Gevolgen van vocht voor het gebouw

Vocht in huis kan een ravage aanrichten en aanzienlijke schade aan uw eigendom veroorzaken. Indien niet tijdig behandeld, zullen vochtproblemen alleen maar verergeren, tot ze zware en dure herstellingen vereisen. Na onze Vochtigheidsdiagnose stellen de experts in vochtige muren een professionele behandeling voor die aangepast is aan uw situatie en die u een doeltreffende oplossing garandeert tegen vochtigheid en de schadelijke gevolgen ervan.

Delaminatie van coatings

Gevolgen van vocht op verf

Of het nu de gevel van uw huis of de binnenmuren van het gebouw zijn, door vocht aangetaste muren verslechteren snel. Er ontstaan blaasjes onder de verf, die begint te barsten, het pleister brokkelt af en het behang bladdert af. De meeste bekledingen zijn niet lang bestand tegen de aanwezigheid van vocht, waardoor uw binnenhuisdecoratie wordt vernield. Maar dat is nog niet alles! Het water in een vochtige muur transporteert hygroscopische zouten die naar het oppervlak van de muren migreren en die een belangrijke rol spelen bij het loslaten van coatings en bekledingen.

Vervanging van deze bekledingen door "vochtwerende" oplossingen (verf of isolatie) moet absoluut worden vermeden, want het is niet door het "maskeren" van de vochtigheid dat de problemen verdwijnen. Integendeel, als het vocht niet kan verdampen, zullen de gevolgen op langere termijn waarschijnlijk nog ernstiger zijn.


Vuil en ongezonde omstandigheden

schade aan muur

Na verloop van tijd ontstaan door het vocht zwarte of groenige sporen van micro-organismen en microscopische planten. Dit vuil komt bovenop de schimmel en andere zwammen die in de donkerste en vochtigste hoeken van het huis groeien. Deze lelijke vlekken, die uw woning ontsieren, zitten vol bacteriën en tasten de hygiëne van uw woning aanzienlijk aan.

Verhoogde porositeit

mos op het dak

Vocht is overal op uw vloeren, gevels en daken, en daarmee de verspreiding van mos, algen en korstmossen. Deze planten, die zich ontwikkelen in aanwezigheid van vocht in de bouwmaterialen, dragen bij tot de verergering van het gebrek aan waterdichting. De planten infiltreren namelijk hun microscopisch kleine wortels in het hart van de materialen, waardoor hun porositeit toeneemt en de infiltratie van water wordt bevorderd.

Verzwakte voegen en scheuren

Gevolgen van vocht op de gevel

In sommige gevallen kan vocht zelfs de sterkte van een gebouw ondermijnen. Wanneer voegen afbrokkelen of scheuren ontstaan, kunnen deze verschijnselen de structuur van uw huis verzwakken en gevolgen hebben voor de waarde van uw eigendom.

Vooral in de winter, wanneer water in de bouwmaterialen sijpelt, kan het bevriezen, waardoor het materiaal barst in scheuren die met het blote oog zichtbaar zijn.


Vernietiging van constructiehout

huis schimmel, een gevolg van vochtigheid

Vocht tast niet alleen muren of daken aan! Het heeft ook ernstige gevolgen voor het hout in uw huis, en met name voor de dakconstructie. Een vochtig huis bevordert de aanval van parasieten die het hout verslinden. Het gaat vooral om houtetende schimmels zoals de bekende Merula, maar ook om verschillende soorten houtetende insecten waarvan de larven verscheidene jaren in uw huis kunnen blijven en zich dagelijks voeden met het hout in uw huis.