85.

De afwerking: hydrofuge

Als extra afwerking kun je er ook nog voor kiezen om een extra vochtwerend middel te laten aanbrengen: hydrofuge. Hierbij wordt er een waterafstotend middel in de gevel gespoten. Dit middel dringt de voegen binnen, maar zal ook aan het oppervlak blijven zitten. Zo ben je extra goed beschermd tegen vocht en andere bevuiling als mossen of algen, voor vijf tot acht jaar lang. Het grote voordeel hiervan is dat het pleisterwerk veel langer mooi zal blijven. Wanneer je dus kiest voor een witte crepi gevel, kan dit de oplossing voor snelle vervuiling bieden.

Het reinigen van een crepi gevel

Bij het reinigen van een crepi gevel krijg je te maken met een handleiding om te voorkomen dat er beschadiging optreedt. Zo mag een minerale crepi niet met een hogedrukspuit reinigen, vanwege de wat dunnere laag van crepi die hierbij is aangebracht. Een hogedrukspuit kan het pleisterwerk beschadigen en ervoor zorgen dat dit loskomt. Bij een siliconen gebonden crepi mag wel een hogedrukspuit gebruikt worden, maar zonder al te hoge druk van het water. Het is aan te raden om te kiezen voor een gevelreiniger die precies weet welke producten het best gebruikt kunnen worden en welke reinigingsmethode toegepast moet worden.

crepi herstellen oplossingen