Crepi plaatsen

Is jouw gevel toe aan vernieuwing? Wellicht vind je dat het tijd is voor een complete verandering. In dit geval is een crepi gevel niet alleen mooi, maar ook erg slim. Crepi is een gevelafwerking dat in verschillende kleuren kan worden aangebracht. Wat zijn de voordelen van crepi en hoe wordt deze vorm van gevelbekleding aangebracht? Wist je dat crepi zeer geschikt is om te combineren met gevelisolatie? Op deze pagina vind je alle informatie over het plaatsen van crepi. Lees ook hier meer over crepi verwijderen

crepi muur

De voordelen van crepi

Crepi kent een aantal belangrijk voordelen. In de eerste plaats krijg je woning een strakke en authentieke uitstraling. Daarnaast zal een crepi gevel je woning goed beschermen tegen invloeden van buitenaf. Vocht, mos, algen en andere vormen van vervuiling kunnen niet door de muur heen dringen omdat de voegen bedekt zijn met crepi. Bij bakstenen zijn voegen de meest kwetsbare plek in een muur. Dankzij crepi is de kans op vochtproblemen een stuk kleiner. Crepi is verkrijgbaar in 800 kleuren; er is dus altijd wel een kleur bij die bij je woning past.

Vijf stappen van gevelbepleistering

Kies je voor crepi als bekleding van de gevel? In de meeste gevallen gaat dit als volgt: je schakelt een vakman in nadat je verschillende offertes hebt aangevraagd. De vakmannen gaan over het algemeen in vijf stappen aan de slag. Eerst vinden de voorbereidende werken plaats. Hierbij geldt dat een goed begin vaak het halve werk is. Na een goede voorbereiding worden er nog enkele voorbereidingen getroffen voor dat het aanbrengen van de crepi begint. In de laatste stap is er sprake van afwerking en het opruimen van de werkplaats. Hieronder vind je een uitgebreide uitleg van de werkzaamheden die plaatsvinden tijdens het aanbrengen van deze gevelbepleistering.

Stap 1: Voorbereiding

Voordat de crepi aangebracht wordt, moeten er eerst verschillende voorbereidende werken plaatsvinden. Dit zorgt voor overzicht en daarnaast is het belangrijk om ongevallen te voorkomen. De materialen die nodig zijn worden naar de daarvoor bestemde plaats gebracht. Denk hierbij aan steigers, een afvalcontainer, de benodigdheden voor de crepi en het gereedschap. De omgeving wordt daarnaast ook afgedekt om te voorkomen dat andere objecten worden vervuild. Tot slot worden ook ramen en deuren afgeschermd met folie. Dit gebeurt om te voorkomen dat de gevelpleister hierop terechtkomt.

Stap 2: Hoekprofielen plaatsen

Nadat alles is afgeplakt en de materialen op de juiste plek zijn gebracht is het tijd om te beginnen met het plaatsen van de hoekprofielen. De hoekprofielen dienen als geleider van het pleistermateriaal maar ook als versteviging van de hoeken van de gevel. Waarom is het zo belangrijk om de hoekprofielen te plaatsen? Als dit niet gebeurt is er een grote kans dat er achteraf vocht onder terecht komt. Dit kan uiteindelijk voor vochtproblemen zorgen en in de winter kan er vorstschade ontstaan. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat deze profielen goed geplaatst worden.

Stap 3: Wapeningsnet aanbrengen

Na het plaatsen van de hoekprofielen wordt er een wapeningsnet op de ondergrond aangebracht. Dit dient als onderlaag voor de uiteindelijke laag van crepi die hier overheen wordt aangebracht. Waar is dit wapeningsnet goed voor? Hiermee worden barsten en scheuren in de buitenmuur overbrugt. Deze zijn niet meer zichtbaar wanneer de crepi wordt aangebracht. Verder is dit wapeningsnet ook onmisbaar voor een nette en egale afwerking en een strak eindresultaat. Wanneer je voor crepi in combinatie met gevelisolatie kiest wordt het isolatienet rechtstreeks op de isolatieplaten aangebracht. De isolatieplaten worden eerst aan de gevel gelijmd.

Stap 4: Crepi aanbrengen

Na de eerste drie stappen is het tijd om de crepi over het wapeningsnet aan te brengen. Van te voren wordt er gekeken naar welke soort crepi aan te raden is voor jouw gevel. Er zijn twee mogelijkheden: minerale crepi en siliconen gebonden crepi. Hieronder vind je meer uitleg over de soorten en hoe deze geplaatst worden.

1: Minerale crepi

De eerste optie is minerale crepi. Dit is een pleister dat bestaat uit een combinatie van kalk, cement en zand. Dit natuurlijke product heeft een aantal voordelen. In de eerste plaats gaat minerale crepi lange tijd mee, wordt de kleur lang behouden en blijft de gevel goed ademen. Hoe wordt minerale pleister aangebracht? In de meeste gevallen is één laag voldoende. De laag heeft dan een dikte van 12 tot 15 mm. Wanneer de minerale crepi goed is gedroogd vindt er nog een speciale afwerking plaats. Hierdoor krijgt deze bepleistering zijn typische en authentieke uitstraling. Om zeker te zijn van bescherming tegen vocht wordt er nog een gevelplint geplaatst. De kosten van minerale sierpleister zijn gemiddeld €64 per m2.

2: Siliconen gebonden crepi

Siliconen gebonden crepi wordt ook wel kunstharspleister genoemd omdat het een pleister is dat op basis van kunsthars is gemaakt. Enkele kenmerken van deze pleister is dat het licht van gewicht is, waterdicht en elastisch. Daarnaast is siliconen gebonden pleister goed bestand tegen krassen en stoten. Wanneer crepi aangebracht wordt in combinatie met isolatie is siliconen gebonden crepi hiervoor de beste optie. Hoe wordt siliconen gebonden crepi aangebracht? Dit gebeurt meestal in drie lagen: een basislaag, een hechtingslaag en daarop de siliconen crepi. Er zijn diverse kleurmogelijkheden maar ook verschillende korrelgroottes. De kosten van siliconen gebonden crepi zijn gemiddeld €72 per m2.

Stap 5: Afwerking

Nadat de crepi is aangebracht op de buitenmuur worden de naden gedicht. Onder andere bij ramen en deuren wordt een kit gebruikt voor het afdichten van deze naden. Vervolgens vindt er een laatst inspectie plaats en wordt alles opgeruimd. Er zijn daarnaast nog verschillende manieren om de crepi gevel goed af te werken.

crepi met wapeningsnet plaatsen

1: Afwerking met plinten

Als extra afwerking is het aan te raden om te kiezen voor een gevelplint of een waterkerende sokkelpleister. De onderkant van de gevel is vaak het meest kwetsbaar en deze plek heeft dan net wat meer aandacht nodig. Een gevelplint is vaak wat duurder dan een waterkerende sokkelpleister. Het is belangrijk om de muren op de juiste plek van deze bescherming te voorzien om het indringen van vocht en vuil tegen te gaan.

2: Afwerking met hydrofuge

Nadat de crepi gevel is geplaatst kun je er ook voor kiezen om de gevel nog extra te beschermen tegen vocht. Dit doe je door middel van hydrofuge, een methode waarbij speciaal waterafstotend middel in de muur wordt gespoten. Hydrofuge heeft een aantal belangrijke voordelen:

crepi plaatsen gevel
  • De gevel laat waterdamp door, waardoor de gevel kan blijven ademen maar vocht niet naar binnen kan dringen;
  • De gevel wordt minder snel vuil omdat algen en mossen zich niet snel kunnen hechten aan de gevel;
  • Deze extra afwerking heeft geen invloed op de kleur van de gevel.

Combineren met isolatie

gevelisolatie met crepi afwerken

Wanneer je voor crepi kiest, kun je overwegen om dit gelijk te combineren met een gevelisolatie. Op de lange termijn is een combinatie van deze twee zeer energiebesparend en dit kan dus in de toekomst veel financiële meevallers geven. Qua afwerking van de isolatie wordt in de meeste gevallen gekozen voor de siliconen gebonden crepi omdat dit meer flexibel is en dus makkelijker om mee te werken dan de minerale crepi.

De kosten

Crepi met isolatie, zonder isolatie, met minerale crepi of siliconen gebonden crepi: je hebt veel keuzes als het gaat om het plaatsen van een crepi gevel. Voor een overzichtelijk beeld vind je een een tabel met de kosten voor iedere optie:

  • Crepi met isolatie (siliconen gebonden crepi) €90 - €100 per m2
  • Crepi met isolatie (minerale crepi) €80 - €100 per m2
  • Crepi zonder isolatie (siliconen gebonden crepi) €64 per m2
  • Crepi zonder isolatie (minerale crepi) €72 per m2
crepi prijs