Pleisterwerk: mogelijkheden en kosten

Als afwerking voor een woning wordt er gebruik gemaakt van pleisterwerk. Pleisterwerk zorgt ervoor dat de muren weer egaal worden en het kan op allerlei manieren worden toegepast. Je kunt onder andere kiezen voor nat of droog pleisterwerk. Nat pleisterwerk is een mengsel van water en gips en bij droog pleisterwerk wordt er gebruik gemaakt van gipsplaten. Hieronder vind je een overzicht van de eigenschappen van beide mogelijkheden. Lees hier ook meer over crepi zelf herstellen

Nat pleisterwerk
Droog pleisterwerk
Heeft droogtijd nodig
Heeft geen droogtijd nodig
Vooral toegepast bij nieuwbouw
Vooral toegepast bij renovatie
Goedkoper dan gipsplaten
Duurder dan nat pleisterwerk
Voor binnen- en buitentoepassingen
Voor binnentoepassingen
Grote oneffenheden wegwerken kan moeilijk zijn
Grote oneffenheden wegwerken is makkelijk
Zwaardere dingen ophangen aan de muren of het plafond kan zonder problemen
Voor het bevestigen van zwaardere dingen aan de muren of het plafond is versteviging nodig
Enkel mogelijk bij een bestaande muur of plafond, een scheidingswand is niet mogelijk
Geschikt om scheidingswanden te maken

Nat pleisterwerk

natte pleisterwerken

De eerste mogelijkheid die je hebt is nat pleisterwerk. Dit wordt dus vooral toegepast bij nieuwbouw, maar ook bij renovatie is dit goed mogelijk. Nat pleisterwerk is mogelijk op allerlei ondergronden zoals hout, beton, gipsplaten en meer. Welke ondergrond er ook aan te pas komt: uiteindelijk zorgt nat pleisterwerk ervoor dat er een egaal oppervlak wordt creëert. Er zijn twee mogelijkheden met nat pleisterwerk:

  • Pleisterwerk als ondergrond: hiermee wil je een egale ondergrond creëren zodat deze daarna geverfd of behangen kan worden zonder dat oneffenheden zichtbaar blijven.
  • Pleisterwerk als afwerking: hiermee creëer je een egale muur die je af kunt werken met een pleister naar keuze: sierpleister, vochtwerende pleister, een egale pleister en meer.

De verschillende soorten nat pleisterwerk

Welke soorten nat pleisterwerk zijn er en wat betaal je hiervoor? Hier vind je een overzicht met uitleg van de mogelijke pleisterwerken en de kosten die hierbij komen kijken. Zo kun je een beeld krijgen van wat er allemaal mogelijk is voor jouw woning.

1: Saus- of behangklaar pleisterwerk

Dit soort pleisterwerk zorgt ervoor dat de muur helemaal klaar is om gesaust of behangen te worden. Bij zowel sausklare als behangklare pleisterwerken wordt de muur vrij gemaakt van oneffenheden en egaal gemaakt zodat dit een mooi effect geeft wanneer de verf of het behang erop zit. Bij behangklaar pleisteren wordt de muur iets minder egaal gemaakt omdat het behang zelf ook de nodige oneffenheden zal wegwerken.

2: Sierpleister

Sierpleister is een vorm van bepleistering met als doel om een muur op een unieke manier af te werken. Sierpleister kan zowel binnen als buiten worden aangebracht. Sierpleister voor buiten wordt ook wel crepi genoemd. Hierbij heb je de keuze tussen minerale en siliconen gebonden crepi. Minerale crepi kun je handmatig laten afwerken met een unieke uitstraling van je woning als gevolg. Crepi kun je ook goed combineren met isolatie van de gevel.Zowel binnen als buiten kun je kiezen voor sierpleisters als Spachtelputz, Rustiekputz en Granol.

3: Spuitpleister

De naam zegt het al: deze pleister wordt aangebracht met een spuitmachine. Dit betekent dat er binnen korte tijd grote oppervlaktes kunnen pleisteren. Dit zal veel geld schelen omdat er minder werkuren aan de pas komen dan wanneer alles met de hand gedaan moet worden door de stukadoor. Spuitpleister wordt in twee lagen aangebracht: de eerste laag is een meslaag waardoor de muur egaal wordt gemaakt. De tweede laag is een afwerkingslaag die de muur zijn authentieke structuur met korrels geeft. Er zijn verschillende soorten korrelgroottes mogelijk.

4: Raapwerk

Binnen is het gebruikelijk dat raapwerk wordt toegepast. Raapwerk heeft als grote voordeel dat het vochtregulerend is, waardoor dit erg geschikt is voor muren in vochtige ruimtes zoals de badkamer. De afwerkingsdikte van raapwerk (7mm tot 5 cm) is veel groter dan gewone pleisterwerken (1 tot 6 mm): hierdoor is deze methode erg geschikt voor het recht maken van scheve muren of erg ruwe oppervlakken. Deze worden egaal en gelijk gemaakt zodat ze verder afgewerkt kunnen worden.

6: Schuurwerk

Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een schuurmachine die wat meer textuur aanbrengt op de muur. Dit schuurpleister wordt aangebracht in een dikte van 3 tot 5 mm, met als effect een cirkelvormige afwerking. Dit geeft een uniek effect aan de muur. Zowel buiten als binnen kan dit schuurwerk toegepast worden. Net als raapwerk is ook schuurwerk vochtregulerend en is dit dus zeer geschikt voor vochtige ruimtes zoals de kelder of badkamer.

7: Betonstuc

Betonstuc wordt ook wel beton ciré genoemd en dit is een populaire manier om de binnenmuren af te werken. Net als raapwerk en schuurwerk is ook betonstuc zeer geschikt voor vochtige ruimtes, vanwege de vochtregulerende eigenschappen. Betonstuc is een mengsel van cement, hars en fijne betondeeltjes, is verkrijgbaar in verschillende kleuren en kan op allerlei ondergronden worden aangebracht. Er is echter eerst een goede primer nodig zodat de betonstuc goed kan hechten.

8: Cementeren

Bij cementeren wordt een snelhardende cementpleister aangebracht. Cementeren gebeurt vooral op buitenmuren, bijvoorbeeld wanneer metselwerk moet worden voorzien van een cementlaag. De gevel ziet er hierdoor weer uit als nieuw en zal lang mooi blijven dankzij de vochtwerende eigenschappen die cementpleister heeft. De meest gangbare kleur van cement is grijs, maar ook andere kleuren zijn mogelijk. Het is dus onnodig om het cementpleister achteraf zelf te verven.

De prijzen

Nat pleisterwerk
Gemiddelde kostprijs per m2
Sausklaar of behangklaar pleisterwerk
€7 à €25
Sierpleister
€15 tot €25
Crepi (sierpleister specifiek voor buiten)
€65 tot €140
Spuitpleister of spackspuitwerk
€5 à €15
Raapwerk
€15 à €35
Schuurwerk
€15 à €30
Betonstuc
€25 à €90
Cementeren
€20 à €80

Droog pleisterwerk

Naast nat pleisterwerk kun je ook voor droog pleisterwerk kiezen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van gipsplaten. Droog pleisterwerk heeft veel voordelen: zo worden de gipsplaten droog geplaatst waardoor je direct naar de volgende fase kunt (schilderen, behangen). Beschadigde of ruwe muren worden op deze manier snel egaal gemaakt. Je kunt ook plafond van gipsplaten laten aanbrengen om zo een egaal plafond te creëren. Er zijn veel mogelijkheden met droog pleisterwerk.

De verschillende soorten droog pleisterwerk

Wil je weten welke soorten droog pleisterwerk er zijn? Je kunt deze verschillende mogelijkheden overwegen bij nieuwbouw of renovatie. Hier vind je de mogelijke opties van droog pleisterwerk en de kosten die hierbij komen kijken:

1: Gyproc scheidingswand

Wil je twee ruimtes snel en makkelijk van elkaar scheiden? Dan kun je gebruikmaken van een gyproc scheidingswand. Deze wand bestaat uit een houten of metalen skelet van gipsplaten die je naast elkaar kunt aanbrengen om zo een wand te creëren die aan jouw wensen voldoet. Er zijn verschillende soorten afwerkingen mogelijk. Je kunt onder andere kiezen voor geïsoleerde en voorgeschilderde platen. Wanneer je gipsplaten wilt toepassen in een vochtige ruimte, dan kun je het beste kiezen voor een vochtwerende gyproc scheidingswand.

2: Gyproc voorzetwand

Wanneer je de binnenmuren wilt afwerken kun je het beste kiezen voor de gyproc voorzetwand. Deze platen maak je vast aan de huidige muur en zo creëer je een strakke afwerking zonder dat je hier veel moeite voor hoeft te doen. Ook bij voorzetwanden van gyproc kun je kiezen uit verschillende opties, zoals geïsoleerde platen, voorgeschilderde of vochtwerende platen. Net als een gyproc scheidingswand bestaat ook een voorzetwand uit een houten of metalen structuur. Je kunt er ook voor kiezen om de platen aan de muur te lijmen met speciaal daarvoor bestemd kleefgips. Wil je zware objecten aan de muur hangen? Dan kun je de platen het best extra verstevigen om schade te voorkomen.

3: Gyproc plafond

Naast voorzetwanden en scheidingswanden kun je ook kiezen voor een gyproc plafond. Dit is op iedere hoogte mogelijk en kan op allerlei manieren bewerkt worden: het plafond kan worden voorzien van leidingen, isolatie, ventilatie en verluchting. Er zijn twee soorten plafonds waar je uit kunt kiezen:

  • Een vrijdragend plafond: dit wordt aangeraden op het moment dat de bovenliggende structuur niet geschikt is als draagstructuur. In dit geval wordt er een metalen profiel aan de omtrek van de desbetreffende ruimte opgehangen. In dit profiel komen de gipsplaten van het gyproc plafond te liggen.
  • Een afgehangen plafond: dit kan worden toegepast wanneer de bovenliggende structuur wel geschikt is. Eerst worden er zogenaamde plafondhangers aan het plafond bevestigd. Hier wordt een raster van rails aangebracht waarin de gipsplaten worden neergelegd.

De prijzen

Droog pleisterwerk
Uitvoering
Gemiddelde kostprijs per m2
Gyproc scheidingswand
Enkele scheidingswand
± €40 à €45
Dubbele scheidingswand
± €55 à €60
Gyproc voorzetwand
Enkele voorzetwand
± €25 à €30
Dubbele voorzetwand
± €30 à €35
Gyproc plafond
Afgehangen plafond
± €55 à €70
Vrijdragend plafond
± €55 à €70

Prijs op maat

Om er zeker van te zijn dat je niet teveel betaalt voor het pleisterwerk in je woning is het aan te raden om een offerte aan te vragen bij verschillende erkende bedrijven met een specialisatie op dit gebied. De verschillende offertes die je krijgt kun je met elkaar vergelijken en op basis daarvan een keuze maken voor de meest goedkope optie. Je krijgt ook een prijs op maat voor de werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd. Zo weet je van te voren waar je aan toe bent en wat de kosten zijn voor het aanbrengen van nat of droog pleisterwerk.

witte crepi foto