Hoe verlicht je de gevel?

Wat is er aangenamer dan bij het vallen van de avond langer van uw terras te kunnen genieten of verwelkomd te worden door een verlichte gevel? Buitenverlichting geeft uw huis ook een warm en gastvrij effect. Hoe kunt u uw gevel verlichten om hem zowel overdag als 's nachts te laten opvallen? Volg de gids!

gevelverlichting

De verschillende soorten gevelverlichting

Om uw gevel te verlichten, kunt u niet zomaar elk type licht kiezen. U kunt kiezen tussen wandlampen, patrijspoorten, spots of schijnwerpers. Hoe moet ik kiezen? Wat zijn de kenmerken van elk?

 • Sconce
  Als u op zoek bent naar een discreet en sober licht, zal de wandlamp het heel goed doen! Bevestigd aan de buitenmuren van uw huis, worden ze vaak gebruikt om een deur te omlijsten of om een doorgang te verlichten die naar een ingang leidt.
 • De patrijspoort
  De buitenpatrijspoort is van dezelfde familie als de wandlamp. In tegenstelling tot de wandlamp is deze echter volledig gesloten en biedt daardoor een minder direct en meer diffuus licht.
 • Schijnwerper
  Als u krachtige verlichting nodig hebt, is de schijnwerper de perfecte keuze! Tegenwoordig zijn de populairste modellen uitgerust met LED-lampen, die zowel krachtig als zuinig zijn. U kunt ook spelen met de kleur van het licht om een unieke sfeer te creëren en de architectuur van uw gevel nog beter tot zijn recht te laten komen.
 • Spots
  Spots verlichten uw gevel niet, maar dragen wel bij tot een warme en chique sfeer. Ze kunnen overal worden geplaatst en op bijna elk soort materiaal. Voor de installatie ervan is echter meestal de tussenkomst van een vakman nodig.

Welke technologie moet u gebruiken om uw gevel te verlichten?

Nadat u de verlichting voor uw gevel hebt gekozen, kunt u, afhankelijk van het gebruik, kiezen voor een manuele of automatische sturing van uw verlichting.

 • Handmatige bediening
  Hier is geen veelheid aan oplossingen. Kiest u voor een handbediening, dan kunt u uw buitenverlichting met een schakelaar bedienen. Het is het beste een model te kiezen met een indicatielampje dat u vertelt of de verlichting aan of uit is.
 • Geautomatiseerde controle
  Wat geautomatiseerde controle betreft, domineren twee oplossingen de markt:
 • De aanwezigheidsmelder: eenmaal geïnstalleerd, biedt de aanwezigheidsmelder tal van voordelen. De aanwezigheidsmelder: Eenmaal geïnstalleerd, biedt de aanwezigheidsmelder vele voordelen. Hij ontmoedigt inbrekers om rond uw huis rond te hangen en verlicht uw bezoekers wanneer zij naderen. U kunt een aantal instellingen beheren, zoals verlichtingsduur, intensiteit en detectienauwkeurigheid.
 • De timer: geactiveerd door een schakelaar, zal de timer de verlichting automatisch uitschakelen na een bepaalde vooraf ingestelde tijd. Schakelaars worden meestal op strategische plaatsen geplaatst, zoals bijvoorbeeld de voordeur of de rand van een trap.

Heeft u vragen over de verlichting van uw gevel? Aarzel niet om contact op te nemen met een professional!

Bent u op zoek naar een elektricien om uw gevel te verlichten?