Hoe weet je of je gevel in slechte staat is?

Of u nu in een flat of een huis woont, uw gevel vereist speciale aandacht. Voor het uiterlijk, maar ook voor uw comfort en veiligheid, moet regelmatig onderhoud worden gepleegd. Geschat wordt dat een gevelrenovatie ongeveer om de 15 jaar moet worden uitgevoerd, hoewel sommige gemeenten dit om de 10 jaar voorschrijven. Deze periode zal echter uiteraard van verschillende factoren afhangen. Hoe kunt u zien of uw gevel in slechte staat is? Zie het artikel voor meer informatie.

gevel slechte staat

Gevel in slechte staat: de tekenen die niet bedriegen

Een gevelrenovatie op zich is niet noodzakelijk. Dus, als bepaalde zichtbare tekenen u kunnen waarschuwen voor de noodzaak om snel werkzaamheden uit te voeren. Om je te leiden, zijn hier enkele tekenen die je niet mogen bedriegen:

 • Scheuren:
  In tegenstelling tot wat je zou denken, zijn deze niet noodzakelijk zichtbaar op het eerste gezicht. Er zijn verschillende soorten scheuren, waarvan sommige dieper en dus zichtbaarder zullen zijn, terwijl andere oppervlakkiger en moeilijker waar te nemen zullen zijn. In ieder geval moeten deze scheuren u erop attenderen dat u maatregelen aan uw gevel moet nemen. Overhaast uw renovatiewerkzaamheden echter niet meteen, want er kunnen scheuren ontstaan door bijvoorbeeld slecht aangebracht pleisterwerk. De interventie zal dan klein zijn.
 • Aanwezigheid van mos op de gevel:
  Als u mos op de gevel van uw huis ziet, is dat vaak een teken van achteruitgang en als u niet snel ingrijpt, kan dit verschijnsel toenemen en aanzienlijke schade en een toenemende vochtigheid in uw huis veroorzaken.
 • Verslechtering van de verf :
  Als uw gevel met verf is bedekt, is het normaal dat deze na een bepaald aantal jaren beschadigd raakt en/of afbladdert. Het zal dan nodig zijn uw gevel op te knappen om hem weer in zijn oorspronkelijke glorie te herstellen!
 • Zwarte vlekken op de gevel:
  Als u in een stedelijke omgeving woont, is het heel gewoon met de vervuiling door uitlaatgassen, dat uw gevel helaas zwart wordt. Om de esthetiek en de gezondheid van uw gebouw in stand te houden, is het raadzaam de gevel grondig te reinigen.
 • gevel afbladdert
 • Gevelreiniging, een wettelijk geregelde verrichting
  In de meeste gevallen is de renovatie van uw gevel niet verplicht. In sommige gemeenten is dit soort werkzaamheden voor oude gevels echter bij wet geregeld. Dit is bijvoorbeeld het geval als u in Parijs woont.

Als u twijfelt of het al dan niet nodig is om uw gevel te renoveren, aarzel dan niet om een vakman in te schakelen!

Hebt u een specialist nodig om een gevelrenovatie uit te voeren?