Crepi schilderen mogelijkheden & info

Wil je je gevel een nieuwe look geven of is je huidige crepi gevel niet meer schoon te krijgen? Dan is het schilderen van de crepi gevel wellicht een welkome oplossing. Met het juiste materiaal en de nodige kennis kun je zelf aan te slag met het schilderen van de crepi gevel. Welke verfsoorten kun je kiezen en welke materialen moet je niet vergeten aan te schaffen? Wanneer je deze werkzaamheden liever niet zelf uitvoert is hier ook een oplossing voor. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om de hulp van een professionele schilder in te schakelen. Lees ook meer over crepi structuur

crepi schilderen gevel

De juiste verf kiezen: silicaat

Voor het schilderen van een crepi gevel kun je silicaatverf gebruiken. Deze verf heeft in de eerste plaats een goede dekking, waardoor vaak één laag al voldoende is. Silicaatverf is een minerale verf en is hierdoor erg geschikt voor het schilderen van minerale crepi. Ook siliconen gebonden crepi kun je goed beschilderen met silicaatverf. Deze verf heeft nog meer voordelen. Zo is de verf en natuurlijk product, veegvast, makkelijk te reinigen, weerbestendig, beschermd de verf tegen allerlei invloeden van buitenaf en zorgt het voor een gelijkmatige structuur.

crepi schilderen verf

De juiste verf kiezen: acryllaat

Verf op basis van acryllaat is een van de meest gebruikte verfsoorten. Deze verf wordt in meerdere lagen op de gevel aangebracht. Het is belangrijk om een geschikte verfsoort te kiezen, omdat de muur nog wel goed moet kunnen blijven ademen. Wanneer je er een verkeerde soort verf op schildert, zal dit ervoor zorgen dat de muur makkelijker vocht vasthoudt, wat zich vervolgens zal verspreiden en voor problemen zal zorgen. Verf op acryllaat basis is echter een goede keus en je kunt dit goed gebruiken om de gevel mee te schilderen.

Tips voor goede verf

Misschien denk je lekker goedkoop uit te zijn door een pot verf te kopen die een stuk voordeliger is. Toch is dit uiteindelijk niet altijd de beste keuze. Zo is het aan te raden om te kiezen voor een wat duurdere verf. Het voordeel van duurdere verf is dat de kwaliteit vaak beter is en dit zie je in het eindresultaat. Betere verf zal veel beter dekken en heeft een minder aantal verflagen nodig. Hoe minder verflagen, hoe beter, want wanneer er veel lagen boven elkaar worden aangebracht, zorgt dit ervoor dat de gevel niet goed meer kan ademen, met alle gevolgen van dien.

De juiste verfrollers

verfroller crepi

Je kunt het beste een verfroller gebruiken wanneer je de crepi gaat schilderen. Hoe weet je wat voor soort verfroller je moet gebruiken? In principe geldt: hoe grover de structuur van de crepi, hoe langer de haren moeten zijn op de verfrol. Vaak is het lastig om een grove crepi te schilderen en het is dan ook mogelijk om hier een professioneel bedrijf voor in te schakelen. Zij kunnen een speciale methode gebruiken om de gevel te schilderen. Een fijne crepi gevel kan wat makkelijker geschilderd worden, met een roller met wat minder lange haren.

De grondlaag

Een van de meest belangrijke punten bij het schilderen van de crepi gevel is het aanbrengen van een grondlaag. Door deze primer aan te brengen zal de verf een stuk beter blijven zitten. Bekijk van te voren eerst welk soort crepi je hebt (minerale crepi of siliconen gebonden crepi), zodat je kunt bepalen welke soort primer je nodig hebt voor de gevel. Primer is vooral belangrijk bij een meer poederige ondergrond. Waarom is het belangrijk om een grondlaag aan te brengen? De verf zal hierdoor niet direct in de poriën trekken, beter aanhechten en langer blijven zitten.

Let op: crepi schilderen na hydrofuge

Heb je een gevel die minder dan 5 jaar geleden is behandeld met hydrofuge? Deze methode zorgt ervoor dat vocht niet in de muur kan trekken, maar om dit effect zo lang mogelijk te behouden mag er geen verf overheen aangebracht worden. Ga dus eerst na hoe lang het geleden is dat de gevel is behandeld met hydrofuge. Is dit minder dan 5 jaar geleden? Dan is het niet aan te raden om te kiezen voor het schilderen van de gevel. Is het meer dan 5 jaar geleden? Dan is het effect van de hydrofuge al zodanig afgenomen dat er wel overheen geschilderd mag worden.

crepi schilderen grondlaag

Let op: crepi schilderen met vochtproblemen

Heb je bestaande vochtproblemen bij de gevel? Dan is het wellicht niet handig om een verflaag aan te brengen, omdat zo het vocht de muur ook niet meer kan verlaten. Dit zal het probleem dus alleen maar verergeren. Bij een vochtprobleem in de gevel is het daarom aan te raden om een verf te gebruiken met een hoge doorlaatbaarheid van damp. Weet je niet zeker wat je het beste kunt gebruiken? Dan is het aan te raden om een erkende schilder in te schakelen voor advies. In sommige gevallen is het in de eerste plaats nodig om het vochtprobleem op te lossen voordat er geschilderd kan worden.

gevelisolatie met crepi