De schadelijke effecten van salpeter

Wat is salpeter?

Salpeter is een witachtige neerslag die vaak in de vorm van halo's op het oppervlak van vochtige muren wordt aangetroffen.

Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door de migratie van water in de bouwmaterialen. Wanneer water uit de grondwaterspiegel door capillaire werking (opstijgend vocht) in de muren van het huis sijpelt, neemt het minerale zouten met zich mee, met name kaliumnitraat en nitriet.

salpeter

Vervolgens, eenmaal in de dikte van het materiaal, verplaatsen deze salpeterresiduen zich op natuurlijke wijze naar het oppervlak van de wand om te profiteren van de vochtigheid van de omgevingslucht. Hierdoor zullen de minerale zouten, ook hygroscopische zouten genoemd, waterig worden en gemakkelijk herkenbare witte vlekken op de muren vormen.

De vorming van salpeter doet zich met name voor wanneer een muur is uitgedroogd om vochtproblemen te behandelen. Het moet dus op de juiste wijze worden behandeld, want de hygroscopische zouten veroorzaken aanzienlijke schade aan het muuroppervlak.


Salpeter in muren: welke gevolgen?

Gevolgen voor de materialen

Salpeter veroorzaakt schade aan de materialen van het huis. Dit komt doordat hygroscopische zouten vocht aantrekken en absorberen en zo de vochtigheidsgraad van de muur op een hoog peil houden. Dit verschijnsel is de voornaamste oorzaak van delaminatie van pleisterwerk, verf en coatings.

Daarom kunnen in aanwezigheid van salpeter scheuren en afschilferen van pleisterwerk, wandbekleding en verf worden waargenomen. Tenslotte kan salpeter ook hout doen rotten.

De agressiviteit van deze minerale zouten is zodanig dat deze stof na verloop van tijd steen zodanig kan aantasten dat deze uiteindelijk tot poeder wordt gereduceerd.


Gezondheidseffecten van salpeter

Salpeter is, net als schimmels, een zeer giftige verbinding voor de mens. Het kan allergieën, irritatie en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken.

Aangezien salpeter gemakkelijk te bereiken is op de lagere delen van de muren van het huis, mag het risico dat het door een kind of een huisdier wordt ingeslikt, niet over het hoofd worden gezien. In dit geval kan salpeter hoofdpijn, braken, duizeligheid, enz. veroorzaken. Indien het gedurende lange tijd zonder medeweten van de ouders wordt ingenomen, kan het kind een ontsteking van de nieren of een schildklierstoornis ontwikkelen.

Over het algemeen verschijnen deze hygroscopische zouten wanneer het huis vochtig is en het is bekend dat een vochtig huis de oorzaak is van talrijke gezondheidsproblemen bij de mens (ademhalings-, huid- of oogallergieën, het optreden van astma of het ontstaan van aandoeningen van de luchtwegen, enz.)

Hoe behandel je salpeter?

Om salpeter te verwijderen, moet bij de bron van het probleem worden ingegrepen. Het schoonmaken van de minerale vlekken is niet voldoende, want u zult merken dat ze snel weer terugkomen. Alleen een deskundige kan een diagnose stellen en een geschikte behandeling voorstellen.

De te overwegen behandelingen zijn hoofdzakelijk het drogen van de muur (proces tegen capillaire opstijging) in combinatie met de installatie van een ventilatiesysteem in het huis om een te vochtige omgevingslucht te verhelpen.

Om capillaire opstijging te stoppen, is het proces als volgt:

Nadat het besmette pleisterwerk is verwijderd, worden gaten geboord aan de basis van de vochtige muur. Vervolgens wordt met behulp van een speciale pomp een hars in de gaten geïnjecteerd dat zich over de dikte van het metselwerk verspreidt en zijn hydrofobe werking ontplooit om opstijgend vocht tegen te houden.

De droogtijd duurt dan enkele maanden voordat de muur volledig droog is. Alleen dan is het mogelijk het salpeter te behandelen door een specifieke behandeling tegen salpeter toe te passen. Deze professionele behandeling fixeert de zouten, die niet meer naar de oppervlakte kunnen migreren en dus geen vocht meer kunnen opnemen.

Hebt u salpetervlekken in uw huis opgemerkt? Profiteer van een gratis vochtdiagnose, uitgevoerd door een professionele technicus. Neem daarvoor nu contact met ons op door ons contactformulier in te vullen.