Scheuren in dragende muren, welke oplossingen?

Wat het type ook is, wanneer u een of meer scheuren in uw huis ziet, is dat niet geruststellend. Ook leidt een scheur in een muur meestal niet tot dramatische gevolgen. Als u echter een scheur in een dragende muur opmerkt, moet u zeer snel reageren omdat dit de fundering van uw huis of flat kan verzwakken. Wat is de procedure en wat zijn de oplossingen in deze situatie? Antwoorden in het artikel.

scheur in dragende muur


Wat is een dragende muur?

Om te begrijpen hoe dringend de situatie is wanneer u een scheur heeft in een van de dragende muren van uw woning, is het eerst noodzakelijk de functie ervan te kennen.

Zoals je weet, heeft een huis verschillende muren. U hebt uw scheidingswanden die uw kamers afbakenen, uw voormuren en tenslotte uw dragende muren. Zoals de naam al zegt, dragen deze muren het hele gewicht van uw huis: de structuur (raamwerk, vloeren), de meubels en natuurlijk de bewoners. Met een minimumdikte van 15 centimeter is hij meestal gemaakt van massieve materialen zoals beton of brikblokken.

Nu u precies weet wat een dragende muur doet, is het tijd om over te gaan tot het hoofdonderwerp: welke oplossingen zijn er in geval van scheuren?

Scheuren in een dragende muur, een diagnose is noodzakelijk

Wanneer we een of meer scheuren in een muur opmerken, is ons eerste instinct om ze te dichten, maar helaas, als we de gevolgen niet kennen, zal deze actie nutteloos zijn omdat andere scheuren onverminderd zullen blijven verschijnen als u de oorzaak niet hebt opgelost.

Dit kan verschillende oorzaken hebben: van de verzakking van uw grond tot een constructiefout; de oplossingen zullen niet dezelfde zijn.

Hebt u scheuren opgemerkt in een van uw dragende muren? Wacht niet langer om contact op te nemen met een professional en de oorzaken vast te stellen!

Bent u op zoek naar een vakman voor het uitvoeren van metselwerk?