De echte huiszwam

Te veel vocht in huis kan ook de ontwikkeling bevorderen van een parasiet met verwoestende gevolgen voor uw huis: de echte huiszwam.

De huiszwam is een invasieve schimmel, die zich vooral voedt met het hout in de huizen (raamwerk, parket, plinten...), en dit gedurende verschillende jaren, terwijl hij volledig onzichtbaar blijft voor de bewoners.

De aanwezigheid van huiszwam in uw huis kan ook een gevaar voor de gezondheid vormen en allergieën, irritaties of aandoeningen van de luchtwegen veroorzaken.


Hoe valt huiszwam je huis aan?

echte huiszwam merule pleureuse

Er zijn maar een paar sporen nodig die door de buitenlucht of door uw schoenen naar binnen worden gebracht om deze hout-etende schimmel in uw huis te krijgen. Deze zeer besmettelijke schimmel kan zich namelijk gemakkelijk van het ene naburige huis naar het andere verspreiden. Als er voldoende vochtigheid in uw huis is, kan deze schimmel zich ontwikkelen in de donkerste en meest afgesloten ruimten van het huis.

Beschut tegen het licht, verborgen in het kozijn of achter houten bekledingen (lambrisering, parket, plinten, enz.) vreet de schimmel al het hout binnen zijn bereik op, tot zelfs de structuur van het gebouw zelf in gevaar wordt gebracht. Maar dat is nog niet alles! De huiszwam kan ook door metselwerk dringen om in andere kamers te komen, waar hij ook kan binnendringen. Met zijn lange, witte, katachtige filamenten kan de huiszwam zijn voedsel of andere bronnen van vocht over afstanden van enkele meters bereiken.

Tegen de tijd dat je het ontdekt, is het al te laat

Door huiszwam aangetast hout

De aanwezigheid van deze schimmel is zeer moeilijk vast te stellen. Als u merkt dat bepaalde stukken hout beginnen te zwellen, kromtrekken of rotten, kan het zijn dat ze al door een huiszwam zijn aangetast. Merola kan uw huis jarenlang van binnenuit vernielen zonder dat u het merkt.

Tegen de tijd dat je de invasie opmerkt, is het al te laat, want hij heeft zich al lang in het donker en uit het zicht gevestigd. In dit stadium moeten alle aangetaste plekken worden behandeld en vervangen, met alle zware en dure werkzaamheden van dien. Coatings en pleisters moeten worden gestript en alle aangetaste delen moeten met een brander worden gebrand. Een schimmelwerende behandeling moet dan in het metselwerk en houtwerk worden geïnjecteerd om het huis tegen verdere invasie te beschermen. Sommige van deze fungiciden kunnen vereisen dat alle bewoners het huis voor enkele maanden verlaten. In de ernstigste gevallen is sloop de ultieme oplossing.

De enige oplossing: bescherm je huis!

Om al deze ongemakken te voorkomen, moet u uw huis beschermen met eenvoudige, doeltreffende en duurzame oplossingen. Zo kan door de installatie van een Positieve Ventilatie Unit de vochtigheidsgraad in alle vertrekken van het huis worden geregeld en kan gezonde en gezuiverde lucht worden ingeademd.

Er bestaan andere oplossingen om de vochtigheid te elimineren, afhankelijk van de bron van het probleem (capillaire opstijging, infiltratie, condensatie, enz.). Alleen een diagnose door een gekwalificeerde en ervaren technicus kan bepalen welke behandeling precies moet worden overwogen.

Neem vandaag nog contact met ons op om te profiteren van een "Gratis Vochtigheidsdiagnose" en maak een afspraak met een van onze teams.