Sierpleister crepi

Een van de mogelijkheden om de buitenmuren van je woning mooi af te werken is bepleisteren. Dit doe je met sierpleister, ook wel crepi genoemd. Je hebt veel verschillende mogelijkheden met sierpleister, waardoor je altijd zelf kunt bepalen hoe het er uiteindelijk uit komt te zien. Er zijn zo’n 800 kleuren beschikbaar maar ook allerlei mogelijkheden om de gevel af te werken in bepaalde structuren. Zo kun je een gevel laten bepleisteren op een manier die helemaal bij jouw stijl past. Hier vind je de voor- en nadelen van sierpleister, de prijs en bruikbare informatie over het onderhoud aan de buitenmuren. Lees meer over hoe crepi plaatsen

sierpleister

Waarom kiezen voor sierpleister?

Er zijn verschillende redenen waarom je kunt kiezen voor sierpleister. In de eerste plaats ziet je woning er weer strak uit. Oneffenheden en beschadigingen worden hiermee weggewerkt en doordat je de kleur zelf uit kunt kiezen ziet je woning er weer uit als nieuw. De belangrijkste reden om voor sierpleister te kiezen is echter de beschermende functie. Vocht heeft geen kans meer om in de poriën van de buitenmuur te dringen en daardoor ben je beter beschermd tegen vochtproblemen. Je kunt er voor kiezen om de gevel te isoleren en daarna af te werken met sierpleister. Dit dient als een extra beschermingslaag én het zorgt voor een lagere energierekening.

De voordelen van sierpleister

Er zijn zowel voor- als nadelen op de noemen het bepleisteren van de buitenmuur met zich meebrengt. De voordelen van sierpleister luiden als volgt:

  • In combinatie met isolatie zorgt sierpleister voor een betere bescherming en dus een lagere energierekening. De warmte wordt nog beter vastgehouden en vocht kan zich niet hechten in de muur.
  • Sierpleister beschermd dus goed tegen vocht, maar in combinatie met extra impregneermiddel (hydrofuge) zal vocht tot zeker 5 jaar voor geen enkel probleem zorgen.
  • Er zijn honderden kleuren mogelijk die je toe kunt passen met het bepleisteren van de buitenmuur.
  • Sierpleister is voor iedere woning mogelijk, het maakt hierbij niet uit welke stijl de woning is. Zowel landelijke als moderne woningen hebben veel maat bij de toepassing van sierpleister.
sierpleister schilderen

De nadelen van sierpleister

Er zijn ook wat mindere punten waar je rekening mee kunt houden wanneer je overweegt om te kiezen voor sierpleister als afwerking van de gevel. De nadelen van sierpleister:

  • Donkere kleuren zullen sneller licht worden door invloed van zonlicht.
  • Lichtere tinten blijven langer mooi, maar hier zul je veel sneller vuil op zien zitten.
  • Bij bepaalde kleurtinten kan er sprake zijn van temperatuurschommelingen. Dit kan voor scheuren in de afwerkingslaag zorgen.

Het sierpleister reinigen

Je moet ook rekening houden met het feit dat het sierpleister ook eens in de zoveel tijd gereinigd moet worden. Hoe je dit schoon moet maken hangt sterk af van welke soort sierpleister op de muur zit. Is er sprake van een minerale sierpleister? Dit mag absoluut niet met een hogedrukspuit gereinigd worden. Dit zal scheuren en beschadigingen in de bepleistering veroorzaken. Gaat het om een siliconen gebonden pleister? Dit mag wel met de hogedrukspuit gereinigd worden, maar wel onder een lage druk. Ook moet je uitkijken met het gebruik van schoonmaakmiddelen. Azijn en bleekwater kun je beter vermijden.

De kosten

Gemiddeld betaal je tussen de €40 en €80 per m2 voor het aanbrengen van sierpleister. Doe je dit in combinatie met een isolatie? Dan betaal je tussen de €100 en €140 per m2. Heb je interesse in sierpleister als afwerkingslaag van de gevel of wil je dit wellicht combineren met een gevelisolatie? Vraag een offerte aan bij verschillende bedrijven om zo een goede keuze te kunnen maken uit de diverse aanbieders. Door de offertes te vergelijken kun je gemakkelijk de goedkoopste optie kiezen.

crepi gevel moderne woning